ABVAKABO FNV

Landelijk kader sector Gemeenten wijst eindbod werkgevers af (7 maart 2002)

Vanmorgen is het landelijk kader (landelijke adviescommissie) van ABVAKABO FNV / NOVON bij elkaar geweest om het eindbod van de werkgevers voor een nieuwe CAO in de sector Gemeenten te beoordelen. Al heel snel werd duidelijk dat het eindbod ver onder de maat wordt gevonden. Het eindbod wordt dan ook afgewezen.
Alle leden worden de komende drie weken via nieuwsbrieven en ledenvergaderingen op de hoogte gebracht van het standpunt van de landelijke adviescommissie. Op de ledenvergaderingen moet duidelijk gemaakt worden dat alleen via actie een beter akkoord bereikt kan worden.

ABVAKABO FNV / NOVON begon de onderhandelingen begin dit jaar met een looneis van 4 procent structureel en 2 procent erbij in de eindejaarsuitkering, uitgaande van een looptijd van twaalf maanden. Gaandeweg de onderhandelingen heeft de vakbond hierop wat ingeleverd, maar de werkgevers kwamen maar weinig tegemoet. Uiteindelijk heeft het college voor arbeidszaken (CvA) op 1 maart jl. een eindbod gedaan. De werkgevers stellen voor de salarissen per 1 februari 2002 met 3 procent te verhogen en per 1 februari 2003 met 1 procent. De eindejaarsuitkering zou in 2002 worden verhoogd met 1 procent. In 2003 komt nog een eenmalige uitkering van 350 euro. Dit alles met een looptijd van 17 maanden.

Dit eindbod van de werkgevers komt neer op een structurele loonsverhoging van bijna 3,4 procent. Dit afgezet tegen de oorspronkelijke inzet van de bonden levert een 'gat' op van bijna drie procent. De kaderleden vinden dit onacceptabel. "Als je kijkt naar de inflatie, vorig jaar 4,5 procent, dan leveren we met dit eindbod alleen maar in", aldus de leden op de vergadering. Zoals gezegd worden de leden opgeroepen om naar de ledenvergadering te komen. Daar wordt nog eens haarfijn uitgelegd waar de pijnpunten zitten om vervolgens tot afspraken te komen om actie te voeren.

De CAO gemeenten geldt voor 180.000 werknemers en liep op 1 februari jl. af.
ABVAKABO FNV / NOVON heeft in deze sector 60.000 leden.