P E R S B E R I C H T

's-Hertogenbosch, 7 maart 2002

Forse stijging nettowinst CtacAlign over 2001

De omzet van ICT-dienstverlener CtacAlign is, ondanks de aanhoudende terughoudend-heid ten aanzien van investeringen in ICT, over 2001 met 15% gestegen naar EUR 23,5 miljoen (2000: EUR 20,5 miljoen). Dit is exclusief de afgestoten activiteiten in de Verenigde Staten. Het nettoresultaat nam fors toe en kwam uit op EUR 0,8 miljoen (2000: EUR 33.000). Dit goede resultaat is met name het gevolg van een stijging van de omzet en een verbeterde bezettingsgraad. Daarnaast heeft CtacAlign, zoals aangekondigd, de kosten die gepaard gingen met het stopzetten van de activiteiten in de VS volledig kunnen compenseren met een daarmee samenhangende eenmalige belastingbate. Aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders zal een dividend van EUR 0,03 per aandeel voorgesteld worden.

Resultaten, balans en kasstroom
Het bedrijfsresultaat over 2001 kwam uit op EUR 1,2 miljoen (2000: -33.000). Dit was mede het gevolg van een daling van de bedrijfslasten in 2001 met 3% tot EUR 17,9 miljoen (2000: EUR 18,5 miljoen). De personeelskosten zijn met 9% gedaald tot EUR 11,9 miljoen (2000: EUR 13,1 miljoen), wat in lijn is met de afname van het personeelsbestand. De overige bedrijfslasten zijn in 2001 met 9% gestegen naar EUR 4,9 miljoen (2000: EUR 4,5 miljoen) die samenhangen met een hoger omzetniveau. Het eigen vermogen is in 2001 ten opzichte van 2000 gestegen met het resultaat van het lopend boekjaar en een verhoging van het aandelenkapitaal, die noodzakelijk was om de uitoefening van optierechten te financieren. De solvabiliteit is verbeterd tot 60% per ultimo 2001 (2000: 51%). De kasstroom uit operationele activiteiten bedroeg EUR 2,3 miljoen, een forse verbetering ten opzichte van de negatieve kasstroom van EUR 1,8 miljoen in 2000.

Ontwikkelingen per business unit en land
Door de toegenomen onzekerheid over de economische omstandigheden hebben bedrijven hun investeringen in grotere ICT projecten uitgesteld. Dit heeft in de business units Systems Impact Consulting en Integration Technology Group geleid tot een licht positief resultaat bij een nagenoeg gelijkblijvende omzet. De business unit Application Management heeft zich door het behoud van de bestaande klantenportefeuille enerzijds en het verwerven van nieuwe beheercontracten anderzijds kunnen onttrekken aan deze trend. Hierdoor kon de omzet in 2001 fors stijgen bij een verder verbeterd goed margeniveau. In de strategie van CtacAlign werd aan deze business unit veel aandacht besteed omdat de veelal meerjarige contracten een jaarlijks terugkerende stroom aan omzet genereren die een gunstige uitwerking heeft op het risicoprofiel van de onderneming. Deze strategie heeft zich in 2001 duidelijk bewezen.

Daarnaast heeft CtacAlign, halverwege het jaar 2001, besloten haar onvoldoende renderende activiteiten in de Verenigde Staten te beëindigen omdat geboekte resultaten onvoldoende perspectief boden op een snelle verbetering. De kosten die gepaard gaan met het stopzetten van de activiteiten in de Verenigde Staten en die als buitengewone last zijn opgevoerd,worden volledig gecompenseerd door een hiermee samenhangende eenmalige belastingbate.

Ook in Spanje is sprake van terughoudendheid ten aanzien van investeringen in de ICT markt, wat zijn weerslag had op de tarieven die daar onder druk stonden. Dit heeft geleid tot een break-even resultaat. De marktbenadering in Spanje en het bouwen op de goede relatie met SAP, heeft positief uitgepakt waardoor CtacAlign er in is geslaagd de omzet in Spanje te verdubbelen.

