Nieuw-Vlaamse Alliantie

Ook CD&V kopieert N-VA-voorstel lijstshopping (05/03/02)

De kopieerapparaten draaien dezer dagen op volle toeren in de Wetstraat. Afgelopen weekend verheugde de N-VA zich nog over de steun die minister-president Dewael uitsprak voor een verbod op het 'lijstshoppen'. Vandaag eigent ook de CD&V zich het N-VA-voorstel toe. N-VA-kamerlid Danny Pieters werkte een voorstel van verklarende wet uit bij de bepalingen inzake onverenigbaarheid waardoor politici die kandidaat zijn op een lijst, ook effectief hun mandaat moeten opnemen wanneer ze worden verkozen. Wie zich kandidaat stelt voor een verkozen mandaat, terwijl hij een met dit mandaat onverenigbaar mandaat of ambt vervult, wordt bij verkiezing van rechtswege geacht ontslag genomen te hebben uit dit onverenigbaar mandaat of ambt.

De verklarende wet luidt:' Wie zich in een van de gevallen van onverenigbaarheid bevindt en verkozen wordt, wordt van rechtswege en onweerlegbaar geacht door zijn kandidaatstelling gevolgd door verkiezing, ontslag genomen te hebben uit zijn onverenigbaar mandaat of ambt. Hij kan niet opnieuw benoemd worden in zijn vroeger ambt dan na een wedersamenstelling van de volksvertegenwoordiging waarvoor hij in dat ambt politiek verantwoordelijk is'.

Concreet: een Vlaams minister of Vlaams Parlementslid mag zich kandidaat stellen voor de federale Kamer of Senaat of voor het (rechtstreeks verkozen) burgemeesterschap. Wordt hij of zij verkozen, dan wordt betrokkene vanaf zijn/haar verkiezing geacht ontslag genomen te hebben als Vlaams minister of Vlaams parlementslid; hij of zij zal dan zijn/haar federaal mandaat of het burgemeesterschap opnemen of zonder mandaat achterblijven (zo het nieuw mandaat niet opgenomen zou worden). De eed niet afleggen en een partijgenoot naar het federaal parlement sturen, kan dan niet meer.

Wie Vlaams minister was en verkozen wordt tot een federaal mandaat, kan pas opnieuw benoemd worden tot Vlaams minister, na de ontbinding en hersamenstelling door verkiezingen van het corresponderende parlement, in casu het Vlaams parlement. Uiteraard geldt alles ook vice versa bij verkiezingen voor het Vlaamse of het Europese Parlement en bij de eventuele rechtstreekse verkiezing van de burgemeester.

Op deze manier wordt de kiezer niet langer voor de aap gehouden en wordt de personencultus een halt toegeroepen.

Nu diverse partijen staan aan te schuiven om het N-VA-voorstel te kunnen bijtreden - en zelfs het vaderschap opeisen - rekent de N-VA op een grote parlementaire meerderheid, zodat een concrete stap kan worden gezet naar een versterking van de democratie én van de politieke geloofwaardigheid.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, algemeen voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be