VERENIGING EIGEN HUIS

Overzie risico's bij het kopen van een woning

Dat het kopen van een huis niet te vergelijken is met de aanschaf van een kilo suiker, of halfje gesneden bruin is geen nieuws. Maar wat zijn nu de zaken die je nog niet weet als je een huis gaat kopen? Vereniging Eigen Huis, dé consumentenorganisatie voor eigen woningbezitters en huizenkopers, kan uit haar dagelijkse adviespraktijk legio zaken opsommen die mensen zich van tevoren niet hebben gerealiseerd bij de aanschaf van een woning.

De vraag naar koopwoningen blijft onverminderd groot en steeds meer mensen schaffen daadwerkelijk een eigen huis aan. Vaak koopt men onder grote druk, want 'Na u staan er zeker tien anderen te popelen'. Om huizenkopers te helpen in de voorbereiding op dit lastige proces organiseert Vereniging Eigen Huis dit voorjaar series voorlichtingsavonden over dit onderwerp. Deze praktijkgerichte, informatieve avonden worden gehouden op verschillende Vinex-locaties in het land. Medio maart gaat men van start in de Haarlemmermeer. Daarna worden Leidsche Rijn (Utrecht), KAN (knooppunt Arnhem/Nijmegen), Dordrecht en Amersfoort aangedaan. Per Vinex-locatie zijn er drie avonden, telkens met een ander onderwerp. Deze avonden kunnen dus ook afzonderlijk van elkaar worden bezocht.

Bij nieuwbouw zie je niet wat je koopt; het huis moet immers nog gebouwd worden. Hoe weet je wat je krijgt voor je geld en hoe hard kunnen de bijkomende kosten, zoals de bouwrente oplopen? Er wordt op deze avond aangegeven op welke voorwaarden in het contract u alert moet zijn en hoe de gang van zaken tijdens de bouw en de oplevering is.

Weliswaar zie je bij een bestaande woning wat je koopt, maar hoe weet je zeker dat het geen kat in de zak is? De woningmarkt en rol van de makelaar worden belicht. Er wordt uitgelegd waar u tijdens de bezichtiging en met de onderhandelingen op moet letten. Natuurlijk staat men ook uitgebreid stil bij de financiering. Wat is de beste hypotheekvorm en hoe kom je er achter wie de beste geldverstrekker is?

Wie de aanschaf van een appartement overweegt kan alles aan de weet komen over appartementsrecht. Hoewel je dat als bewoner van een appartement in praktisch opzicht niet zo voelt, heb je namelijk met geheel andere zaken te maken dan de bewoner van een rijtjeshuis. Zo is de appartementseigenaar verplicht lid van de Vereniging van eigenaars van het complex. Wat dit allemaal inhoudt, hoe de verdeling is ten aanzien van gemeenschappelijke en privé-zaken en hoe de besluitvorming tot stand komt, wordt duidelijk uitgelegd.

Wie zich aan het oriënteren is op de huizenmarkt, of bezig is een huis te kopen kan rekenen op nuttige informatie en praktische tips. Belangstellenden voor één of meer van de avonden kunnen zich schriftelijk, telefonisch, of per e-mail aanmelden bij: Vereniging Eigen Huis, Postbus 735, 3800 AS Amersfoort, telefoonnummer
033-4507633/4507645, e-mail: scholing@veh.nl. De kosten voor het bijwonen van een avond bedragen 20 euro per huishouden. Bij dit bedrag is de uitgebreide documentatie inbegrepen.


07 mrt 02 13:01