Strategische richting en ontwikkelingen CtacAlign
CtacAlign heeft in 2001 haar strategische richting voor de komende jaren aangescherpt. De markt vraagt steeds meer naar partijen met bewezen functionele en technische (SAP-) expertise en minder naar algemene consultancy diensten. Het inrichten van systemen en goed 'inbedden' in de organisatie staat voor deze bedrijven voorop. Daarnaast vragen bedrijven naar een compleet dienstenpakket (implementaties, techniek en integratie, en beheer).

Dit betekent dat CtacAlign zich nog nadrukkelijker zal profileren als SAP-vakman en als specialist in de SAP-wereld. Ook zal CtacAlign zich concentreren op die landen waar zij reeds actief is, om zodoende de schaalvergroting te bereiken die noodzakelijk is om een compleet pakket van diensten aan te kunnen blijven bieden.

CtacAlign is ervan overtuigd haar sterke positie in Nederland te kunnen houden en uit te bouwen door deze bewuste keuze voor SAP-vakmanschap, met bewezen expertise en ervaring.

Voor CtacAlign Spanje betekent dit dat we de onderneming ook daar lokaal verder uit zullen bouwen met als doel zo snel mogelijk kritische massa te bereiken. In 2002 zullen de verschillende mogelijkheden hiertoe worden onderzocht.

Vooruitzichten
Ten aanzien van de nabije toekomst is CtacAlign voorzichtig. Het jaar 2002 zal door de aanhoudende terughoudendheid in de markt geen makkelijk jaar worden. De economische groei is minder groot dan in voorgaande jaren. Met name in de consultancy markt is nog geen herstel zichtbaar. Verder is er een trend waarneembaar dat bedrijven op dit moment bezuinigen op grote change-management trajecten. Bedrijven kiezen eerder voor kortlopende projecten die zich snel terugverdienen en starten daartoe pilots.

Door deze ontwikkelingen voelt CtacAlign zich gesterkt in de door haar gemaakte strategische keuzes en is daarom voor de komende jaren desalniettemin optimistisch gestemd. Allereerst ziet CtacAlign een aanhoudend groeiende vraag naar Application Management activiteiten. Ook blijft de vraag naar specifieke SAP-expertise onverminderd sterk. CtacAlign richt zich verder op trajecten op het gebied van Management-informatie, koppelingen naar internet en e-commerce. Het gaat hier met name om ICT investeringen waarbij snel rendement zichtbaar wordt. CtacAlign verwacht dat pas in 2003 bedrijven weer grotere investeringstrajecten zullen opstarten.

Voor 2002 verwacht CtacAlign een lichte stijging van de omzet en een verdere verbetering van het rendement.

Notering aan Officiële Markt
Per 12 maart 2002 zullen de gewone aandelen in C/TAC N.V. op de Officiële Markt van Euronext Amsterdam verhandeld worden. CtacAlign maakt onderdeel uit van het Next Economy segment. / / / / / / / / / /

Profiel CtacAlign
CtacAlign verenigt in zich een unieke combinatie van organisatieadvies, projectmanagement, kennis van bedrijfsprocessen, functionele en technische SAP implementatie-expertise en expertise op het gebied van beheer en hosting van SAP systemen.

De Nederlandse CtacAlign organisatie bestaat uit drie business units, te weten Systems Impact Consulting, Integration Technology Group, en Application Management.
- Systems Impact Consulting helpt klanten bij het managen van complexe veranderings- en ICT-projecten en het organisatorisch inbedden en implementeren van SAP business solutions.
- Vanuit de Integration Technology Group stelt CtacAlign hoogwaardige technologie- en integratieskills ten dienste van haar klanten en is betrokken bij systeemintegratieprojecten.
- Vanuit Application Management biedt CtacAlign haar klanten ondersteuning bij het beheren en hosten van geïntegreerde SAP bedrijfssystemen.
Klanten van CtacAlign zijn geconcentreerd in specifieke marktsegmenten, te weten handel en industrie, zakelijke dienstverlening, centrale overheid en semi-overheid, gedelegeerde overheidsinstellingen (non-profit) en universiteiten. CtacAlign telt 181 medewerkers. De onderneming is gevestigd in Nederland ('s-Hertogenbosch en Hoofddorp) en Spanje (Madrid).