Belgacom

06 maart 2002

"Universele" inlichtingen via SMS : nieuw op 1207

Voortaan kan wie per GSM de inlichtingendienst 1207 belt per SMS de bevestiging krijgen van het gevraagde nummer. Deze nieuwe dienst is nu reeds beschikbaar voor klanten van Proximus en binnenkort ook voor die van Mobistar en Orange. De dienst 1207 bevestigt hierdoor zijn streven van «universele» inlichtingendienst in België.
Na de lancering in oktober 2001 van de « gesproken gouden gids» en de terbeschikkingstelling in februari van het nummer van de dokters van wacht, is dit een verdere verbetering de inlichtingendienst die dagelijks zowat 140.000 oproepen verwerkt.

Bevestiging via SMS
Wie in België beschikt over een geactiveerde GSM (met abonnement of een voorafbetaalde kaart) zal voortaan op zijn GSM de bevestiging krijgen van het gevraagde nummer bij de inlichtingendienst 1207. In de praktijk krijgt de klant naast het huidige onveranderde menu («druk op
1 om met de gevraagde correspondent te worden verbonden, druk op 2 om het nummer opnieuw te beluisteren, enz.»), een nieuwe optie « * » (ster), die, indien ze wordt geactiveerd, ervoor zorgt dat op de GSM van de klant een bevestigings-SMS verschijnt.
De klant kan vervolgens het nummer in zijn geheugen opslaan (en zijn gesprekspartner later terugbellen indien die bijv. bezet is), ofwel schrappen.
De dienst wordt door de mobiele operator volgens het basistarief gefactureerd, tegen 0,15 ¤ per SMS (*).
De geavanceerde technologie stelt meteen vast of de oproep afkomstig is van een vast of een mobiel toestel. Voor oproepen naar 1207 vanaf een vast toestel wijzigt er dus niks. Alleen wie belt met een GSM krijgt de nieuwe SMS-optie voorgesteld. Momenteel zijn meer dan 15 % van de oproepen naar 1207 afkomstig van een GSM. En dit percentage zou in de toekomst nog gevoelig kunnen oplopen.

Een dienst van «universele» inlichtingen
De functie SMS is nu reeds beschikbaar voor de klanten van Proximus, vanaf 11 maart voor die van Mobistar en binnen enkele weken voor die van Orange.
Elk van de drie mobiele netwerken in België ondertekende een samenwerkingsakkoord met de inlichtingendienst die openstaat voor alle gemachtigde telecomoperatoren in België. In maart 2002 doen, naast de drie mobiele operatoren, ook alle vaste operatoren die op de Belgische markt aanwezig zijn, een beroep op 1207 voor inlichtingendienst. De dienst 1207 bevestigt hierdoor zijn streven van «universele» inlichtingendienst in België.