PECOMA

Kpn benut kunstmatige intelligentie van Pecoma

Koninklijke KPN NV heeft voor 2002 contract gesloten met Pecoma ten behoeve van installatie en het beheer van software op de 35.000 werkplekken van KPN Werkplekdiensten (wordt overgenomen door Atos Origin.
Pecoma, een gespecialiseerde ict-dienstverlener, heeft bewezen dat dit tijdrovende repeterende werk dat voorheen handmatig werd uitgevoerd door een dertigtal mensen, in de nu door een vijftal medewerkers kan worden uitgevoerd. Om dit te kunnen realiseren wordt gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie.

Het installeren van nieuwe software in grote organisaties is een tijdrovend, arbeidsintensief karwei. Pecoma ontwikkelde hiervoor 'Consistency management', een oplossing waarmee organisaties functionaliteit, beheersbaarheid en stabiliteit van grote aantallen werkplekken kunnen realiseren. Hierbij wordt gebruik gemaakt het door Pecoma ontwikkelde kennistechnologiesysteem 'Archimedes'. Het versnelt en vereenvoudigt de installatieprocedures zodanig dat enorme kostenbesparing mogelijk is.
Lerend systeem
Archimedes automatiseert de bestaande kennis van installatieconflicten en -oplossingen, zoals die te vinden is in KPN-documenten, processen en procedures, en in de ervaring van ICT'ers. Waar de applicatie geen beslissing kan nemen op basis van bestaande kennis, doet het suggesties op basis van best practises en leert het van nieuwe beslissingen. 'Archimedes vereenvoudigt de software-installatie zodat KPN-medewerkers sneller kunnen beschikken over up-to-date applicatie-software', aldus Jan Veldsink, Manager Knowledge Engineering van Pecoma. 'Daarnaast maakt de applicatie het gemakkelijk om de aanwezige kennis te borgen en te verfijnen.' Natuurlijke taal
Archimedes maakt gebruik van de tool 'Authorete', van het Amerikaanse bedrijf The Haley Enterprise, om kennis van werkplekinstallaties in natuurlijke taal te vangen en te beheren in een kennisbank. Gebruikers worden aan de hand van getrapte menu's door de context geleid waarbij regels worden geformuleerd. Archimedes maakt gebruik van de verwerking van natuurlijke taal om de betekenis van deze zinnen te begrijpen en slaat hun taalkundig ontlede structuur op in een kennisbase. Op basis hiervan genereert Archimedes vervolgens softwarecode en bouwt de applicatie ten slotte complete installatiescripts.

Pecoma
De 400 ICT-professionals van Pecoma (Amsterdam, Eindhoven en Groningen) realiseren hoogwaardige ICT-oplossingen voor Nederlandse top 200-organisaties . Kennistechnologie en Consistency management behoren tot de expertisegebieden van Pecoma.

The Haley Enterprise
The Haley Enterprise te Sewickely (VS) werkt nauw samen met de Carnegie Mellon University of Pittsburg en onderscheidt zich door grote kennis en ervaring op het terrein van toegepaste Artificial Intelligence.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Jan Veldsink MSc
Manager Knowledge Engineering
Pecoma Informatica
telefoon (050) 520 18 88 of (06) 51 51 66 91
e-mail knowledge@pecoma.nl
website www.pecoma.nl/knowledge


06 mrt 02 15:43