Korps: Friesland, plaats: Friesland 6-03-2002
Politieberichten 5/3 13.00 uur t/m 6/3 07.00 uur

Winsum: inbraak bedrijf
In de nacht van dinsdag op woensdag is er ingebroken in bedrijf aan de Kleasterdyk. Door verbreking van een aam is men binnengekomen. Ontvreemdt een hoeveelheid computers, monitoren, camera en software met een waarde van ongeveer f 40.000,-. Aangifte is gedaan door een 48-jarige medewerkster van het bedrijf.

Haskerhorne: aanrijding met letsel
Dinsdag omstreeks 07.00 uur vond een eenzijdige aanrijding plaats op de Rijksweg A7 vlak voor verkeersplein Joure. Een 30-jarige automobilist uit Leeuwarden reed achter een personenauto bestuurd door een 31-jarige automobilist uit Drachten. De 31-jarige moest afremmen en de 30-jariuge zag dit te laat en boste tegen de auto van de 31-jarige. Een 28-jarige bewoner van Drachten en een 17-jarige bewoner van Drachten die bij de 30-jarige inzat, zijn alle drie per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen voor onderzoek. Alleen materiële schade.

Leeuwarden: aanrijding met gewonden
Dinsdag omstreeks 11.20 uur vond een kop-staartaanrijding plaats op de Heliconweg. Een 36-jarige automobilist uit Leeuwarden, een 23-jarige automobilist uit Hijum en een 31-jarige automobilist uit Heino reden in deze volgorde achter elkaar op de Heliconweg in de richting Stephensonviaduct. De drie bestuurders klaagden allen over nekklachten en zijn per ambulance overgebracht naar het MCL voor onderzoek. Alleen materiële schade.

Franeker: inbraak woning
Dinsdag omstreeks 04.15 uur werd een 38-jarige bewoner van Franeker wakker, doordat een onbekendeman zijn slaapkamerdeur opende. Dader is dus gestoord in zijn werkzaamheden. Signalement: ongeveer 30 jaar, klein stevig postuur en had een rokers kuchje. Weggenomen is een bruine beurs met inhoud. Aangifte is gedasan door de 38-jarige.Betreft woning aan het Noorderbolwerk

Drachten: winkeldiefstal
Dinsdag omstreeks 11.15 uur werd door een 27-jarige medewerksters van een schoenenzaak aan de Noorderbuurt een 43-jarige bewoonster van Drachten aangehouden voor winkeldiefstal Zij had 2 broeken weggenomen zonder deze te betalen. Tegen verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Dinsdag omstreeks 12.15 uur werd door een 46-jarige medewerker van een supermarkt aan het Cambuurplein een 37-jarige bewoner van Leeuwarden aangehouden voor winkeldiefstal. Hij had 2 repen chocolade weggenomen. Kort-Om.

Joure: winkeldiefstal met geweld
Dinsdag omstreeks 14.55 uur werd een winkeldiefstal gepleegd in een drogisterij in de Midsstraat. Een 27-jarige man uit Polen en een 24-jarige vrouw uit Polen liepen in de winkel. De vrouw had een tas bij haar en de man droeg een boodschappenmandje. Beide mensen werden aangesproken door een 37-jarige eigenaar. De eigenaar hield de mensen in de gaten. Zij werden verzocht mee te gaan naar het kantoortje omdat de eigenaar hen verdachte van winkeldiefstal. De vrouw ging mee en de man gooide zijn boodschappenmandje weg en vluchtte naar buiten. Op straat werd vervolgens de man aangehouden en verzette zich tegen zijn aanhouding. Door de politie zijn de beide verdachten overgebracht naar het bureau. Ontvreemd mascare. Tevens werden goederen bij de verdachte aangetroffen met een label van een andere cosmeticawinkel. De eigenaar van die winkel uit de Midsstraat had daarvan ook bezoek gehad van de beide verdachten. Zij gedroegen zich in zijn winkel ook erg nerveus. Bij het verlaten ontdekte de eigenaar dat hij eveneens mascare mistte. Hij heeft aangifte gedaan. De beide verdachten zijn inverzekering gesteld.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Dinsdag omstreeks 13.45 uur en 16.20 uur zijn een 21-jarige bewoner van Kollum en een 18-jarige en 19-jarige bewoner van Drachten aangehouden voor winkeldiefstal in een radio/tv zaak aan de Centrale. De 21-jarie ontvreemde een radio en de 2 andere een camera met adapter. Aangifte is gedaan door een medewerken van de zaak.

Koudum: eenzijdige aanrijding
Dinsdag omstreeks 10.05 uur vond een eenzijdige aanrijding plaats op de Sudergoawei. Een 57-jarige vrachtwagenbestuurder uit Bant reed met een vrachtauto en aanhangwagen over genoemde weg. Op een gegeven moment komt de combinatie in de berm terecht. Bij het tegensturen begon de aanhangwagen te slingeren, waardoor de lading (melk ongeveer 17 ton) in beweging kwam en de combinatie begon te scharen,. Met als gevolg dat de vrachtauto in de linkerberm belandde op zn kop kwam en de aanhangwagen dwars erachter. Een grote hoeveelheid melk is in de berm en sloot gelopen. De verkeersongevallendienst van politie Friesland heeft een onderzoek ingesteld. Het verkeer werd ter plaatse omgeleid en om 17.00 uur was de weg weer vrij gemaakt.

Heerenveen; diefstal kanaries
In de nacht van maandag op dinsdag zijn uit een volière een 8-tal rode kanaries ontvreemd bij een woning aan de Binnenwegweg. Een 72-jarige bewoner van Heerenveen heeft hiervan aangifte gedaan. Warde kanaries niet bekend.

Leeuwarden: rijden zonder rijbewijs
Woensdag omstreeks 00.54 uur en 05.07 uur is een 18-jarige bewoner van Leeuwarden beide tijdstippen gecontroleerd op de Archipelweg. Beide keren heeft hij proces-verbaal gekregen voor het rijden zonder rijbewijs. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Franeker: vernieling woning
Woensdag omstreeks 01.00 uur is een 40-jarige bewoner van Franeker aangehouden voor vernieling in de woning van een 40-jarige bewoner van Franeker aan de Taede Zijlstrastraat. Na een woordenwisseling verbouwde de verdachte het interieur. De 40-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Henneprooidag district Noordoost
Dinsdag invallen gedaan bij 11 woningen in district Noordoost vanwege mogelijke hennepkwekerijen De invallen zijn gedaan in Zwagerbosch, Hantumeruitburen, Twijzelerheid, Zwaagwesteinde, Buitenpoost, Augustinusga, Ternaard, Twijzelerheide, Surhuisterveen en Anjum. Bij 4 invallen geen hennep aangetroffen en wel in Buitenpost,Ternaard, Surhuisterveen en Anjum. De Nuon heeft tegen 5 verdachten aangifte gedaan van diefstal c.q. fraude. Totale vordering van Nuon bedraagt 46000,-. Alle hennepplanten en bijhorende apparatuur is inbeslag genomen en vernietigd en tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.

Bureau Communicatie tel: 058 880 8272