Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN MINISTER PAUL VAN GREMBERGEN, VLAAMS MINISTER VAN

BINNENLANDSE AANGELEGENHEDEN, AMBTENARENZAKEN EN BUITENLANDS BELEID 6

maart 2O02

Samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland nog versterkt

Onder impuls van Vlaams minister Paul Van Grembergen (SPIRIT) werd vandaag de start gegeven voor het nieuwe grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma INTERREG III van de Euregio's Scheldemond en Benelux Middengebied. Vlaanderen en Nederland zullen de komende 6 jaar de bestaande samenwerking langsheen de grens nog verder uitbouwen. Hierbij zullen ze heel wat Europese middelen (42,1 miljoen EUR - 31,7 miljoen EUR voor Benelux Middengebied en 11,4 miljoen EUR voor Scheldemond) kunnen inzetten. Daarnaast zullen Vlaanderen, Nederland en 8 provincies ook nog eens eenzelfde bedrag inbrengen. Het samenwerkingsprogramma strekt zich uit over de domeinen : ruimtelijke ordening, toerisme, innovatie, ondernemersschap, natuur- en milieubeheer, versterking culturele identiteit, de arbeidsmarkt en sociale integratie.

In het vorige INTERREG II- programma bestonden Euregio Benelux Middengebied en Euregio Scheldemond volledig op zichzelf. Op vraag van de Europese Commissie om te komen tot meer concentratie, werden voor het INTERREG III verschillende euregio's langsheen de Europese binnengrenzen samengevoegd tot grotere entiteiten. Euregio Scheldemond (de Vlaamse provincies Oost- en WestVlaanderen en de Nederlandse provincie Zeeland) versmelt aldus met Euregio Benelux Middengebied (de Vlaamse provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg en de Nederlandse procincies Noord-Brabant en Limburg) tot één nieuwe Euregio 'Grensregio Vlaanderen-Nederland' die de gehele Vlaams-Nederlandse grens dekt. De Europese Commissie erkent voortaan deze grensregio als één programmagebied. Minister Van Grembergen wijst er op dat beide euregio's toch in de concrete projectwerking in grote mate onafhankelijk van elkaar blijven opereren. Kruisprojecten, waarbij partners uit beide euregio's betrokken zijn, zullen echter vaker voorkomen.

De opvolging van het koepelprogramma zal gemeenschappelijk verlopen via het vandaag opgerichte Comité van Toezicht "Grensregio Vlaanderen - Nederland." Dit Comité zal afwisselend door de Vlaamse Gemeenschap en het Nederlands Ministerie van Economische Zaken worden voorgezeten en bestaat daarnaast uit vertegenwoordigers van de Europese Commissie en de acht provincies. Twee Stuurgroepen (één voor Euregio Scheldemond en één voor Benelux Middengebied) zullen instaan voor de toewijzing van de middelen.

Info: paul.philips@vlaanderen.be (02-553 23 11)