Ingezonden persbericht

PERSBERICHT WEEK 12

Debat: De schrijver als speelpop van de media

VAN BUREAULAMP TOT SPOTLIGHT
De schrijver als speelpop van de media

Media blijken een grote liefde te hebben voor het literaire milieu. Is de schrijver een publieksdier geworden? TUMULT organiseert op 19 maart een debat in het kader van de boekenweek 13 t/m 23 maart in de Lutherse kerk in de Hamburgerstraat. Als voorbereiding houdt TUMULT een digitaal debat op .

Door alle media-aandacht blijft voor het schrijven zelf nog maar weinig tijd over. Geen wonder dus dat steeds vaker schrijvers in opstand komen tegen het mediacircus. Jeroen Brouwers weigerde de door hem gewonnen ako-literatuurprijs onder het oog van de camera's in ontvangst te nemen. Marek van der Jagt (niet voor niets een schrijver met onbekend gezicht?) schrijft dit jaar het essay voor de boekenweek, maar zal niet verschijnen op het boekenbal. Ako probeert zich alvast voor nog zo'n weigering in te dekken. Alle uitgevers kregen een brief met de mededeling dat de schrijvers wiens boeken voortaan worden ingestuurd voor de Ako-literatuurprijs bereid moeten zijn tot media-aandacht. Kunnen schrijvers verplicht worden tot deelname aan het mediacircus? Hoe gaan uitgeverijen hiermee om? Heb je als schrijver de taak af en toe je gezicht aan je lezers te laten zien of je gedachten buiten de schrijfkamer te laten horen?

Onder leiding van Liesbeth de Moor, journalist, gaan we in discussie over de verhouding tussen schrijvers en media met: Karel Glastra van Loon, schrijver en journalist, Ingmar Heytze, dichter, Rein Jan Mulder, voormalig literatuurcriticus NRC-Handelsblad en redacteur uitgeverij De Geus, en Wilbert Smulders, neerlandicus Universiteit Utrecht.

Het debat vindt plaats in de kerk aan de Hamburgerstraat 9 te Utrecht. Aanvang 20.00 uur, Entree Eu 3,50 /CJP & U-Pas EU2. Voor reserveringen of meer informatie: 030 2332430 of www.TUMULTdebat.nl.