Gemeente Heusden


Meer invloed op politieke besluitvorming
Tijdelijke referendumwet in werking

U heeft ze vast wel gezien, de spotjes op televisie van Postbus 51 over de Tijdelijke referendumwet (Trw). De wet is sinds 1 januari in Nederland van kracht. Het referendum is een bekend verschijnsel in landen als Zwitserland en Denemarken. Maar ook in Nederland is met het referendum al een paar keer geëxperimenteerd. Zoals bijvoorbeeld in Groningen, toen de Groningers massaal tegen de voorgestelde aanpak van de Grote Markt stemden. U kunt als inwoner van de gemeente Heusden sinds 1 januari ook een referendum aanvragen. Deze referenda kunnen gaan over sommige besluiten van de gemeente. Maar ook over besluiten van de Provincie en het Rijk.

De wet maakt zogeheten raadgevende correctieve referenda mogelijk over al genomen besluiten op nationaal, provinciaal en gemeentelijk niveau. Raadgevend wil in dit geval zeggen dat op initiatief van de kiesgerechtigden met een adviserend karakter. Met andere woorden, de uitslag van een referendum heeft dus géén beslissend karakter en hoeft dus niet opgevolgd te worden. Als voldoende mensen om een referendum vragen, moet een referendum gehouden worden. De wet is van kracht tot
1 januari 2005. Na die tijd is het de bedoeling dat de referenda ook een beslissend karakter krijgen. De Trw is bedoeld om de betrokkenheid tussen politiek en de kiezers te vergroten. Door de Tijdelijke referendumwet kunt u dus meer invloed uitoefenen op de politieke besluitvorming.

Niet voor élk besluit
Niet elk besluit is trouwens referendabel. In de gemeente Heusden heeft de gemeenteraad hier het volgende besluit over genomen. Onderwerpen die referendabel zijn betreffen alleen raadsbesluiten (art. 8 Tijdelijke referendumwet).

Wél referendabel:

*

vaststelling, wijziging of intrekking van algemeen verbindende voorschriften. Het gaat om de meeste verordeningen
*

besluit tot wijziging van de gemeentenaad

*

besluit tot het vaststellen van gemeentelijke grenscorrecites bij gelijkluidende besluiten van gemeenteraden

Niet referendabel:

*

besluit dat betrekking heeft op belastingen (ozb, leges etc.)
*

algemeen bindend voorschrift dat onderdeel uitmaakt van een bestemmingsplan

*

besluit tot het oprichten van of het deelnemen in privaatrechtelijke rechtspersoon

*

besluit dat leidt tot uitvoering van verdragen of besluiten van volkenrechtelijke organisaties (dit komt nauwelijks voor maar het heeft te maken met bijvoorbeeld de uitvoering van EG-richtlijnen)
*

besluit tot het treffen, wijzigen of opheffen van gemeentelijke regelingen met andere gemeenten, provincie of waterschappen.
*

besluit waarbij de gemeenteraad geen enkele vrijheid heeft in het maken van keuzen van beleidsinhoudelijke aard. Dat wil zeggen dat de gemeente geen enkele keuze heeft en dus volledig gebonden is aan een ander besluit (volledig gebonden verordeningen komen nauwelijks voor)
*

besluit dat uitsluitend strekt tot intrekking van een besluit dat genomen is naar aanleiding van een refendum.

Wanneer gemeentelijke besluiten referendabel zijn, dan zal dit aangekondigd worden in de diverse publicaties op deze gemeentelijke informatiepaginas.

Hoe gaat het nu in zn werk?
Stel, u wilt een referendum houden over een bepaald besluit. Wat moet u dan doen? Een door de gemeenteraad vastgestelde verordening kan pas in werking treden nadat is vastgesteld dat er geen referendum over wordt gehouden. De gemeente Heusden is dus verplicht bekend te maken dat een vastgesteld besluit drie weken voor de inwoners ter inzage ligt. In deze periode kunt u als kiesgerechtigde in de gemeente Heusden een inleidend verzoek bij de gemeente indienen tot het houden van een referendum. De gemeente neemt een inleidend verzoek aan als 0,7% van het aantal kiesgerechtigden het verzoek heeft ingediend. In de gemeente Heusden zijn 33.000 stemgerechtigden.

Een definitief verzoek volgt. Dit besluit ligt gedurende zes weken ter inzage bij de gemeente. Vervolgens moet minimaal 7% van het aantal kiesgerechtigden een zogeheten ondersteuningsverklaring indienen. Ook de indieners van het inleidend verzoek moeten deze ondertekenen. Vervolgens zal er een referendum volgen.

Op de gemeentelijke infopaginas kunt u lezen welke besluiten referendabel zijn. Ook vervult de gemeente een functie bij provinciale en nationale referenda. U kunt inleidende verzoeken en ondersteuningsverklaringen voor deze referenda indienen bij de gemeente. De besluiten kunt u inzien op de websites van de provincie en het Rijk.

Wilt u meer informatie?
Voor meer informatie over de Tijdelijke referendumwet kunt u contact opnemen met de afdeling Burgerzaken van de gemeente Heusden. Ook verwijzen we u graag naar www.referendumwet.nl.