Gemeente Enschede

B. en W.-bericht 2002- 09

Collegevergadering van dinsdag 5 maart 2002

Voorstel tot benoeming raadsgriffier
Het college van B en W stelt de gemeenteraad voor om de heer B.E. Dop te benoemen tot griffier van de gemeenteraad van Enschede. De functie van raadsgriffier is nieuw, en is onderdeel van de dualisering van het gemeentebestuur. De griffier staat de raad en de raadscommissies terzijde bij de uitoefening van hun taak. Hij ondersteunt de raad procesmatig, inhoudelijk en facilitair. De heer Dop is op dit moment werkzaam bij de Concernstaf van de gemeente en tevens eerste loco-gemeentesecretaris.
Het voorstel tot benoeming wordt behandeld in de gemeenteraad van 11 maart 2002.

---

Geld voor opleiding Algemene ondernemersvaardigheden Het college van B en W stelt de gemeenteraad voor om een krediet van 57.104,- beschikbaar te stellen voor de opleiding Algemene Ondernemersvaardigheden.
Het geld is bedoeld om de werkgelegenheid in de wijken te stimuleren en om mensen aan te moedigen een eigen bedrijf te beginnen. Daarbij is een goede ondernemersopleiding een belangrijke basis voor succes. De opleiding zal worden uitgevoerd door Activa Ondernemersadvies in opdracht van de gemeente. De lessen worden verzorgd door docenten van het Instituut voor Middenstandsonderwijs (IMKO). De erkende examens worden ook onder auspiciën van dit instituut afgenomen. De gemeenteraad besluit over het krediet op 22 april 2002 a.s. Daarnaast komt er mogelijk een Europese bijdrage uit het beleid voor het Stedelijk Hart van 28.516.

---

Stadrecreatiekaart voor Enschede en Hengelo
Voor de burgers van Enschede en Hengelo is het lastig om gelegenheden voor ontspanning en vermaak te vinden in de nabije overgangszone van stad naar platteland. Men weet vaak niet wat er te doen is, of kan de weg naar een toeristische trekpleister niet goed vinden. Als snel wordt dan al de auto gepakt voor een wandeling of fietstocht elders. Met de uitgave van een stadrecreatiekaart willen Enschede en Hengelo de burgers attenderen op toeristische en recreatieve mogelijkheden in de stad en het overloopgebied naar het platteland. De kaart is een initiatief van het Landelijk Fietsplatform en wordt samen met de gemeente en provincie ontwikkeld.
De kaart is gecentreerd rond de steden Enschede en Hengelo. Als ondergrond wordt gebruik gemaakt van de Viaplan-toeristenkaart met een schaal 1:50.000. In alle richtingen is een uitloopgebied te zien van ongeveer 10 tot 15 kilometer vanaf de stadsrand. Op de kaart staan tal van fiets- en wandelroutes aangegeven en worden vele attractiepunten genoemd, zoals monumenten, boerderijen en landgoederen. Ook voorzieningen in de stad, zoals stadsparken, musea en routestartpunten, krijgen een plek. Naast de hoofdkaart worden detailkaarten opgenomen van Enschede en Hengelo. De kaart kost in totaal (inclusief distributie) 72.000,-. Enschede en Hengelo dragen elk 18.000,- bij. Het resterende bedrag wordt bijeengebracht uit provinciale en Europese subsidie, en sponsoring door bedrijven.
Eind april 2002 vindt de presentatie van de kaart plaats. De stadrecreatiekaart zal begin mei 2002 gratis huis-aan-huis worden verspreid en is dan tevens verkrijgbaar bij de VVV, hotels en gemeentelijke infocentra.

---

Gemeente studeert op modelmatige bepaling WOZ-waarde De gemeente gaat een grootschalige test uitvoeren met het modelmatig bepalen van de WOZ-waarde van woningen (WOZ = waardering onroerende zaken). Als het experiment goed uitpakt, kan de volgende hertaxatie over twee jaar al modelmatig gebeuren. Tot dusverre worden woningen ten behoeve van de fiscus "handmatig" getaxeerd, een tijdrovende en kostbare procedure. Bij modelmatig taxeren wordt de WOZ-waarde bepaald door rekenmodellen met hulp van referentiepunten en marktgegevens, vergelijkbaar met de manier waarop de meeste verzekeraars inmiddels de waarde van inboedels bepalen. Modelmatige waardebepaling is goedkoper en moet helpen om de taxatiekosten drastisch terug te brengen. De laatste hertaxatie kostte de gemeente ongeveer drie miljoen gulden. De nieuwe waarderingsmethode kan een besparing opleveren van 450.000. Ook zou met de nieuwe methode tegemoet gekomen kunnen worden aan de wens van fiscus en waterschappen om vaker dan eens in de vier jaar de woningwaarde te bepalen. De oude waardebepaling is daarvoor veel te kostbaar. Ongeveer tachtig procent van de woningen kan naar verwachting modelmatig worden getaxeerd. De overige twintig procent moet door gebrek aan vergelijkbare woningen ook in de toekomst door een taxateur worden gewaardeerd. Het oorspronkelijke rekenmodel werd in Amsterdam gebruikt en is in Enschede getest en verfijnd, maar behoeft nog verdere aanpassing voor specifieke situaties. Daarvoor wordt het model getest op alle woningen in Enschede. De eenmalige kosten daarvan bedragen ruim 200.000. Het college van B en W heeft ingestemd met de start van het project.
Het college gaat ook akkoord met het afsluiten van een contract met Cyclomedia, een bedrijf dat 360-gradenfoto's van woningen maakt. Die foto's zijn al te zien op de websites van sommige makelaars. De 360-gradenfoto's zijn een geschikt hulpmiddel bij de modelmatige WOZ-taxatie. Daarnaast kunnen deze foto's helpen bij de communicatie met eigenaren, de afhandeling van bezwaarschriften, werkprocessen binnen de gemeente, enzovoort. Wanneer de foto's worden gekoppeld aan taxatierapporten op het digitaal overheidsloket, kunnen de burgers bovendien huizen bekijken die met de eigen woning vergelijkbaar zijn. Dat bevordert de duidelijkheid over de WOZ-taxaties richting burgers.
---

College: geen niet-agrarische functies in buitengebied Het college stelt de raad voor om een bestemmingswijziging voor het buitengebied af te wijzen. Het verzoek tot wijziging van het bestemmingsplan Buitengebied is ingediend door een bewoonster van de Haaksbergerstraat, die in haar woning een natuurgeneeskundige praktijk wil vestigen. Het betreffende perceel heeft echter als bestemming "agrarisch gebied met landschappelijke waarden". Daarnaast laat het bestemmingsplan een gastbestemming voor één woning toe. Het college wil andere functies in het buitengebied strikt weren. Dit uitgangspunt is eerder al onderschreven door de raad en wordt ook ondersteund en bevorderd door GS van Overijssel. Ook de Raad van State heeft het streven naar handhaving van de agrarische bestemming al meermalen redelijk bevonden. Volgens het college horen functies als een natuurgeneeskundige praktijk niet thuis in het buitengebied, maar in de bebouwde kom van Enschede. In april velt de raad het definitieve oordeel.

---

Op vridag kunt u hier de officiële besluitenlijst vinden