Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

ONDERSCHEIDING KANKERBESTRIJDING VOOR LEIDSE CHIRURG

Amsterdam, 7 maart 2002 - De Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) heeft de prof. dr. P. Muntendamprijs 2002 toegekend aan prof. dr. C.J.H. van de Velde, chirurg bij het Leids Universitair Medisch Centrum. De Leidse hoogleraar ontvangt de KWF-onderscheiding vanwege de grensverleggende vernieuwingen die hij heeft aangebracht in de chirurgische oncologie. De Muntendamprijs bestaat uit een penning en oorkonde en een met goedkeuring van het KWF-bestuur binnen het werkterrein van de winnaar te besteden bedrag van 50.000 euro. Prof. Van de Velde krijgt de prijs uitgereikt tijdens de Algemene Ledenvergadering van het KWF op zaterdag 15 juni 2002 in Hilversum. Bij die gelegenheid zal hij de bestemming bekendmaken van het aan de prijs verbonden geldbedrag. Prof. Van de Velde is 50 jaar en werd geboren in het Noordbrabantse Zevenbergen.

Prof. Van de Velde heeft nationaal en internationaal faam verworven met onder meer verbetering van behandelmogelijkheden voor borstkanker, maagkanker, darmkanker en voor de bij deze laatste soort kanker vaak optredende uitzaaiingen naar de lever. Tevens heeft hij in Nederland en Europa onderzoek, samenwerking en overleg op gang gebracht rondom behandeling van deze soorten kanker, met als doel te komen tot behandelmogelijkheden die meer kans op genezing bieden bij een betere kwaliteit van leven. Mede hierdoor zijn voor patiënten betere perspectieven ontstaan. Daarnaast bekleedde hij veel bestuurlijke functies. Zo was hij onder meer lid van de Wetenschappelijke Raad voor de Kankerbestrijding (WRK), een onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Deze WRK adviseert het KWF op het terrein van wetenschappelijk kankeronderzoek en bij de toekenning van subsidies voor onderzoeksprojecten. Tot de vele redactionele activiteiten van prof. Van de Velde behoort zijn functie als hoofdredacteur van het Leerboek Oncologie, een Nederlands standaardwerk op het gebied van kankerbestrijding dat in veel artsenopleidingen bestudeerd moet worden. De nationale en internationale waardering voor werk en inzet van de winnaar van de Muntendamprijs 2002 blijkt onder meer uit ere-lidmaatschappen en laureaten die hem zijn toegekend. Zo is hij onder meer erelid van de Nederlandse Vereniging van Chirurgische Oncologie, van de British Association of Surgical Oncology en van het Engelse Royal College of Surgeons. In 2000 heeft hij als eerste niet-Amerikaan de jaarlijkse ere-lezing mogen houden voor het American College of Surgeons.

De prof. dr. P. Muntendamprijs wordt dit jaar voor de 27e keer toegekend. Het is een KWF-onderscheiding voor personen met bijzondere verdiensten voor de kankerbestrijding in Nederland. Deze verdiensten kunnen liggen op terreinen als wetenschappelijk kankeronderzoek, patiëntenzorg, voorlichting, fondsenwerving, vrijwilligerswerk of anderszins. De prijs is ingesteld in 1975 bij het afscheid van oud-Staatssecretaris Volksgezondheid prof. dr. P. Muntendam (overleden: 1986) als voorzitter van de Stichting KWF.


---