Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Opening opvangcentrum voor asielzoekers in Eeklo

Eind deze week komen de eerste asielzoekers toe in het opvangcentrum in Eeklo. In het centrum, dat op vraag van de overheid wordt beheerd door het Rode Kruis, kunnen maximum 100 asielzoekers terecht. Zoals in de andere centra zijn dit mensen van verschillende nationaliteiten en zowel alleenstaanden als gezinnen.

Voor de dagelijkse werking van het centrum zorgen 14 personeelsleden: een centrumverantwoordelijke, een adjunct-centrumverantwoordelijke, 6 dagbegeleiders, 2 nachtbegeleiders, een integratiewerker, een medewerker logistiek, een medewerker administratie en een klusjesman. De helft van de personeelsleden hebben al gewerkt in andere centra. De buurtwerker vervult een brugfunctie tussen het centrum en de omgeving.

Het opvangcentrum zorgt in de eerste plaats voor basisvoorzieningen zoals onderdak, maaltijden, beddengoed, toiletartikelen... De bewoners krijgen van het personeel ook informatie over de asielprocedure en zo nodig psychosociale begeleiding. De asielzoekers helpen mee in het dagelijkse huishouden, onderhouden zelf hun kamers en doen de eigen was.

Het Rode Kruis zal in het centrum educatieve en ontspanningsactiviteiten organiseren. Asielzoekers gaan hier, wachtend op de afhandeling van hun dosssier, gewoonlijk gretig op in. Zo zullen de bewoners bijvoorbeeld computerlessen en een eerstehulpcursus kunnen volgen. Het centrum beschikt over een eigen speeltuin en van tijd tot tijd zal er een uitstap, een videofilm of een sportwedstrijd op het programma staan. Er zal later ook een fietsenatelier en een praatcafé worden opgericht. Het praatcafé zal op bepaalde tijdstippen openstaan voor de buurtbewoners. Heel wat activiteiten zullen worden georganiseerd met de medewerking van verenigingen en vrijwilligers uit de buurt.

Het Rode Kruis beheert op dit ogenblik in Vlaanderen 12 open opvangcentra en in totaal 1500 opvangplaatsen.

Eeklo, 6 maart 2002