Rijksuniversiteit Groningen

Uitreiking Aletta Jacobsprijs 2002 aan Hedy d'Ancona

De Rijksuniversiteit Groningen reikt op 6 maart a.s. de Aletta Jacobsprijs 2002 uit aan Hedy d'Ancona. De tweejaarlijkse prijs wordt toegekend aan een academisch opgeleide vrouw die een voortrekkersrol vervult op het gebied van emancipatie. Hedy d'Ancona heeft volgens de jury die rol vervuld, omdat zij in de tijd dat zij staatssecretaris en minister was, een van de weinige vrouwen was in dergelijke functies. Ook leverde zij een belangrijke bijdrage aan de vrouwenemancipatie in binnen- en buitenland. De uitreiking vindt plaats op 6 maart 2002 in de aula van het Academiegebouw. De prijs is afgelopen najaar aan haar toegekend (zie ook RUG-persbericht nummer 147, 16 oktober 2001).

De officiële uitreiking van de Aletta Jacobsprijs wordt omlijst met twee gastlezingen. Drs. Nelleke Noordenvliet en dr. Inge de Wilde dragen de door hen geschreven 'briefwisseling' voor tussen Belle van Zuylen en Aletta Jacobs, getiteld 'Het is al heel wat dat we elkaar kunnen schrijven'. Prof.dr. Paul Schabel houdt een lezing met de titel 'Experimenteren met cascowoningen', teruggrijpend op de stedenbouwkundige achtergrond van d'Ancona.

Voorbeeld

Prijswinnares Hedy d'Ancona stond aan de wieg van de tweede feministische golf en heeft op diverse plaatsen een voorbeeldfunctie vervuld, als hoofdmedewerker aan de Universiteit van Amsterdam, als staatssecretaris en als minister. Volgens de jury van de Aletta Jacobsprijs was d'Ancona een voorbeeld omdat zij in de tijd dat zij deze functies bekleedde, een van de weinige vrouwen was. Daarnaast is haar manier van optreden voor vrouwen altijd zeer herkenbaar geweest en in de uitoefening van haar functies is steeds het zogenaamd 'vrouwelijke' element zichtbaar geweest, door haar warme betrokkenheid en zonder afstand te nemen van haar feministische standpunten.

Novib

Hedy d'Ancona heeft als staatssecretaris, minister en als lid van het Europees Parlement daadwerkelijk bijgedragen aan de verbetering van de positie van vrouwen. Zij zette zich onder meer in voor de preventie van seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes, het creëren van kindplaatsen in de kinderopvang, werkgelegenheidsprojecten voor herintredende en allochtone vrouwen in de zorgsector en het bewerkstelligen van specifieke wetgeving voor vrouwelijke asielzoekers. Momenteel is d'Ancona actief op het gebied van cultuur, media en ontwikkelingssamenwerking, onder meer als voorzitter van de Novib.

Aletta Jacobs

De Aletta Jacobsprijs wordt sinds 1990 elke twee jaar uitgereikt, en bestaat uit een bedrag van 4545,45 en een oorkonde. De prijs is genoemd naar de eerste vrouw die aan een universiteit (de RUG) studeerde en als arts een praktijk voerde: Aletta Henriëtte Jacobs (1854-1929). Na haar studie en promotie heeft Aletta Jacobs zich op vele manieren ingezet voor een verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden van vrouwen.

Programma prijsuitreiking

15.00 uur

* Opening door Rector Magnificus prof.dr. Doeko Bosscher
* Juryrapport door mw. prof.dr.ir. Iteke Weeda, juryvoorzitter
* Uitreiking door prof.dr. Bosscher

* Dankwoord van de laureate, drs. Hedy d'Ancona
15.30 uur

* Lezing: 'Het is al heel wat dat we elkaar kunnen schrijven'. Een 'briefwisseling' tussen Belle van Zuylen en Aletta Jacobs, geschreven en voorgedragen door drs. Nelleke Noordervliet en dr. Inge de Wilde

15.45 uur

* Lezing: 'Experimenteren met cascowoningen', door Paul Schnabel, directeur Sociaal en Cultureel Planbureau en hoogleraar Sociale wetenschappen in Utrecht.

16.15 - 17.30 uur

* Receptie

Noot voor de pers


* Journalisten die de bijeenkomst willen bijwonen, worden verzocht zich aan te melden bij mw. Ria Wildeboer, tel. (050)363 54 35. Bij haar zijn ook persmappen en een foto aan te vragen. Download hier de foto van Hedy d'Ancona (Aletta Jacobs prijs)
* Voor inhoudelijke informatie: mw.dr. P.A.T. Oden, tel. (050)363 52 91, e-mail: p.a.t.oden@bureau.rug.nl.