CULTUURNET

5 winnaressen For Women in Science

PERSBERICHT
Embargo 6 maart 2002 18.00 uur

5 winnaressen For Women in Science

L'OREAL en UNESCO presenteren de 4e editie van het programma FOR WOMEN IN SCIENCE


- 5 Winnaressen worden beloond voor hun belangrijke bijdrage aan de bevordering van de wetenschap

- 10 Beurzen worden uitgereikt aan jonge vrouwelijke wetenschappers
ter ondersteuning van hun onderzoek

Parijs, 6 maart 2002

Vandaag werden, op het hoofdkantoor van de UNESCO, de L'Oréal/Unesco-prijzen en -beurzen uitgereikt door de Voorzitter en CEO van L'OREAL, de heer Lindsay Owen-Jones en KOICHIRO Matsuura, directeur-generaal van UNESCO.

De 5 Winnaressen van de L'Oréal-prijs 'For Women in Science', met steun van de Unesco, werden geselecteerd door een onafhankelijke jury van bekende internationale wetenschappers, onder voorzitterschap van Professor Christian de Duve, winnaar van de Nobelprijs voor Geneeskunde in 1974. Elke winnares ontvangt $20.000.

Christian de Duve benadrukte de diversiteit van de prijzen van dit jaar: 'We hebben een schitterend overzicht gekregen van de wetenschap ten dienste van de mensheid: variërend van fundamenteel onderzoek en de ontwikkeling van fundamentele technologieën, tot klinische toepassingen.


- Nagwa Meguid, die haar werk uitoefent in Egypte, is geneticus en werkt aan het voorkomen van geestelijke aandoeningen zoals het Down Syndroom.

- Shirley Tilghman, in de VS, is het eerste vrouwelijke hoofd van de Princeton Universiteit en was betrokken bij het eerste klonen van een zoogdier-gen. Later bracht ze een radicale verandering teweeg in de genetica, door aan te tonen dat genexpressie afhangt van de ouderlijke oorsprong van het chromosoom.

- Ana Maria Lopez-Colomé, in Mexico, heeft zich gewijd aan het bestuderen van ziektes van het netvlies, die leiden tot blindheid.
- Indira Nath, in India, is een autoriteit in de wereld op het gebied van lepra. Ze is verantwoordelijk voor een grote vooruitgang in de ontwikkeling van medicatie en vaccins voor de behandeling van deze ziekte, waar 1,5 miljoen mensen in haar land aan lijden.
- Mary Osborn, in Duitsland, heeft
immunofluorescentie-microscopie ontwikkeld, hetgeen dagelijks door onderzoekers in de hele wereld gebruikt wordt. Haar werk biedt vele toepassingen, met name bij de diagnose van menselijke tumoren.

Tijdens dezelfde ceremonie ontving Professor Marianne Grunberg Manago, Emeritus onderzoeksdirecteur van het CNRS en voormalig president van de Franse Academie voor de Wetenschappen, de L'OREAL TRIBUTE TO A LIFE ACHIEVEMENT, een eerbetoon aan haar grote bijdrage aan de wetenschap, met name voor haar beroemde werk op het gebied van de genetische code. Haar bijzondere carrière maakt haar tot één van de grootste wetenschappers van onze tijd.

De Unesco/L'Oréal-beurzen werden toegekend aan tien vrouwelijke wetenschappers, ter ondersteuning van hun veelbelovende onderzoeksprojecten over de hele wereld. Elke beurs is ongeveer $ 10.000 waard.

De beurswinnaressen zijn:

- Namrita Lall, Zuid-Afrika - Bacteriologie
- Djeneba Konate Keita, Mali - Milieu
- Giovanna Elisabeth Sotil Caycho, Peru - Biodiversiteit
- Rahanna Alicia Juman, Trinidad en Tobago - Milieu
- Hasina Akhter, Bangladesh - Biotechnologie
- Jennifer Louise Smith, Nieuw Zeeland - Enzymologie
- Salma Bisbis, Marokko - Voeding

- Mounira Hmani Aifa, Tunesië - Genetica
- Anila Paparisto, Albanië - Moleculaire biologie
- Andrea Hickel, Oostenrijk - Biofysica
Sinds in 1998 het samenwerkingsverband werd opgezet, zijn 51 vrouwelijke wetenschappers uit 44 verschillende landen onderscheiden met Prijzen of Beurzen van 'For Women in Science' en als gevolg daarvan zijn zij toonbeelden geworden voor de generatie van de toekomst.

Tijdens de ceremonie gaven de heer Lindsay Owen-Jones, Voorzitter en CEO van L'Oréal en de heer Koichiro Matsuura, Directeur-generaal van Unesco, aan zich gezamenlijk te willen blijven inzetten voor de bevordering van de rol van vrouwen bij de ontwikkeling en uitwisseling van kennis, om te zorgen dat wetenschappelijk onderzoek gebruikt wordt ter verbetering van de levensomstandigheden en het welzijn van iedereen.

Voor informatie:

L'Oréal Nederland B.V.
Nicole Gelissen
ngelissen@nl.loreal.com
Tel: 0172-446560

UNESCO
Persdienst
Tel: +33 145681748
Fax: + 33145685652
www.unesco.org

www.forwomeninscience.com


06 mrt 02 18:17