Gemeente Groningen

6
MRT
11.14

Persbericht

B&W openen discussie over Stadsdeelvisie Binnenstad 05-03-2002

Burgemeester en wethouders hebben besloten een ontwerp-Stadsdeelvisie Binnenstad vrij te geven voor inspraak. Onderzoek en analyses voor deze stadsdeelvisie bevestigen het beeld van een binnenstad die gewild is en daardoor onder druk staat. Er gebeurt veel en er is een relatief groot winkeloppervlak maar het regiobezoek stagneert. Het verblijfsklimaat vraagt om verbetering. De stadsdeelvisie stelt een aantal maatregelen voor.

s De binnenstad is een magneet voor tal van festiviteiten en doelgroepen. Gastvrijheid vraagt om enkele aanpassingen van gebouwen en openbare ruimte, maar vooral goed overleg en afstemming. De stadsdeelvisie stelt een stadsintendant voor als regisseur van alle activiteiten.

s Ook het woonmilieu van de binnenstad is gewild. In de visie wordt voorgesteld het aantal woningen in en om de binnenstad te vergroten.

s De bereikbaarheid is een bekend knelpunt. De stadsdeelvisie gaat uit van opwaardering van het Citybus-systeem tot een comfortabele opstap- en pendeldienst; meer fietsstallingen; en meer parkeerplaatsen in garages door o.a. een nieuwe ondergrondse P-garage aan het Damsterdiep, op termijn ook een aan het Zuiderdiep.

s Gastvrijheid betekent ook dat de huiskamer schoon, heel en veilig is. Het Huiskamerproject van Milieudienst, Openbare Werken en Politie moet zeker voortgaan. Ook de voorportalen van de binnenstad: de P-garages en -terreinen en de fietsenstallingen moeten er goed uitzien als gastvije entrees.

s Bijzondere aandacht ook voor enkele projecten van strategische betekenis voor de beleving van de binnenstad. De ontwikkeling van de Grote Markt aan de hand van door het Forum aangereikte modellen. Transformatie van het gebied Zuiderdiep-Kattendiep, nu vooral busstation en doorstroomroute, tot vernieuwd onderdeel van de eeuwenoude diepenring met eigen betekenis voor wonen, verblijven, uitgaan en parkeren. Ook de huidige diepenring waarvan de historische kwaliteit meer moet aanspreken als publiek domein rond de binnenstad. En kansen benutten voor de Nieuwe Ebbingestraat - niet zomaar aanvoerlijn of verlengstuk, maar een gebied dat een eigen karakter kan ontwikkelen op het snijvlak van enerzijds binnenstad -Korreweg, anderzijds het oude en het nieuwe stadswonen in resp. Hortusbuurt en CiBoGa.

In de komende maanden kunnen ondernemers, bewoners, bezoekers en andere deskundigen op deze visie reageren. Dat kan o.a. bij speciale publieksavonden, inloopdebatten en via internetdiscussies. Een nieuw college van B&W zal in het najaar de resultaten voorleggen aan de gemeenteraad.

De stadsdeelvisie Binnenstad is de vijfde in een reeks van zeven. Vier visies - Zuid, Noord-West, Centrum en Korreweg/Oosterpark - zijn inmiddels de discussiefase gepasseerd en worden binnenkort aan de gemeenteraad voorgelegd. Naast de binnenstadsvisie begint binnenkort ook de inspraak voor de stadsdeelvisie Hoogkerk. En voor Noorddijk is de openbare discussie vorige week gestart.