European Commission

IP/02/372

Brussel, 6 maart 2002

Commissie zet licht op groen voor fusie tussen Conoco en Phillips Petroleum

De Europese Commissie heeft haar goedkeuring verleend aan de plannen van de twee Amerikaanse aardoliebedrijven Conoco Inc. en Phillips Petroleum Company om te fuseren. De transactie zal geen concurrentiebeperkende gevolgen hebben op de betrokken markten, waar de "supergroten" de marktleiders zijn.

De voorgenomen fusie werd op 5 februari ter goedkeuring bij de Europese Unie aangemeld. De transactie was onderworpen aan de goedkeuring van de EU omdat de omzet van de ondernemingen, zowel wereldwijd als op Europees niveau, de in de Europese Concentratieverordening vastgestelde plafonds overschrijden, waardoor een onderzoek door de Commissie vereist was.

Zowel Conoco als Phillips zijn actief in de aardolie- en gassector, maar hun activiteiten zijn in velerlei opzichten complementair. Conoco richt zich meer op de aardolieraffinage, terwijl de capaciteiten en technologieën van Phillips meer betrekking hebben op petrochemicaliën.

Uit de marktanalyse van de Commissie bleek dat de aardolie- en gassector gekenmerkt wordt door drie internationale, verticaal geïntegreerde particuliere marktdeelnemers - BP, ExxonMobil en Shell, de zogenaamde "supergroten" - alsook door grote ondernemingen die staatseigendom zijn. Welke parameter ook onderzocht werd (marktkapitalisatie, aardolie- en gasproductie, aangetoonde reserves, enz.), er werd een aanzienlijke kloof vastgesteld tussen deze "supergroten" en de resterende grote ondernemingen, zoals Phillips en Conoco.

Uit het onderzoek van de Commissie bleek in dit geval dat de fusie op geen enkele van de markten, zij het hoger of lager in de bedrijfskolom gelegen, waarop de twee ondernemingen actief zijn concurrentiebeperkende effecten zal hebben, gezien hun relatief bescheiden marktaandelen en de aanwezigheid van sterke concurrenten.