STING

Verzorgenden en politici in discussie over zorgverlening

Persbericht Sting, 6 maart 2002

Verzorgenden en politici in discussie over kwaliteit zorgverlening

Kwaliteit in de verzorging valt of staat met deskundige helpenden en verzorgenden die vraaggerichte zorg bieden, zorg waarbij de vragen en behoeften van cliënten centraal staan. Verzorgenden in thuiszorg, kraamzorg, gehandicaptenzorg en intramurale ouderenzorg doen niets liever. Sting, hun beroepsvereniging, wil meer aandacht voor kwaliteit, meer investeringen in opleidingen en scholing en meer regie over eigen werk. Dat vergroot de kwaliteit van de zorgverlening. Evenals Sting vinden ook politieke partijen dat zorgverlening vraaggericht behoort te zijn. De cliënt staat voorop en verzorgenden moeten voor hun werk goed zijn toegerust. Over concrete maatregelen die daartoe moeten leiden blijft het in de verkiezingsprogramma's echter angstvallig stil. Boter bij de vis wordt niet geleverd.

Helpenden en verzorgenden nemen verantwoordelijkheid en maken keuzes tijdens de zorgverlening. Bij de ene cliënt moet je immers anders handelen dan bij de andere. Dat is nu juist essentieel bij vraaggerichte zorg. Zo'n manier van werken wordt voorgestaan door cliënten, door het Ministerie van VWS, door zorginstellingen en door verzorgenden zelf. Daarvoor hebben ze wel iets nodig (want verzorgen is een professie): scholing en opleiding; tijd voor overleg en het bijhouden van nieuwe beroepsontwikkelingen; zelfstandig besluiten kunnen nemen en regie over eigen werk.. Dat zijn de voorwaarden waaronder verzorgenden de kwaliteitszorg kunnen bieden die cliënten nodig hebben.
Beroepsvereniging Sting werkt hard aan kwaliteit. Tijdens haar Lustrumcongres, 12 maart a.s in de RAI te Amsterdam, presenteert Sting de publicaties Kijk op Kwaliteit en Werken aan Kwaliteit. Op die dag gaan verzorgenden in discussie met politici, Ministerie van VWS, directeuren van zorginstellingen en cliëntenorganisaties. De centrale vraag luidt: wat willen cliënten en wat hebben helpenden en verzorgenden nodig? Voor politici een goede gelegenheid om duidelijk te maken welke concrete bijdrage hun partij levert aan de kwaliteit van de verzorging en de positie en beroepsinhoud van helpenden en verzorgenden.

Beroepsvereniging Sting
Voor Sting, de beroepsvereniging van de verzorging, is 2002 een kroonjaar. Op dinsdag 12 maart viert de vereniging met een lustrumcongres haar tienjarig bestaan. Leden en medewerkers van Sting hebben in tien jaar tijd veel bereikt. Met tal van acties en initiatieven hebben zij de verzorging een gezicht gegeven. Belangrijke resultaten zijn geboekt. Bijvoorbeeld de invoering van een landelijk erkende opleiding op kwalificatieniveau 1. Dat was een kroon op het werk. Op 12 maart staan de toekomst en de kwaliteit van het vak verzorging in de schijnwerper.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met G.Jagt, E mail g.jagt@sting.nl,
tel. 030 2919060. Informatie ook op www.sting.nl


06 mrt 02 16:03