WILLIAM M. MERCER

Pensioenen expats bezuinigingspost bedrijven

Pensioenen ex-pats bezuinigingspost bedrijven

Onderzoek: werknemersvoorzieningen voor expats
Pensioenvoorzieningen op basis van het eindloon bijna gehalveerd over de laatste 10 jaar
Europese pensioenregelingen genereuzer dan die in Noord-Amerika 10)Aanzienlijke toename van de internationale ziektekostenregelingen met maar liefst 80%
11)85% van de bedrijven biedt programmas voor noodhulp

Amstelveen, 7 maart 2002 - Voor expats is gedurende de laatste 10 jaar het aantal pensioenvoorzieningen op basis van het eindloon bijna gehalveerd, aldus een onderzoek door William M. Mercer. In 2001 bood 42% van de organisaties hun werknemers een eindloonregeling, in 1991 was dit nog 79%. Het onderzoek richtte zich op 133 grote bedrijven met in totaal meer dan 27.500 expats en bestudeerde de methoden die door multinationals worden gehanteerd om hun in het buitenland gestationeerde werknemers van werknemersvoorzieningen te voorzien en noodhulp te verlenen.

15)Expats kunnen voor een bedrijf een enorme kostenpost vormen. Een verschuiving naar beschikbare premie pensioenregelingen is één manier om de bedrijfskosten te beperken, aldus Paul Kelly, Worldwide Partner bij Mercer.

Verrassend is dat Europese bedrijven meer dan Noord-Amerikaanse bedrijven geneigd zijn om voor expats pensioenregelingen te hanteren op basis van een beschikbare premie. Volgens het onderzoek biedt 73% van de in Europa gevestigde bedrijven pensioenregelingen op basis van beschikbare premie, tegen slechts 41% in Noord-Amerika. Voor geldschietende werkgevers zijn de Europese pensioenregelingen over het algemeen echter kostbaarder dan de Noord-Amerikaanse. Voor pensioenregelingen op basis van beschikbare premie bedraagt in Europa het doorsnee vaste bijdragepercentage voor werkgevers 12%, afgezet tegen maar net 5% in Noord-Amerika.

Bijna alle onderzochte bedrijven bieden wel een bepaalde graad van pensioendekking. Een kleine meerderheid heeft speciale pensioenregelingen voor expats. Deze worden gebruikt voor werknemers met langdurige aanstellingen met name omwille van de fiscale en juridische problemen die ontstaan wanneer deze werknemers binnen de bestaande bedrijfsregelingen worden gehouden.

21)Internationale ziektekostenregelingen steeds populairder Bijna alle onderzochte bedrijven bieden wel een bepaalde graad van dekking voor medische zorg en bieden tevens een uitkering bij overlijden en arbeidsongeschiktheid. Afhankelijk van het soort expat zijn zowel thuis- als gastlandregelingen gangbaar, alsmede bepaalde internationale ziektekostenregelingen. Deze internationale ziektekostenregelingen worden steeds populairder: inmiddels biedt 53% van de bedrijven aan een aantal expats een dergelijke dekking, afgezet tegen slechts 29% in 1991. De meest gangbare graad van uitkering bij overlijden is twee maal het jaarsalaris. Bij langdurige arbeidsongeschiktheid bieden de meeste bedrijven een uitkering van 60% van het salaris.

Noodhulp en belastingegalisatie
Noodhulp is een hoog ingeschatte voorziening voor expats, met name in de hoge risico landen. Ongeveer 85% van de onderzochte bedrijven biedt dergelijke hulp, variërend van de keuze van een plaatselijke arts tot noodevacuaties.

Acht van de tien bedrijven (80%) keert hun ex-pats een hoger brutosalaris uit om de effecten van extra opgelegde belastingen als gevolg van de uitzending te egaliseren.

Noot voor de redactie,