Arcadis

PERSBERICHT

BusinessUnit

Arnhem, 6 maart 2002

ARCADIS SLUIT GROOT SANERINGSCONTRACT VOOR IN GEBRUIK ZIJNDE AMERIKAANSE MILITAIRE BASIS

ARCADIS heeft een contract gesloten ter waarde van US$ 19,4 miljoen voor het leveren van diensten onder het zogenaamde Guaranteed Remediation and Insurance Program (GriPÔ) in opdracht van het Amerikaanse Training en Doctrine Command, een onderdeel van het Amerikaanse leger in Fort Gordon in de staat Georgia. Dit is het eerste contract waarbij een bodemsaneringsproject tegen een vooraf gegarandeerde prijs wordt uitgevoerd op een in gebruik zijnde militaire basis. ARCADIS ontwikkelde de GriPÔ-aanpak in 1994 bij industriele klanten en breidde de aanpak later uit naar het Amerikaanse Ministerie van Defensie. Inmiddels is met deze projectaanpak een grote ervaring opgebouwd.

ARCADIS en het Amerikaanse leger hebben gezamenlijke gezocht naar een nieuwe saneringsaanpak voor overheidsterreinen en tekenden daartoe dit contract dat het succes van het GriPÔ-concept moet aantonen. Het omvat de sanering van 26 afvalverwerkingsplaatsen, waaronder vuilstortterreinen, voormalige onderhoudswerkplaatsen, afvalopslagterreinen en afvoersystemen.

Het contract betreft de eerste toepassing van de GriPÔ-aanpak op defensieterreinen waar nog volop gewerkt wordt. Het Amerikaanse leger verwacht door deze aanpak kosten te besparen en saneringen sneller te kunnen realiseren. Ook kan het leger bij het opstellen van haar budget de saneringsinvesteringen beter in kaart brengen doordat vooraf zekerheid bestaat ten aanzien van de kosten voor de sanering van iedere site. Verder ondersteunt de sanering van lokaties het commitment van het Amerikaanse leger ten aanzien van het leefmilieu en kunnen terreinen in de toekomst weer hergebruikt worden door defensie.

"Het feit dat wij deze opdracht hebben gekregen is een duidelijk signaal dat binnen het Amerikaanse leger de interesse voor saneringen met een prijsgarantie en dan in het bijzonder voor de ARCADIS-methodiek, momentum begint te krijgen," aldus Steve Blake, lid van de Raad van Bestuur van ARCADIS. "We zijn historisch sterk actief in dit segment en bekleden inmiddels een leidende positie in de markt, waardoor we opdrachtgevers bij de overheid goed van dienst kunnen zijn met innovatieve oplossingen. Daarnaast hopen we natuurlijk dat deze doorbraak een positief effect heeft op besprekingen die we voeren met overheidsinstellingen voor andere projecten. We verheugen ons in ieder geval op de samenwerking met het leger binnen dit project."

ARCADIS is een toonaangevende dienstverlenende kennisorganisatie, wereldwijd werkzaam op de terreinen infrastructuur, gebouwen, milieu en communications. Wij nemen verantwoordelijkheid voor projecten en programma's van idee, via implementatie tot exploitatie. Centraal in onze integrale aanpak staat de meerwaarde voor onze opdrachtgevers. ARCADIS telt 8000 medewerkers, die met elkaar een jaarlijkse omzet van EUR 800 miljoen genereren. We zijn resultaatgericht, investeren voortdurend in onze kennis en vaardigheden, zodat we opdrachtgevers maximale waarde kunnen bieden in de vorm van haalbare oplossingen die bijdragen aan hun succes.