Ingezonden persbericht


Usability Award 2002 - Prijs voor de meest gebruikersvriendelijke website.

"Denken vanuit de klant en de doelgroep moet centraal staan bij het ontwerpen en vormgeven van websites".

Nadat vorig jaar de website www.nu.nl de Award winnaar werd, gaat nu de verkiezing van de meest gebruikelijke website van 2002 beginnen. De Usability Award 2002 gaat van start!

Opnieuw organiseert 2C Communication Consultancy de wedstrijd om de Usability Award. In dit persbericht leest u meer informatie. Er is ook een website voor de Award, welke te bereiken is via www.usability.nl. Hier vindt u veel meer informatie over de Usability Award 2002.

Wat is Usability?
Met usability van een website bedoelen we de gebruikersvriendelijkheid van deze site. In de engelse taal wordt dit vaak omschreven als "user experience".

Opzet van de Award
Het beoordelen van websites aan de hand van een standaardlijst met usability criteria. De website de het hoogst scoort op deze lijst, wint de Usability Award 2002 (zie onder kopje " Criteria"). De Usability Award wordt uitgereikt per categorie:
* Shop

* Bedrijvensites

* Nieuws / informatie

* Non-profit
Daarnaast zal er een overall winnaar worden uitgeroepen.

Aanmelden
Iedereen kan websites aanmelden die volgens hem of haar in aanmerking komen voor de Usability Award 2002. Dit kan een eigen site zijn, maar ook elke andere website. Websites van particulieren zijn uitgesloten. Een website die mee wil dingen naar de Award moet zich richten op de Nederlandse en/of Belgische markt. Aanmelden kan tot en met 31 maart 2002.

Het doel van de Usability Award
De Usability Award heeft als doel partijen die op Internet actief zijn met hun website ook rekening te laten houden met de gebruikersvriendelijkheid van hun website, in plaats van voornamelijk te kijken naar het design en de techniek van de site. Een goede website valt of staat immers met de wijze waarop Internetgebruikers zich door een site heen kunnen bewegen en de informatie kunnen vinden die zij zoeken. Denken vanuit de klant / doelgroep staat dus centraal


Organisatie en Uitslag
De organisatie van de Usability Award 2002 ligt in handen van 2C Communication Consultancy. De uitslag wordt eind april bekend gemaakt.

Beoordelingscriteria
Bij de beoordeling van de websites wordt bijvoorbeeld gelet op:
* navigatie structuur

* vindbaarheid en plaats van informatie / producten
* consistentie binnen de site

* snelheid / laadtijd

* links binnen de website (standaard linkverkleuring, naamgeving van de links, dead ends)
* Content / teksten / schrijfstijl

* design (lettergrootte en -type, contrast, onnodig afleidende elementen)
* werking van zoekmachine / sitemap binnen de site
* verouderde informatie

* werking interactieve applicaties
Publieksjury
De jurering van de voorronde wordt door een publieksjury gedaan. Mensen die plaats willen nemen in deze jury kunnen zich aanmelden via de website van de Award. Hier vindt u ook meer informatie over de jurering door de publieks- en vakjury.

Prof. Dr. R.A. Stegwee
Robert Stegwee is als hoogleraar verbonden aan de Universiteit Twente en verricht tevens advieswerk bij Cap Gemini Ernst&Young (Senior Manager).

E. Feldmann
Edwin Feldmann is werkzaam voor de Ilse Media Groep, om precies te zijn als Internet redacteur bij Nu.nl. Nu.nl is winnaar van de Usability Award van vorig jaar (2001).

B. Vroom
Ben Vroom is werkzaam voor en eigenaar van Ben Vroom Usability. Hij mag zich dus met recht een usability expert noemen.

B.J.D. Klooster
Bastiaan Klooster is als usability expert verbonden aan 2C Communication Consultancy.

W.M. van den Berg
Wouter van den Berg heeft het initiatief genomen voor het opzetten van de Usability Award 2001 en 2002. Ook hij is als usability expert verbonden aan 2C Communication Consultancy.

Meer informatie over dit persbericht?

Neem contact op met 2C Communication Consultancy:

Contactpersoon: Wouter van den Berg
Tel: 030 6663209
Mobiel: 06 26070604
E-mail: wouter@2c.nl

Volledige uitleg over de Award en procedure is te vinden op www.usability.nl Meer informatie over 2C Communication Consultancy vindt u op www.2C.nl

2C Communication Consultancy BV
Leidse Rijn 31 - 35
Postbus 128
3454 ZJ De Meern