Laurus NV


6 maart 2002

Zoals al eerder bekend is gemaakt (laatstelijk op 21 februari 2002), heeft Laurus N.V. in 2001 zeer onbevredigende resultaten behaald. De ombouw van de diverse supermarktformules in Nederland naar de nieuwe Konmarformule, tezamen met de kostbare integratie(problemen) van de backoffice, de hoge investeringen in de ombouw van de winkels alsmede de zware verliezen in Spanje gedurende het eerste halfjaar van 2001 hebben geleid tot een ernstige aantasting van de financiële positie van de Vennootschap. In verband hiermee werd op 7 oktober 2001 met de Banken een extra kredietfaciliteit van 100 miljoen en een achtergestelde lening van 150 miljoen overeengekomen met een looptijd tot 10 april 2002.

Tegen de verwachting in bleef Laurus Spanje ook in de tweede helft van 2001 zwaar verliesgevend. De herstructurering van Laurus Spanje zal om deze reden veel duurder zijn dan oorspronkelijk was voorzien. Verkoop van de Spaanse activiteiten is onder de huidige omstandigheden geen aantrekkelijke optie.

Tegelijkertijd nam de rentedragende schuld van Laurus fors toe als gevolg van negatieve operationele cash-flows, lagere dan oorspronkelijk voorziene opbrengsten van desinvesteringen en een toename van het benodigde werkkapitaal.

Teneinde de continuïteit van de Vennootschap te waarborgen en het vertrouwen van leveranciers en kredietverleners te behouden, zijn de Vennootschap en haar bankiers tot de conclusie gekomen dat dit alleen kan worden bereikt in samenwerking met een partner die bereid is aanzienlijke financiële en bestuurlijke middelen in te zetten, teneinde de Vennootschap en haar dochterondernemingen weer gezond te maken.

Het bestuur van Laurus maakt bekend op dit moment in onderhandeling te zijn met een geïnteresseerde partij en met haar bankiers over de dringend noodzakelijke, aanmerkelijke, versterking van het eigen vermogen van de onderneming. Ofschoon deze onderhandelingen zich in een vergevorderd stadium bevinden, valt op dit moment nog niet met zekerheid te zeggen of deze in positieve zin zullen kunnen worden afgesloten. Wel staat vast dat in geval van een positieve uitkomst, nieuwe aandelen voor een bedrag van 400 miljoen zullen worden uitgegeven tegen waarschijnlijk een koers van 1,00 per aandeel en dat derhalve een forse verwatering van het aandelenbezit voor de huidige aandeelhouders van Laurus zal optreden.

Zodra terzake nadere mededelingen kunnen worden gedaan, zal dit onverwijld geschieden.