Language: NL Ministerie van Buitenlandse zaken België

Category: Communiqué Date: 06/03/02

Verklaring inzake de importrestricties van staalproducten op de Amerikaanse markt
De Minister toegevoegd aan Buitenlandse Zaken en de Minister van Economie en Wetenschappelijk Onderzoek betreuren ten zeerste de beslissing van de Amerikaanse regering van 5 maart genomen in het kader van Sectie 201 van de Amerikaanse Trade Law om staalimport in de Verenigde Staten voortaan te onderwerpen aan een tarief van 8% tot 30%.

De Belgische staalindustrie wordt door deze unilaterale maatregelen ten zeerste getroffen. De Belgische export van de geviseerde staalproducten naar de Verenigde Staten bedraagt ongeveer 4% van de totale Belgische productie (11 miljoen ton), namelijk 456.874 ton in 2000 of 333,1 miljoen euro. Gezien de aard van de door België uitgevoerde staalproducten valt te verwachten dat de meeste producten onder het tarief van 30% zullen vallen.

Gezien de exportbelangen van de Belgische staalindustrie ten opzichte van de Verenigde Staten en gezien het belang van de werkgelegenheid (19500 werknemers) in de Belgische staalsector, verwerpen de Minister van Buitenlandse Handel en de Minister van Economische Zaken dan ook deze Amerikaanse maatregelen.

Naast de gevolgen van de Amerikaanse beslissing voor de Belgische uitvoer naar de VS kan eveneens gevreesd worden dat door deze maatregelen de Europese markt overspoeld zal worden met staalproducten die geen afzet meer vinden in de Verenigde Staten.

Bijgevolg verzoeken de Ministers Neyts en Picqué dat de Europese Commissie de gepaste maatregelen treft, conform de W.T.O.-regels ter zake, om de belangen van de Belgische en Europese staalindustrie te vrijwaren.

Voorts menen de Ministers dat deze Amerikaanse maatregelen niet conform zijn met het W.T.O.-verdrag afgesloten in Marrakech op 15 april 1994.

Om deze reden roepen de Minister toegevoegd aan de Minister van Buitenlandse Zaken en de Minister van Economie en Wetenschappelijk Onderzoek de Europese Commissie dan ook op om bij de W.T.O. consultaties aan te gaan met het oog op het starten van een geschillenprocedure, die ongetwijfeld zal leiden tot een veroordeling van de Verenigde Staten.

De Ministers Neyts en Piqué betreuren de Amerikaanse maatregelen des te meer omdat zij de transatlantische betrekkingen dreigen te verstoren en de "geest van Doha", die op een solide Euro-Amerikaanse verstandhouding rust, kan schaden. Potentiële handelsgeschillen, die totnogtoe met veel zin voor evenwicht werden beheerd, kunnen escaleren en de onderhandelingen binnen de Wereldhandelsorganisatie negatief beïnvloeden.

Tenslotte willen de Ministers Neyts en Picqué erop wijzen dat de problemen die de staalindustrie internationaal kennen, best in een multilateraal kader, zoals in de OESO-High Level Meeting Group, worden opgelost en een inspanning zal vergen inzake herstructurering die niet unilateraal op de buitenwereld mag worden afgewenteld.

De Minister toegevoegd aan Buitenlandse Zaken en de Minister van Economie en Wetenschappelijk Onderzoek hopen dat, ondanks deze unilaterale en protectionistische maatregelen, de multilaterale handelscontext niet geschaad zal worden, en zij zullen dit dossier verder op de voet blijven opvolgen.

Brussel,

6 maart 2002

De Minister toegevoegd De Minister van Economie en aan Buitenlandse Zaken, Wetenschappelijk Onderzoek

Mevrouw Annemie Neyts De heer Charles Picque