Gemeente 's-Hertogenbosch

Fraude sneller opgespoord

wo 06 maart 2002

Arbeidsmarkt en Sociale Zaken aangesloten op het Inlichtingenbureau

Wie in Nederland recht heeft op een uitkering, moet die ook krijgen. Op tijd, juist berekend en zonder onnodige rompslomp. Omgekeerd geldt hetzelfde. Geen recht, dan ook geen uitkering. Om alle Sociale Diensten in Nederland behulpzaam te zijn bij de controle op het recht op uitkering(en), is het Inlichtingenbureau (IB) in het leven geroepen. Alle gemeenten in Nederland zullen in 2002 hierop worden aangesloten. Het plegen van witte fraude in Nederland wordt hierdoor vrijwel onmogelijk gemaakt. Van witte fraude is sprake wanneer cliënten "wit" werken en van de verkregen inkomsten geen opgave doen bij de Sociale Dienst.

Afdeling Arbeidsmarkt en Sociale Zaken van de gemeente s-Hertogenbosch is onlangs aangesloten op het Inlichtingenbureau. Door deze vorm van informatie-uitwisseling komt AmSZ fraudegevallen veel eerder op het spoor. Dat is goed voor de organisatie, maar ook goed voor de klant. Ten onrechte ontvangen uitkeringen worden voortaan meteen verrekend en niet meer achteraf teruggevorderd. Met deze werkwijze zullen minder mensen in een problematische schuldsituatie terechtkomen. En, omdat veel eerder wordt opgetreden, zal het aantal processen verbaal ook afnemen. Het tijdperk van jarenlang frauderen door verzwijgen van inkomsten en de enorme fraudebedragen die daarmee gepaard gingen, zullen drastisch verminderen.

Wat is het Inlichtingenbureau?

Het Inlichtingenbureau is een grote landelijke organisatie, die sociale diensten de mogelijkheid biedt om effectief en efficiënt gegevens uit te wisselen met andere Sociale Diensten, Uitvoeringsinstelingen (Uvis), de Informatie Beheergroep (IBG) en de Belastingdienst.

Dat deze aanpak in de praktijk goed functioneert en aansprekende resultaten oplevert, is inmiddels aangetoond met proefprojecten in zestien gemeenten in Nederland. De komst van het IB brengt spectaculair verbetering. Voortaan weet AmSZ binnen enkele weken of er sprake is van (ongeoorloofde) samenloop van inkomsten. Sofi-nummers van alle cliënten worden in deze nieuwe aanpak periodiek en volautomatisch vergeleken met actuele gegevens van de externe bronnen. Het vaststellen van fraude aan de hand van belastingsignalen is hierdoor achterhaald. Het waren betrouwbare gegevens, maar ze lieten soms anderhalf jaar op zich wachten.

Wat merken uitkeringsgerechtigden van het Inlichtingenbureau?

Iedereen blijft verplicht wijzigingen en inkomsten op te geven door op het maandelijkse inkomstenbriefje. Als gegevens van AmSZ en het Inlichtingenbureau overeenkomen, merken klanten niets. Bij afwijkingen stelt AmSZ een onderzoek in, de klant moet bewijsstukken inleveren of in een gesprek een toelichting geven.

Registratiekamer

Bij het ontwikkelen van het Inlichtingenbureau is samen met de Registratiekamer zéér zorgvuldig nagegaan of aan de privacy wet- en regelgeving werd voldaan. Op die manier is gewaarborgd dat op geen enkele wijze inbreuk wordt gemaakt op de persoonlijke levenssfeer.
---