Bijzonder hoogleraar Faculteit Sociale Wetenschappen

Dr. Jo Bardoel benoemd tot bijzonder hoogleraar mediabeleid

Dr. J.L.H. Bardoel is met ingang van 1 maart benoemd tot bijzonder hoogleraar bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen aan de KU Nijmegen met als leeropdracht `Mediabeleid, in het bijzonder de vormgeving daarvan in de praktijk'. De bijzondere leerstoel is ingesteld door SNUF, de Stichting Nijmeegs Universiteitsfonds. De benoeming betreft een periode van drie jaar.

Bardoel (1951, geboren te Ledeacker/Sint-Anthonis) is als universitair hoofddocent verbonden aan de Afdeling Communicatiewetenschap en The Amsterdam School of Communications Research (ASCoR), beide aan de Universiteit van Amsterdam.
Bardoel studeerde van 1969 -1976 sociologie en massacommunicatie aan de KU Nijmegen. Daarna werkte hij ruim vijftien jaar in verschillende beleidsadviserende functies bij de NOS in Hilversum. Daar ontwikkelde hij zich tot deskundige op het brede terrein van het media- en communicatiebeleid. Daarnaast redigeerde hij, met Jan Bierhoff, negen edities van het handboek Media in Nederland (1981-1997).

In 1993 trad hij in dienst van de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde daar in 1997 op de dissertatie `Journalistiek in de informatiesamenleving'.
Als onderzoeker vanuit ASCoR richt Bardoels werk zich enerzijds op de evolutie van het nationaal en Europees media- en communicatiebeleid, en anderzijds op de ontwikkeling van de journalistieke taak en verantwoordelijkheid in de netwerksamenleving.
Voor het onderwijs ontwikkelde Bardoel een aantal seminars over nationaal mediabeleid en -management, Europees communicatiebeleid en over de globalisering van communicatie en cultuur. Thans doet hij onderzoek naar de wijze waarop overheden en omroepen het begrip sociale verantwoordelijkheid in de praktijk van het omroepbeleid vormgeven. Samen met collega-auteur prof. Van Cuilenburg werkt hij aan de afronding van het boek Communicatiebeleid en communicatiemarkt. Onlangs kwam mede onder zijn redactie het boek Journalistieke Cultuur in Nederland uit. Bardoel verrichtte de laatste jaren ook opdracht- en advieswerk voor onder meer NOS, NPS, KRO, NCRV, Bedrijfsfonds voor de Pers en Ministerie van OCenW.
In Nijmegen zal prof. Bardoel onder meer colleges over mediabeleid verzorgen, studenten begeleiden en onderzoek doen op het terrein van mediabeleid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. 6-3-2002