Federatie van Ouderverenigingen

WvG

6 maart 2002

Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg)

De FvO, CG-Raad en de Ouderenbonden (CSO) hebben op 21 februari opnieuw met de minister gesproken over het Wvg protocol. Hij is deels aan onze wensen rond vervoer tegemoet gekomen. Wel kwam de vraag of wij vooralsnog bereid zijn af te zien van vastlegging van het protocol in een Algemene Maatregel van Bestuur, omdat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hiermee grote moeite heeft. De VNG is wel bereid in te stemmen met het protocol, maar niet in de vorm van een AMvB. In dat geval dreigt de VNG in beroep te gaan bij de Raad van State.De minister gaf aan dat de Wvg wel zal worden gewijzigd en dat hij een AMvB achter de hand houdt, voor het geval dat het protocol niet naar behoren wordt uitgevoerd. De gebruikersorganisaties hebben zorgen over de status van het protocol zonder wettelijke verankering en hebben de minister daarom om beraad gevraagd.

Aan het eind van die donderdag 21 februari ontvingen wij een nieuw concept van het protocol. Een aantal toezeggingen van de minister waren niet in het nieuwe concept verwerkt. De volgende dag hebben de gebruikersorganisaties de minister laten weten dat niet alle toezeggingen adequaat verwerkt waren. Onder bepaalde voorwaarden zijn we vooralsnog bereid om af te zien van een AMvB. Op 28 februari kregen we opnieuw een concept protocol. Daarin waren nu wel de meeste toezeggingen van de minister verwerkt. Op een aantal punten hebben wij nog om aanscherping verzocht. Een reactie over de door ons gestelde voorwaarden inzake het uitstellen van een AMvB hebben wij echter nog niet ontvangen.
Op 4 maart hebben wij dan ook opnieuw een brief aan de minister geschreven waarin wij onze voorwaarden hebben herhaald en om een reactie hebben verzocht, uiterlijk voor 11 maart. Voor de definitieve afhandeling van het protocol hebben de FvO, CG-Raad en de CSO 18 maart genoemd.