Gemeente Enschede

Scholingsboulevard een stapje dichterbij


Enschede, 6 maart 2002
De stuurgroep `Scholingsboulevard' heeft een voortgangsrapportage vastgesteld waardoor realisatie van dit project weer een stapje dichterbij is gekomen. Het College van B en W heeft 26 februari jl. kennis genomen van de voortgang en vervolgopdrachten gegeven voor een nadere concrete uitwerking. Met de voortgangsrapportage kan een volgende stap worden gezet naar een integrale aanpak van de vernieuwing van het beroepsonderwijs en verbetering van de huisvesting.

In de stuurgroep werken vertegenwoordigers van de gemeente, Het Stedelijk Lyceum, het Bonhoeffer College en het ROC Oost-Nederland al geruime tijd samen om onderwijsvernieuwingen verder te concretiseren. De stuurgroep staat onder voorzitterschap van de wethouder van Werk en Onderwijs. In juni 2001 is door het College van B en W een integrale aanpak van het beroepsonderwijs vastgesteld, waarin de oplossing voor de huisvestingsproblematiek in samenhang met onderwijsvernieuwing en verbetering van de samenwerking tussen de betrokken instellingen werd beschreven. Gemeente en scholen willen hiermee het onderwijs beter afstemmen op de praktijk en de doorstroming van leerlingen van VMBO naar MBO bevorderen.

De gemeente is verantwoordelijk voor de huisvesting van het voorbereidend beroepsonderwijs (VMBO). De bestaande huisvesting laat echter te wensen over, met alle gevolgen van dien voor de kwaliteit en aantrekkelijkheid van het onderwijs en het welbevinden van de leerlingen.
In de totaalvisie wordt gesproken van een scholingsboulevard. Bij de nieuwe huisvesting staat de stuurgroep geen grootschalige massale nieuwbouw voor ogen. Men streeft naar een aantal afzonderlijke onderwijsgebouwen op onderlinge loopafstand.

Thans is belangrijke voortgang geboekt. De betrokken onderwijsinstellingen hebben elkaar gevonden in een gemeenschappelijke onderwijsvisie, die uitgaat van een moderne leer- werkomgeving. De onderwijskundige samenwerking strekt zich uit over zowel de technische als de niet-technische opleidingen. Door de unieke samenwerking met het ROC Oost-Nederland ontstaan doorgaande leerlijnen.

Daarnaast hebben de deelnemende partijen zich unaniem uitgesproken voor een zogeheten zoekgebied waar de gezamenlijke huisvesting moet worden gerealiseerd. Het zoekgebied bestaat uit drie locaties:
* het terrein van het voormalige Jacobus College aan de Kuipersdijk (thans onderdeel van het Bonhoeffer College);
* één van de sportvelden aan de Kuipersdijk;
* het noord-oostelijke gedeelte van het DCW-terrein.
Door nadrukkelijk te spreken van een zoekgebied geeft de stuurgroep aan dat er nog geen definitieve locatiekeuze is gemaakt. De komende maanden zal worden onderzocht of het zoekgebied daadwerkelijk geschikt is voor de realisatie van een scholingsboulevard. Bij dit onderzoek zullen zowel omwonenden, als ook huidige en toekomstige gebruikers van het zoekgebied nauw worden betrokken.

De totale kosten van de scholingsboulevard zijn na actualisering voorlopig geraamd op circa 65 miljoen. Een aanzienlijk deel van deze gelden moet worden gedekt uit de gemeentebegroting. In het meerjarenbeleid is reeds voorzien in een flink investeringsbedrag. Voor de aanvullende financiering wordt onder meer overleg gevoerd met de rijksoverheid. Naar verwachting zal in de komende kabinetsperiode geld beschikbaar komen voor onderwijsvernieuwing en huisvesting van het beroepsonderwijs. In de komende tijd zal de stuurgroep verdere mogelijkheden voor financiering onderzoeken.

Het gemeentebestuur en de besturen van de deelnemende scholen zullen binnenkort een intentieverklaring ondertekenen, waarin concrete afspraken worden geformuleerd voor verdere samenwerking.


---