Provincie Groningen

Groningen, 6 maart 2002 Persbericht nr. 35

Korting op kunstaankopen bij 17 galerieën in de provincie

Vandaag hebben GS besloten 17 galerieën in de provincie Groningen in aanmerking te laten komen voor de Aankoop Subsidie Kortingsregeling (ASK-regeling). Al deze galerieën hadden hiervoor een verzoek ingediend bij GS. Met de ASK-regeling kunnen deze galerieën aan particuliere kopers een korting van 10% op de aankoopprijs van een kunstwerk verstrekken. De maximale korting per aankoop bedraagt 227,-- en de minimale korting is 20,--. De 17 galerieën kunnen het betreffende bedrag gerestitueerd krijgen van de Provincie. De ASK-regeling heeft betrekking op de aankoop van werk van professionele beeldende kunstenaars uit Groningen, Friesland en Drenthe. De regeling heeft tot doel de aankoop van hedendaagse beeldende kunst in de noordelijke provincies te bevorderen.

Met hedendaagse beeldende kunst wordt bedoeld het werk van in leven zijnde, beroepsmatig werkzame beeldend kunstenaars die zijn opgenomen in het documentatiecentrum van minstens één van deze provincies. Indien er geen sprake is van een inschrijving in één van de centra voor beeldende kunst, dient de kunstenaar een kunstvakopleiding voltooid te hebben. Om als galerie in aanmerking te komen voor de ASK-regeling, moet zij aan verschillende door de Provincie opgestelde criteria voldoen.
De ASK-regeling heeft betrekking op de aankoop van werk van professionele beeldend kunstenaars uit Groningen, Drenthe en Friesland. Per 1 januari 1999 heeft de Provincie Friesland de ASK-regeling afgeschaft. De Provincie Groningen heeft -evenals de Provincie Drenthe- besloten, dat het werk van Friese kunstenaars die via de aangewezen galerieën in de provincie Groningen wordt verkocht, niet van de regeling zullen worden uitgesloten.

Galerieën in de provincie Groningen die in aanmerking komen voor de ASK-regeling zijn: Galerie Sign te Groningen, Galerie Anderwereld/Katuin te Groningen, Galerie Naber te Groningen, Galerie Pictura te Groningen, Galerie De Noordelijke Kunsthof te Appingedam, Galerie Albion Putti te Groningen, Kunsthuis De Permanente te Groningen, Galerie Wiek XX te Nieuweschans, Galerie Boven te Stadskanaal,
Galerie Articoll te Hoogezand, Galerie Mebius te Noordhorn, Galerie Noord te Groningen, Forma Aktua Pinakotheek te Groningen, Galerie Mooie Dingen te Groningen, Galerie Jacoba Wijk te Groningen, Galerie Ann's Art te Groningen, Kunstenaarsinitatief Frontaal te Appingedam.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Paul Nieman, Afdeling Bestuurscontacten, 050 - 3164982.