Gemeente Waalwijk

Milieuvriendelijke onkruidverwijdering door Waalwijkse bedrijven en huishoudens

Bedrijven op Zanddonk-Zuid kunnen vanaf medio maart tegen een gunstig tarief meeliften met het borstel- en brandprogramma van de gemeente om hun bedrijfsterrein op een milieuvriendelijke manier onkruidvrij te maken. Ook kunnen zij hiervoor gratis een handbrander lenen. Inwoners van Waalwijk kunnen vanaf april een onkruidkrabber verkrijgen voor de helft van de prijs. Doel van deze acties is het terugdringen van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in Waalwijk.

Deze maatregelen maken deel uit van het project Reductie gebruik chemische onkruidbestrijdings- en gewasbeschermingsmiddelen in het grondwaterbeschermingsgebied Waalwijk. Bestrijdingsmiddelen vormen een bedreiging voor de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater en daarmee indirect het drinkwater. Zanddonk-Zuid grenst aan het grondwaterbeschermingsgebied.

Borstelen of branden
De gemeente Waalwijk gebruikt al sinds 2000 geen chemische bestrijdingsmiddelen voor onkruidbestrijding op openbare verhardingen in het grondwaterbeschermingsgebied Waalwijk.

Vanaf 2001 wordt niet alleen het grondwaterbeschermingsgebied op milieuvriendelijke wijze van onkruid ontdaan, maar ook de wijk Waalwijk Zuid, Sprang Capelle en Waspik
Vanaf nu kunnen Waalwijkse bedrijven tegen een gunstig tarief meeliften met het programma van de gemeente om door middel van borstelen of branden verharde oppervlakken vrij te maken van onkruid. Ook kunnen zij ervoor kiezen om zelf onkruid te verwijderen van het terrein met behulp van een speciale handbrander. Deze handbrander is gratis te leen bij de gemeente Waalwijk. Voor het gebruik hiervan wordt alleen het verbruikte gas in rekening gebracht.

Vanaf 6 maart ontvangen de ongeveer 25 bedrijven op Zanddonk-Zuid een brief met een nadere toelichting op deze milieuvriendelijke wijze van onkruidverwijdering. Bedrijven kunnen aangeven van welke mogelijkheid zij gebruik willen maken. Het borstelen en branden wordt voor de gemeente uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf. Als bedrijven op Zanddonk-Zuid mee willen liften met dit programma, ontvangen zij eerst een offerte van dit bedrijf.

De handbrander kan worden geleend bij de Gemeentewerf van de Dienst Openbare Werken van de gemeente Waalwijk.

Ook bedrijven in de gemeente Waalwijk die niet in het grondwaterbeschermingsgebied zijn gevestigd kunnen van dit aanbod van de gemeente gebruikmaken.

Verkooppunten bestrijdingsmiddelen - onkruidkrabber In april start een speciale actie bij verkooppunten van bestrijdingsmiddelen om de inwoners van Waalwijk te bewegen een onkruidkrabber aan te schaffen in plaats van een chemisch onkruidbestrijdingsmiddel. Na aankoop van een onkruidkrabber kan men een coupon invullen en met het aankoopbewijs toesturen naar Brabant Water waarna ruim de helft van het aankoopbedrag op bank- of girorekening wordt overgemaakt. Verkooppunten zijn onder meer de Boerenbond, Tuincentrum Groenrijk, Vesseur, Florato en ´t Plantloon.

Op verschillende manieren worden inwoners en bedrijven in de gemeente Waalwijk geïnformeerd over het project Reductie gebruik chemische onkruidbestrijdings- en gewasbeschermingsmiddelen in het grondwaterbeschermingsgebied Waalwijk. In een speciale folder en op een rondreizende tentoonstelling zijn onder andere milieuvriendelijke manieren van onkruidbestrijding getoond. Ook op de website van de gemeente Waalwijk is informatie over het project te lezen.

In het project Reductie gebruik chemische onkruidbestrijdings- en gewasbeschermingsmiddelen in het grondwaterbeschermingsgebied Waalwijk werken vijf organisaties samen: Brabant Water, Hoogheemraadschap van West-Brabant, gemeente Waalwijk, stichting Duinboeren en provincie Noord-Brabant.