Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Professionelere handhaving door samenwerking in regionale milieudiensten (6-3-2002)


Regionale milieudiensten dragen bij aan een betere en professionelere handhaving van de milieuwetgeving. Daarom werkt minister Pronk (VROM) met het Interprovinciaal Overleg (IPO), de Vereniging Nederlandse Gemeenten en de Unie van Waterschappen aan de oprichting van dergelijke diensten. Daarin gaan gemeenten samenwerken met andere handhavingsdiensten, zoals provincies, politie en waterschappen.

De regionale milieudiensten gaan zich in
ieder geval bezig houden met de handhaving en eventueel ook de voorbereiding van de vergunningen in het kader van de Wet Milieubeheer. Vergunningverlening en toezicht op de naleving moeten hoe dan ook strikt gescheiden zijn. Vanzelfsprekend kunnen de organisaties per regio of provincie verschillen qua omvang, ambitieniveau en aandachtsgebied. Minister Pronk zal voor de zomer de kwaliteitseisen vastleggen waaraan de regionale diensten moeten voldoen. Overigens blijft het zo dat gemeenten en provincies zelf kunnen bepalen hoe zij hun handhavingstaken
organiseren.  

Dat staat in de zevende voortgangsrapportage over de handhaving van de milieuwetgeving die minister Pronk mede namens de ministers van Justitie, Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) en Verkeer en Waterstaat vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Dit is de laatste rapportage die specifiek over het optreden van de inspectie milieuhygiëne gaat. Sinds begin dit jaar bestaat namelijk de VROM-Inspectie, waarin de drie afzonderlijk inspecties volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieuhygiëne zijn opgegaan. Daarom verschijnt in het voorjaar van 2003 één integrale voortgangsrapportage over de handhaving van alle VROM-regelgeving.

Veiligheid

De voortgangsrapportage geeft inzicht
in een groot aantal voorbeelden van afgeronde en
lopende handhavingsacties. Veel aandacht is er voor de thema's veiligheid en gezondheid. Daarbij valt te denken aan onderwerpen als vuurwerk, de veiligheid van risicovolle bedrijven (zoals ammoniakinstallaties, LPG-stations, benzinetankstations), legionellapreventie en aan de opslag, verlading en transport van gevaarlijke stoffen.

Opsporing
Ook de opsporing en aanpak van zware criminaliteit is een belangrijke prioriteit voor het komende jaar. Hiertoe beschikt de VROM-Inspectie over een eigen Inlichtingen- en Opsporingsdienst, de VROM-IOD. Binnen deze dienst is een unit Mobiele Interventie opgericht, die bij calamiteiten of risicovolle situaties direct in actie kan komen om eventuele strafrechtelijke aspecten te bekijken. Daarnaast verleent de VROM-IOD technische bijstand aan de regionale politiekorpsen en/of andere handhavingsorganisaties.

Ministerie van Volkshuisvesting
Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Rijnstraat 8
Postbus 20951
2500 EZ Den Haag

Persvoorlichting milieu
Babette Gräber
070 339 24 05

Buiten kantooruren is de dienstdoende
voorlichter door tussenkomst van de
centrale meldkamer bereikbaar,
070 339 39 39