United Services Group

United Services Group: Ruim 18% stijging bedrijfsresultaat ondanks tegenwind

2001 jaar van veranderingen

Almere, 6 maart 2002. Het jaar 2001 liet op een aantal terreinen belangrijke wijzigingen zien. Groeiverwachtingen van ondernemingen werden bijgesteld en de vraag naar flexibele arbeidskrachten liep op een aantal deelmarkten sterk terug. Snel en effectief inspelen op die veranderingen is de kwaliteit van United Services Group welke, ondanks een afnemende marktvraag, heeft geresulteerd in groei van omzet (15,9%) en bedrijfsresultaat (18,4%). Conform de in het derde kwartaalbericht 2001 uitgesproken verwachting is de winst per aandeel voor amortisatie goodwill met ruim 15% gestegen.

In tegenstelling tot de recessies van begin jaren tachtig en begin jaren negentig is op dit moment geen sprake van een scherp dalende economische groei. Deze geleidelijke economische teruggang zal naar verwachting niet snel en spectaculair overgaan in forse groeicijfers, maar juist geleidelijk de weg omhoog weer vinden. Voor de dienstverlening op de arbeidsmarkt is dit ook beter. Juist schokgolven in de macro-economie (zowel in opwaartse als in neerwaartse richting) leiden tot scherpe fricties die uiteindelijk moeilijker te beheersen zijn.

Het is, terugkijkend op de trends in zowel begin jaren tachtig als begin jaren negentig, welhaast een wetmatige cyclus dat de vraag naar flexibel inzetbaar personeel na voltooiing van afslankingsoperaties zal toenemen. Deze fase van voltooiing is het 'marktmomentum'. Hoewel het natuurlijk niemand is gegeven om het marktmomentum exact te voorspellen, verwacht de Raad van Bestuur hiervan op afzienbare termijn positieve effecten in de diverse landen waarin United Services Group actief is.

2001 2000Toename
in duizenden euro's
Omzet600.402 517.969 15,9%
Bedrijfsresultaat73.55862.139 18,4%
Nettowinst voor amortisatie goodwill46.09639.01818,1% Winst per aandeel voor amortisatie goodwill (in euro)2,281,9815,2% In procenten van de omzet:
Bedrijfsresultaat12,3%12,0%
Nettowinst voor amortisatie goodwill7,68%7,53%
Resultaten over 2001
De netto-omzet is in 2001 toegenomen tot euro 600 miljoen. Dit betekent een stijging van 15,9% ten opzichte van 2000. Deze stijging bestaat enerzijds uit een autonome groei van 2% en anderzijds voor 14% uit acquisities. Ondanks een daling van de Nederlandse uitzendmarkt zijn de uitzendorganisaties van United Services Group autonoom met circa 4% gegroeid. De Belgische uitzendactiviteiten genereren een autonome groei van circa 1%, waarmee ook hier aanzienlijk beter werd gepresteerd ten opzichte van het marktgemiddelde, dat een daling kende van 5%.

De ontwikkeling van Unique Personal in Duitsland is licht negatief, hetgeen mede veroorzaakt wordt door de moeilijke economische omstandigheden. Bij Unique Personal ligt de focus voor de komende twee jaren op een verdere groei van het aantal klanten in het office segment, hetgeen in het huidige portfolio nog onvoldoende is ontwikkeld. De in 2001 in Spanje geacquireerde uitzendorganisaties TempÍber en Ecatemp hebben een sterke omzetgroei gerealiseerd met een licht positief bedrijfsresultaat tot gevolg.

De divisie United Technical Services verkeert thans in een stabiele fase nadat diverse merken als Polec en AIP zijn samengebracht onder de naam United Technical Solutions. De onder United Communications opererende customer contact centers, Call-IT (geacquireerd in 2001) en Telecom Direct, hebben een voortzetting van hun omzetgroei gerealiseerd. Het Luzac College is ook in 2001 in staat gebleken meer leerlingen aan te trekken dan voorgaande jaren en schakelt geleidelijk over op het vernieuwde 2e fase onderwijs.

De operationele marge van United Services Group is wederom gestegen en uitgekomen op 12,3% (2000: 12,0%).
De belastingdruk over het resultaat bedraagt 34,4% (2000: 35,9%) en is daarmee iets onder het nominale tarief uitgekomen.

