Unicef

toch rekrutering 17-jarigen

Staatssecretaris wil toch 17-jarigen rekruteren

Voorstel Van Hoof schiet doel voorbij

Den Haag, 6 maart 2002 - Er lijkt sprake van schizofreen kabinetsbeleid: aan de ene kant geeft minister Herfkens geld uit om kindsoldaten te rehabiliteren, maar tegelijkertijd laat staatssecretaris Van Hoof een uitgelezen kans liggen om te helpen voorkomen dat kinderen in conflictgebieden worden ingezet als soldaat. De Coalitie tegen het gebruik van Kindsoldaten roept de Kamerleden op om geen genoegen te nemen met Van Hoof's voorstel dat op 7 maart in de Vaste Kamercommissie wordt besproken.

De Coalitie tegen het gebruik van kindsoldaten is teleurgesteld in het voorstel van Van Hoof om toch 17-jarigen te blijven rekruteren voor het leger. Donderdag 7 maart wordt zijn voorstel besproken in de Vaste Kamercommissie voor Defensie. De Coalitie roept de leden van de Vaste Kamercommissie dringend op om zich niet neer te leggen bij dit voorstel.

Weliswaar is het voorstel van Van Hoof een stap vooruit in de bescherming van 17-jarigen in Nederland, maar de zorg van de Coalitie gaat uit naar kinderen in conflictgebieden in ontwikkelingslanden. Daar is de scheiding tussen rekruteren en meevechten flinterdun; minderjarigen worden vaak onmiddellijk na werving aan het gevechtsfront ingezet. Om dit risico uit te bannen is een universeel verbod op werving en inzet van minderjarigen de enige optie, aldus de coalitie. Als Nederland zou gaan rekruteren met 18 jaar in plaats van 17, zou Nederland een sterkere positie hebben in de internationale discussie over het stoppen van het gebruik van kindsoldaten. Om een geloofwaardig voorvechter van kinderrechten te zijn, moet Nederland de lat zo hoog mogelijk leggen.

De Nederlandse coalitie tegen het gebruik van kindsoldaten, aangesloten bij de internationale campagne ter uitbanning van kindsoldaten, ijvert al sinds 1998 voor aanpassing van het Nederlandse wervingsbeleid. De coalitie bestaat uit: Amnesty International, Defence for Children International, Kerken in Actie/Kinderen in de Knel, Mensen in Nood, Nederlandse Rode Kruis, Novib, Pax Christi, Save the Children NL, TPO-Peace of Mind, Unicef Nederland, Vrouwen voor Vrede, War Child NL en Stichting Humanistisch Thuisfront.


* * * * * *