Gemeente Utrecht

' NIEUW WELGELEGEN': MULTIFUNCTIONEEL SPORTCOMPLEX IN UTRECHT-ZUIDWEST

Het college van burgemeester en wethouders heeft de Eindrapportage 'Nieuw Welgelegen, droom en werkelijkheid' vastgesteld. Het college heeft daarmee groen licht gegeven voor het uitwerken van plannen om sporthal/-park Welgelegen om te vormen tot een multifunctioneel sportcomplex in de wijk Zuidwest. Volgens die plannen zal de sporthal omgebouwd worden tot krachtsportcentrum en het sportpark worden heringericht met toevoeging van twee tennisbanen. De twee sportzalen zullen worden gebruikt voor zowel sport- als culturele activiteiten en vervangen tevens sporthal OSG Van der Vlist. Voor exploitatie van Nieuw Welgelegen lijkt een publiek/private samenwerking de meeste perspectieven te bieden.

In november 2000 heeft de raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling en Volksgezondheid (MOV) het initiatiefvoorstel van PvdA/VVD aangenomen naar uitbreiding en omvorming van sporthal en sportpark Welgelegen tot een multifunctioneel complex. In juni 2001 is de raadscommissie tussentijds geïnformeerd en is opdracht gegeven tot onderzoek naar de inhoudelijke, ruimtelijke en financiële haalbaarheid van het voorkeursscenario.

Inhoudelijke, ruimtelijke en financiële haalbaarheid

Onderzocht is de haalbaarheid van ombouw van de huidige hal tot krachtsportcentrum; bouw van twee sporthallen, tevens te gebruiken voor culturele activiteiten; een kelder voor bowls en kegelen; vergader- en horecaruimte; herinrichting van het sportpark met toevoeging van twee tennisbanen. Verder is uitgegaan van een herindeling van de buitenvelden voor in ieder geval vijf voetbalvelden en uitbreiding van het honkbalveld.

Voor wat betreft de ruimtelijke aspecten blijkt het plan haalbaar. De ontwikkeling van Nieuw Welgelegen past in de visie Merwedekanaalzone en in het streven naar intensievere bebouwing. Verder is nader onderzoek naar uitbreiding van parkeerplaatsen in het gebied noodzakelijk. De Judobond heeft het voornemen om op Nieuw Welgelegen zijn landelijke trainings- en wedstrijd-accommodatie te vestigen.

Ten aanzien van het beheer en de exploitatie zijn vijf scenario's uitgewerkt. Een publiek/private samenwerking lijkt de meest gunstige perspectieven te bieden. Er is echter sprake van een exploitatietekort van EUR 936.000,00. Daarom wordt nu gezocht naar mogelijkheden om het geraamde tekort te verminderen door bijvoorbeeld extra subsidies (Rijk, NOC*NSF), verhoging van huurtarieven en scherper begroten.

Sportieve en culturele activiteiten

De initiatiefnemer van het plan is de Stichting Welgelegen, de beheersstichting van de huidige sporthal. De gemeente ondersteunt de wens om een mulfunctioneel complex te ontwikkelen voor zowel sportieve als culturele activiteiten, met name bedoeld voor de bewoners van de wijk Kanaleneiland. Het initiatief sluit aan bij het gemeentelijk sportbeleid verwoord in het beleidsplan sport 2002 -2006 (hoofdstuk 4.4). Daar wordt gesteld dat het voor de stad van groot belang is om goed gebruik te maken van de openbare ruimte voor sportieve en recreatieve activiteiten. Ook sluit het aan bij het beleid om de sociale infrastructuur in de wijk te versterken. Bij culturele activiteiten wordt gedacht aan volksdansen, theater, oefenruimte voor muziek als aan feesten met een multiculturele achtergrond en bruiloftsfeesten. Het college acht het erg waardevol als de activiteiten in Nieuw Welgelegen gaan leiden tot meer contact tussen de diverse bevolkingsgroepen en leeftijdsgroepen in Kanaleneiland.

De Eindrapportage Nieuw Welgelegen komt aan de orde in de raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling en Volksgezondheid. Daarna wil het college opdracht geven nader onderzoek te doen naar de mogelijkheden tot publiek/private samenwerking , naar meer parkeerplaatsen en naar verlaging van het geraamde exploitatietekort. Aan de hand van de vervolgonderzoeken zal een projectdefinitie voor de ontwikkeling van Nieuw Welgelegen worden opgesteld.

Utrecht, 7 maart 2002.