HOUT EN BOUWBOND CNV

Hardere acties in bouw onafwendbaar

Hardere acties in de bouw (180.000 werknemers) zijn onafwendbaar, nu werkgevers niet bereid blijken hun dictaat over de reisurenregeling van tafel te halen. Gisteren lieten de werkgevers weten te willen praten over alle cao-voorstellen. Dat was voor de bonden aanleiding om op de uitnodiging in te gaan. Al snel na aanvang van het overleg werd duidelijk dat werkgevers volhardden in hun blokkade om over alle cao-voorstellen te praten. 'Deze schijnbeweging van werkgevers zal tot nog grotere arbeidsonrust in de bouw leiden', aldus de bonden.

Opnieuw stelden de werkgevers de reisurenregeling centraal tijdens het overleg. Werkgevers willen deze regeling, die vorig jaar is afgesproken, alweer aanpassen. Zij vinden de regeling voor met name de lange afstanden te duur. De bonden hebben steeds de bereidheid getoond tegemoet te komen aan deze wens van werkgevers, in het licht van een goed totaal-akkoord.

Vandaag hebben de bonden de handreiking gedaan om het aantal reisuren te maximeren op minder dan drie, mits er een goed totaal-akkoord uit de bus komt. Werkgevers presenteerden een nieuw voorstel over de reisuren, waarover opnieuw niet onderhandeld kon worden. 'Ze legden opnieuw een dictaat op en bleken niet bereid om over de overige cao-voorstellen te praten. De cao is al op 31 december 2001 verlopen. We staan na zes onderhandelingsronden nog steeds met lege handen. Dat getuigt van minachting jegens alle werknemers in de bouw', aldus de onderhandelaars.

'We zijn onder valse voorwendselen naar de onderhandelingstafel gelokt. Werkgevers hebben daarmee de laatste kans verspeeld om er via overleg uit te komen. De acties zullen verharden', stellen de actiecoördinatoren van de bonden.

Op 11 maart zijn zes regionale actiebijeenkomsten gepland. De bonden verwachten daar duizenden werknemers die het werk neerleggen.

Voor nadere informatie:
Jan Bos (FNV Bouw): 06 51205321
Johan Slok (Hout- en Bouwbond CNV): 06 - 53642713 Kees van Dongen (Het Zwarte Corps): 06 - 55840591.

Baarn, 6 maart 2002.


06 mrt 02 16:12