Gemeente Utrecht

Utrechtse gemeenteraad al duaal op 7 maart

De Utrechtse gemeenteraad zal op 7 maart, één dag na de inwerkingtreding van de "dualiseringswetgeving", als een van de eerste gemeenten een officiële start maken met de gewijzigde werkwijze. Er worden zeven nieuwe raadsleden geïnstalleerd, die in de plaats komen van de zittende wethouders. De zittende wethouders hebben namelijk te kennen gegeven wel wethouder te willen blijven, maar geen raadslid meer te zullen zijn. Daarmee heeft Utrecht dus zeven wethouders 'van buiten de raad'.

De gemeenteraad stelt aanstaande donderdag ook een nieuw Reglement van Orde en een nieuwe Verordening voor de Raadscommissies vast. De belangrijkste veranderingen daarin zijn:


- een verkorte procedure voor initiatiefvoorstellen van raadsfracties, waardoor sneller duidelijk is of hun ideeën in beleid worden omgezet


- het instellen van een presidium van raadsleden, dat de agendering voor raad en raadscommissies verzorgt

Eind vorig jaar had de gemeenteraad een eigen commissie uit haar midden benoemd (de commissie Giesberts) die dit nieuwe reglement van orde volgens het duale stelsel heeft voorbereid.

De gemeenteraad zal a.s. donderdag tevens de leden van het presidium van de raad en de plaatsvervangend voorzitter van de raad benoemen. Als raadsgriffier wordt door de raadscommissie Giesberts drs A.A.H. Smits voorgedragen, tot nu toe werkzaam als senior projectmanager bij het Project Management Bureau van de gemeente Utrecht. De heer Smits wordt voor een jaar benoemd en zal in dat jaar tevens een volwaardig bureau Raadsgriffier gaan inrichten.

De nieuwe raadsleden zijn:

Leefbaar Utrecht

R.P. Schat mevr. S.A. Willemsen

Admiraal van Gentstraat 45 Loeff Berchmakerstraat 25

3572 XG Utrecht 3512 TC Utrecht

PVDA

mevrouw drs. A.C. den Besten mr. C.J.P. Huijsman

Acaciastraat 10bis Meerndijk 48

3551 BG Utrecht 3454 HS De Meern

VVD

drs. G.H. Abrahamse

Jacob van Ruisdaelstraat 104

3583 CH Utrecht

CDA

D. Schuurman

Kleermakerslaan 25

3454 GT De Meern

Donderdag 7 maart wordt tevens de heer K. Boers geïnstalleerd als raadslid voor de Socialistische Partij. Hij volgt het raadslid L.J. Lambo op.

Utrecht, 6 maart 2002