---
Belgische VRcontext lanceert supersnelle en realistische visualisatiesoftware

---
Wereldprimeur verbetert communicatie en verhoogt veiligheid
Brussel (B), 06/03/2002

VRcontext, de Belgische ontwikkelaar van visualisatie- en simulatiesoftware, heeft in Brussel in aanwezigheid van François-Xavier de Donnea en Dominique Michel, voorzitter van Agoria Brussel, zijn eerste industriële visualisatietool, Walkinside, voorgesteld. Walkinside is de eerste software die toelaat erg complexe industriële projecten zoals kerncentrales of boorplatformen in een mum van tijd om te zetten en er letterlijk "doorheen te wandelen", net als in videospelletjes. Gebruikers van de software kunnen daardoor de communicatie tussen ingenieurs, klanten en partners verbeteren; de ontwerptijd versnellen en onderhoud- en veiligheidprogramma's op voorhand uittesten.

Het Belgische VRcontext werd in juni 2000 opgericht als spin-off van Tractebel Energy Engineering, met als doel VR-software voor complexe industriële omgevingen te creëren. Met zijn producten wil de onderneming zijn klanten een goedkopere en snellere manier bieden om complexe 2D- of 3D-modellen om te zetten in een virtueel model dat bezocht en bekeken kan worden. Daartoe kreeg de onderneming een subsidie van het Brussels Gewest ter waarde van 800.000 euro, naast 750.000 euro venture capital van Dexia Ventures en Start-IT.

Het innovatieve karakter van de technologie die VRcontext ontwikkeld heeft, ligt in het gebruik van bestaande technieken (zoals full collision detection) uit de spelletjeswereld voor de ontwikkeling van een industriële toepassing. Daarnaast heeft VRcontext US-patenten aangevraagd voor haar eigen technologie.

Walkinside is het eerste product dat VRcontext lanceert. De software is in staat de meest complexe 3D-modellen (van kerncentrales tot grote offshore boorplatformen) op erg korte tijd te visualiseren. Wanneer de 3D-modellen geconverteerd zijn, kan het resultaat naar iedereen gestuurd worden die de gratis of professionele viewer van VRcontext heeft. De software is niet alleen snel, maar levert eveneens een erg hoog realiteitsniveau waardoor de gebruiker als het ware ondergedompeld wordt in het model. Hij ziet het project door de ogen van een virtueel personage zoals dat gebeurt in videogames. Hij is zich bewust van obstakels en hun grootte, kan de trap en ladders op- en afklimmen, enz. Daarin verschilt Walkinside wezenlijk van andere visualisatie-instrumenten die de bezoeker enkel toelaten de ruimte te bezoeken als een rondwarende geest.

De voordelen van een dergelijke snelle en goedkopere VR-software zijn legio: de communicatie tussen ingenieurs, partners en klanten verbetert doordat iedereen meer kennis van zaken heeft, de ontwikkelingstijd wordt gereduceerd, de overtuigingskracht van projectleiders ten opzichte van potentiële kopers en investeerders vergroot, nieuwe medewerkers kunnen getraind worden zonder de bedrijfsprocessen te hinderen en onderhoud- en veiligheidprogramma's kunnen op een kostenefficiënte en snelle manier getest worden.

Verscheidene belangrijke nationale en internationale bedrijven hebben de software reeds getest en de eerste ervaringen zijn unaniem positief. Edwin van Breenen, plant design system coordinator bij Fluor Haarlem heeft de bèta versie van Walkinside geëvalueerd: "We testen momenteel de software als instrument voor het piping departement en hebben al een aantal positieve reacties binnen van projectleiders. Walkinside zou ons moeten toelaten snel gemakkelijk hanteerbare VR-sessies te genereren die we kunnen gebruiken voor interne en externe evaluaties."

"Ik heb een model gegenereerd van een lopend project en het aan de projectmensen getoond. Zij waren allemaal onder de indruk van de snelheid en het gebruiksgemak, " beaamt Luc Van Aken, CAD support engineer bij Jacobs Belgium.

François Lagae, president van VRcontext besluit: "Zeker nu internationale richtlijnen met betrekking tot onderhoud en veiligheid steeds strenger worden, kan VRcontext met Walkinside een toegevoegde waarde bieden. Ons product, de meest realistische en goedkope industriële toepassing voor handen, geeft ondernemingen de mogelijkheid hun veiligheidsmaatregelen risicoloos te controleren. Daarnaast beantwoordt het aan groeiende nood in markt naar een intensievere - grensoverschrijdende - communicatie op het vlak van projectevaluaties."

Walkinside vereist geen speciale hard- of software en is gebouwd op Microstation van Bentley. Het volstaat over een standaard pc of notebook en een recente consumer grafische kaart en voldoende geheugen te beschikken. De software kan gebruikt worden zonder voorgaande training en is gemakkelijk te hanteren ook door niet-technische mensen. Een volledige demoversie van Walkinside kan gratis gedownloaded worden op www.walkinside.com.

---
END

---
Over VRcontext (www.vrcontext.com)
VRcontext is gevestigd in Brussel (België) . De onderneming levert geavanceerde en kostenefficiënte software die toelaat massieve 3D-modellen interactief te bezoeken. Het eerste product Walkinside breidt de functie van een 3D model uit van de ontwerpfase naar de operationele fase. De software kan gebruikt
worden voor productevaluatie, gewenningstraining, onderhoudplanning en training, veiligheidstraining, enz.
VRcontext, een privé-onderneming, stelt momenteel 6 mensen tewerk. De drie stichters hebben 57 % van de aandelen in handen. Tractebel bezit 10% . Dexia Ventures en Start-IT, beide verschaffers van risico-kapitaal hebben 33% van de aandelen. Tenslotte werd Vrcontext gesubsidieerd door het Brussels Gewest voor een bedrag van 800.000 euro. François Lagae, president VRcontext, T: 02 644 38 23, F: 02 649 98 55, E: f.lagae@vrcontext.com
Journalisten:
NewsEngine PR, Leen Dries, T: + 32 3 260 96 42, F: + 32 3 237 23 25, E: leen.dries@newsenginepr.com
Ref.:VRCO0002-1DE5FE