Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 6-03-2002 Persberichten district Lekstroom, 09.40 uur

Alcohol en verkeer gaan niet samen

NIEUWEGEIN De politie van district Lekstroom heeft in de maanden januari en februari intensief gecontroleerd op alcoholgebruik door bestuurders. De controles die gehouden werden, sloten aan bij het landelijk en regionale thema `Alcohol in het Verkeer`. Naast de regionale en landelijke controles werd er gecontroleerd tijdens elke avond- en nachtdienst.

In het politiedistrict Lekstroom werden al regelmatig gerichte controles gehouden op alcoholgebruik. Nu werd dit gedurende de genoemde maanden geĂŻntensiveerd. Er werd gecontroleerd in het hele gebied van het district en binnen de gemeenten: Nieuwegein, IJsselstein, Houten, Vianen en Lopik.

Tijdens de gehouden controles werden 1635 blaastesten van bestuurders afgenomen. Alleen al in het carnavalweekend van 8 februari werden 593 blaastesten afgenomen. Er werden in totaal 32 bestuurders aangehouden die aan het politiebureau de ademanalyse moesten ondergaan. 5 Bestuurders kregen na de ademanalyse een bekeuring uitgereikt en 10 bestuurders kregen een transactie van het Openbaar Ministerie. Van 9 bestuurders werd het rijbewijs ingevorderd. Het hoogst gemeten alcoholpromillage was 2,2 promille (975 ug/l), ruim vier keer de maximaal toegestane hoeveelheid van 0,5 promille.

Dat alcohol en verkeer niet samen gaan en controle noodzakelijk blijft, blijkt uit schattingen van het aantal verkeersslachtoffers, waarbij alcohol een rol heeft gespeeld. Geschat wordt dat jaarlijks 225 doden zijn te betreuren en tussen de 3000 en 3500 mensen in ziekenhuizen moeten worden behandeld. Dit betreft niet alleen bestuurders die onder invloed een voertuig bestuurden, maar ook passagiers of door onder invloed verkerende bestuurders aangereden andere weggebruikers.

.

Man kort vermist

TULL EN `T WAAL Op dinsdag 5 maart werd na de melding dat een man vermist werd, een onderzoek ingesteld.

Rond 15.45 uur kreeg de politie de melding dat een ongeveer 73-jarige man rond 10.00 uur uit zijn woning aan de Waalseweg was vertrokken om op de fiets boodschappen in Schalkwijk te doen. Sindsdien was niets meer van de man vernomen.

Direct werd door politiemensen een onderzoek ingesteld op de routes die de man eventueel zou kunnen hebben gereden. Hij werd rond 17.00 uur fietsend op de kruising van de Kaaidijk en het Elpad verkleumd aangetroffen. Hij werd door politiemensen naar huis gebracht.

Wat was er gebeurd:
De man bleek op de fiets te zijn verdwaald en was via Houten uiteindelijk in Odijk bij de witte kerk terechtgekomen. Passanten wisten de man in de goede richting te dirigeren. Hij was bijna thuis toen hij werd aangetroffen door de politiemensen die naar hem op zoek waren.

Gordelcontrole

IJSSELSTEIN Op dinsdag 5 maart heeft de politie van 15.30 uur tot 16.30 uur op de Zomerdijk een gordelcontrole gehouden. Zestien bestuurders maakten geen gebruik van de gordel en kregen een bekeuring van 40,-.

Korte vreugdedans na vernieling

NIEUWEGEIN Op dinsdag 5 maart is een jongen voor de vernieling van een ruit aangehouden.

Rond 20.30 uur zag een politieman de jeugd spelen op een schoolplein aan de Lupinestraat. Omdat daar de laatste tijd vernielingen waren gepleegd, ging de politieman poolshoogte nemen. Terwijl hij naar het plein toeliep, zag hij dat een jongeman tot tweemaal toe met kracht een bal tegen een raam van de school schoot. Bij het tweede schot sneuvelde het raam, waarop de jongeman een vreugdedans uitvoerde. Die was van zeer korte duur, want hij werd direct door de politieman aangehouden. De jongeman, 18 jaar oud en afkomstig uit Nieuwegein, werd naar het politiebureau overgebracht.

Ook zijn ouders kwamen naar het politiebureau. In samenspraak met hen werd afgesproken dat de schade zou worden vergoed. Tegen de verdachte is proces-verbaal voor vernieling opgemaakt.