Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Nieuw nationaal servicecentrum voor bio-informatica

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft negenhonderdduizend euro (f 2 miljoen) beschikbaar gesteld voor een centraal expertise- en dienstencentrum voor bio-informatica, Bio-ASP. Het nieuwe centrum ondersteunt onderzoekers met de nieuwste informatie- en communicatie-technologie om de enorme vloed aan computerdata uit bijvoorbeeld het genoomonderzoek te kunnen verwerken.

De Bio-informatica Application Service Provider (Bio-ASP) zal vooral op een virtuele manier onderzoeksfaciliteiten aanbieden en samenwerking bevorderen. Biologen, chemici, medici en informatici aan universiteiten, in onderzoeksinstituten en het bedrijfsleven kunnen dan beter samenwerken en toegang krijgen tot verspreid gelegen databases en software, op afstand complexe berekeningen uitvoeren of bijvoorbeeld data vergelijken met eigen waarnemingen. Op die manier ontstaat via het servicecentrum een virtueel laboratorium. Nog dit jaar wordt daartoe een concept voor een hoogwaardig elektronisch netwerk opgeleverd.

Onderzoeksgroepen kunnen gebruik maken van services van Bio-ASP, maar ze kunnen ook eigen onderzoeksdata of nieuwe softwaremodellen via Bio-ASP aan derden ter beschikking stellen. Op termijn zullen vanuit Bio-ASP ook onderwijs en training van onderzoekers worden gecoördineerd. Het verwerken van de bergen onderzoeksgegevens vereist immers aparte kennis om hun betekenis te achterhalen.

De nieuwe infrastructuur is gebaseerd op SURFnet 5 en prototypen die in het Amsterdamse Wetenschap & Technologie Centrum Watergraafsmeer in het project Virtual Laboratory zijn ontwikkeld door de Universiteit van Amsterdam. Bestaande bio-informatica diensten van het Centre for Molecular and Biomolecular Informatics (CMBI) in Nijmegen worden ingebracht en uitgebreid in de nieuwe Bio-ASP. De Stichting Platform HPCN beheert Bio-ASP in de aanloopfase.

Bio-ASP zal nauw samenwerken met het Nationaal Regieorgaan Genomics en aansluiten bij de verschillende onderzoekprogramma's in de life sciences. Met de 189 miljoen euro (f 416 miljoen) die het kabinet vorig beschikbaar stelde voor dit internationaal sterk concurrerende onderzoeksgebied moet Nederland deelgenoot kunnen zijn van de veelbelovende mogelijkheden van genomics, zoals revolutionair betere medicijnen, milieuvriendelijke landbouw en voedselveiligheid.

Nadere informatie bij drs. Jan-Willem Tellegen, (interim-manager Bio-ASP), tel. 06 53437600 of 033 4220230, e-mail platform@hpcn.nl

0207


---

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) Afdeling Voorlichting en Communicatie
Postbus 93138
2509 AC Den Haag
Telefoon (070) 344 07 13
Fax (070) 385 09 71
E-mail news@nwo.nl
Internet algemeen http://www.nwo.nl
Internet pers en publiek http://www.nwo.nl/wetenschapsplein