EUROPE UNLIMITED S.A.

Nederlandse softwarebedrijven doen het goed...

NEDERLANDSE SOFTWAREBEDRIJVEN DOEN HET GOED TEN OPZICHTE VAN HUN

EUROPESE TEGENHANGERS

London (ots) - Tien Nederlandse bedrijven staan in de Europese top 200 van door risicokapitaal gefinancierde software- en IT-bedrijven. Dat schrijft een rapport dat onlangs werd gepubliceerd door het in Brussel gevestigde onderzoeksbedrijf Europe Unlimited.

The Venture-Directory - Software and IT Services, een gids die gebaseerd is op het bedrag aan risicokapitaal dat de laatste drie jaar bij elkaar gebracht is, onthult dat het hoogst genoteerde Nederlandse bedrijf Escador is. Het staat op nummer acht met EUR 36 miljoen aan investeringen, afkomstig van zowel vooraanstaande Nederlandse als internationale verstrekkers van risicokapitaal, zoals Nesbic en Worldview Technology Partners. Het hoogst genoteerde bedrijf is het Britse Celoxica, met EUR 65 miljoen aan investeringen die in dezelfde tijdspanne bij elkaar werden gebracht.

William Stevens, stichter en CEO van Europe Unlimited, zegt: 'Als je naar de hoeveelheid inwoners kijkt, is tien bedrijven meer dan verwacht. De gemiddelde investering in individuele Nederlandse bedrijven is EUR13 miljoen, iets meer dan het Europese gemiddelde van EUR 11 miljoen. De waardering stijgt met het volume aan geinvesteerd kapitaal, en met een gemiddelde investering van EUR 26 miljoen per bedrijf zijn de Isra'lische bedrijven de best gewaardeerde in de enquete. Maar ook de Ierse en Belgische bedrijven doen het lang niet slecht.

Het Verenigd Koninkrijk domineert de lijst, met 40 bedrijven en een investering van in totaal EUR 580 miljoen; Frankrijk volgt met EUR 390 miljoen en Duitsland met EUR 270 miljoen. Als we naar de subsectoren kijken staat Systems & Communication Products aan de leiding met EUR 935 miljoen, na Application Products (EUR 720 miljoen) en Specialised IT Services (EUR 510 miljoen).

De enqu-te, die drie jaar achterom kijkt, van 1999 tot 2001, wijst op een verschuiving op de markt: terwijl in 1999 en 2000 de nadruk lag op startinvesteringen, lag die in 2001 op het middenstadium. De gemiddelde startinvestering was goed voor iets meer dan EUR 2 miljoen, terwijl de gemiddelde expansie- en ontwikkelingsronde iets meer dan EUR 9 miljoen bedroeg; bedrijven geven over het algemeen meer uit dan vier jaar geleden tussen deze stadia.

De Venture-Directory - Software & IT Services, die grondige informatie bevat over alle ge'nqu-teerde bedrijven, is de eerste in een reeks Venture-Directories van Europe Unlimited. De volgende enquete zal de Venture Directory - Communications, Electronics, E-commerce & Internet zijn, die verschijnt in maart 2002. Die zal later dit jaar worden gevolgd door een gids over Scandinavische met risicokapitaal gesteunde bedrijven.

Nederlandse bedrijven in Venture Directory - Software & IT Services:

Escador nr. 8 EUR36 miljoen DataDistilleries B.V nr. 20 EUR26 miljoen TrustWorks Systems B.V. nr. 27 EUR23 miljoen

Voor meer statistieken uit het rapport en gedetailleerde profielen van de hoogst genoteerde bedrijven, breng een bezoek aan: http://www.e-unlimited.com/venture-directory/download/vdsoftwarepress. pdf

Contacten met de pers:
Sam Morgan, Text 100
+44 (0) 208 996 4133
samm@text100.co.uk

Maeve Power
Europe Unlimited SA
+32 (0)2 643 36 81
maeve@e-unlimited.com


06 mrt 02 15:01