Provincie Groningen

Groningen, 6 maart 2002 Persbericht nr. 32

Subsidie voor de Stichting Zorgboerderij Fenna Heerd in Noordbroek

GS hebben in principe besloten een subsidie van 19.462 ( f 42.890) toe te kennen aan de Stichting Zorgboerderij Fenna Heerd in Noordbroek voor de verbouwings- en inrichtingskosten. Met deze subsidie wordt een deel van het bestaande boerenbedrijf omgebouwd tot zorgboerderij. In december 2000 werd aan de Stichting Fennaheerd i.o. een subsidie verleend van 11.390,-- voor het opzetten van zorgboerderij. In de zorgboerderij wordt na de verbouwing dagopvang gerealiseerd voor maximaal 6 gehandicapte kinderen. Het streven is vanaf 1 januari 2003 de zorgboerderij operationeel te hebben en financieel onafhankelijk van derden te zijn. De Fenna Heerd neemt een bijzondere plaats in binnen de gehandicaptenzorg. De zorgboederij biedt namelijk ruimte aan kinderen die vanwege hun vaak zeer zware handicap(s) een zeer intensieve zorg nodig hebben. Bovendien is de zorgboerderij goed voor de ontwikkeling van het platteland. Ook het rijk geeft subsidie aan dit project.

Doel van de initiatiefnemers was een zorgboerderij te starten waar intensieve zorg kan worden verleend aan mensen met een complexe handicap (zowel lichamelijk als verstandelijk). Het idee is ingegeven door de handicap van de dochter Fenna van de initiatiefnemers en de onmogelijkheid haar in een reguliere zorgboerderij dagbesteding te laten genieten. Door de initiatiefnemers is de Stichting Zorgboerderij Fenna Heerd opgericht, die de zorg biedt aan de gehandicapte mensen en hiervoor personeel in dienst heeft. Daarnaast is een stichting vrienden van de Fenna Heerd opgericht die tot doel heeft financiële middelen te verwerven.

In december 2000 is aan de Stichting Fennaheerd i.o. een subsidie van 11390,-- toegekend voor het opzetten van zorgboerderij Fennaheerd. Genoemd bedrag was bestemd voor aanloopkosten die de initiatiefnemers moesten maken om tot het besluit te komen een zorgboerderij te starten. Met de provinciale bijdrage werd het de initiatiefnemers mogelijk gemaakt externe deskundigheid in de arm te nemen.

De Provincie stimuleert dagbesteding op zorgboerderijen omdat op deze manier zorg op maat voor gehandicapten wordt geboden. De statencommissie Welzijn, Zorg en Cultuur bespreekt het subsidievoorstel van GS in de haar vergadering van 10 april 2002.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Marike Ensing, afdeling Bestuurscontacten, 050 - 3164075.