Financiële positie
De balans per 31 december 2001 is in belangrijke mate beïnvloed door het aantrekken van financiering ten behoeve van acquisities. Het eigen vermogen is toegenomen tot euro 123,0 miljoen (2000: euro 86,1 miljoen). De solvabiliteit bedraagt per 31 december 33,5% (2000: 37,9%). De toename van het eigen vermogen betreft voornamelijk de winstinhouding onder aftrek van het voorgestelde dividend.

Dividendvoorstel
Aan de op 24 april 2002 te houden Algemene Vergadering van Aandeelhouders wordt voorgesteld een dividend uit te keren van Euro 0,65 per gewoon aandeel, de pay-out komt hiermee op circa 34% van de netto-winst. Het dividend zal naar keuze in contanten dan wel geheel in gewone aandelen ten laste van het agio of ten laste van de overige reserves kunnen worden opgenomen. De omwisselingverhouding inzake het stockdividend wordt op 25 april aanstaande bekend gemaakt.

Vooruitzichten
Zoals is gebleken, zijn de dienstverleningsconcepten van United Services Group minder gevoelig voor een economisch verslechterend klimaat. Dit is het resultaat van een brede omzetspreiding in het midden- en kleinbedrijf naast de focus op gekwalificeerde vakspecialisten. Dit neemt niet weg dat het realiseren van hogere groeipercentages in zowel omzet als winst uiteraard beter mogelijk is bij een sterkere economische groei. Ook in 2002 zal een groot aantal Europese ondernemingen zich inspannen om een hogere efficiencygraad te bereiken, waarbij ongetwijfeld sprake zal zijn van verdere personele afslankingsoperaties. Dit heeft waarschijnlijk een oplopend werkloosheidspercentage tot gevolg. In een aantal landen zal dit een voordeel kunnen betekenen, omdat de schaarste aan (geschikte) arbeidskrachten enigermate kan afnemen. Een aantal van de werkmaatschappijen van United Services Group zal bij een aantrekkende vraag versneld kunnen profiteren van dit ruimere aanbod op de arbeidsmarkt. Wel zal er sprake zijn van blijvende vraag naar hoger gekwalificeerd personeel in segmenten en niches waar United Services Group belangrijke posities heeft en circa 80% van haar omzet realiseert.

Ondanks de aanname dat er ook in het jaar 2002 duidelijk sprake zal zijn van een afvlakking van de economische groei in Europa, blijft de Raad van Bestuur voorzichtig positief over de groeivooruitzichten van United Services Group N.V.

Tegen de verwachting in, dat internet ook op het gebied van arbeidsbemiddeling de wereld zou veroveren, heeft United Services Group de technologische investeringen juist gericht op de back-office en het versterken van de menselijke factor. Voor sollicitanten en flexibele medewerkers schetsen wij een realistisch beeld van kansen en mogelijkheden op de hedendaagse arbeidsmarkt. Wij leveren hen de gereedschappen in de vorm van opleiding en begeleiding om op een gedegen wijze aan hun loopbaan gestalte te geven. Deze uitgebalanceerde en mensgerichte aanpak resulteert in een zich steeds verbeterende kwaliteit van onze dienstverlening en een toenemende vraag naar onze diensten vanuit alle geledingen van het bedrijfsleven en de overheid.

Werkmaatschappijen in diverse landen profiteren van de wederzijdse expertise en merkkracht. Ondernemerschap, rendementsgericht denken en kostenbesparingen kunnen de gevolgen neutraliseren van de macro-economische groeivertragingen.

Door dit alles creëren wij professionele en zakelijke verwachtingen die zich ook in 2002 zullen vertalen in verdere groei van omzet en winst.

Belangrijke data
jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders 24 april 2002 publicatie cijfers eerste kwartaal 24 april 2002 bekendmaking omwisselingverhouding stockdividend 25 april 2002 notering ex-dividend 26 april 2002
betaalbaarstelling dividend 15 mei 2002
publicatie halfjaarcijfers 25 juli 2002
publicatie cijfers derde kwartaal 30 oktober 2002

Raad van Bestuur United Services Group N.V.

Voor nadere informatie:
De heer Leo W. Houwen Telefoon: +31 (0)36 529 95 07

Zie ook onze website: www.unitedservicesgroup.nl

United Services Group N.V.
Direct telefoonnummer: +31 (0)36 529 95 07
Direct faxnummer: +31 (0)36 529 95 09
E-mailadres: ilommerse@unitedsg.nl