Gemeente Best

04-03-2002
Bekendmaking uitslag burgemeestersreferendum

Op 6 maart 2002 vindt in de gemeente Best het raadplegend burgemeestersreferendum plaats. Dit betekent dat kiesgerechtigde burgers van de gemeente Best de gemeenteraad kunnen adviseren over dé kandidaat voor het burgemeestersambt van de gemeente Best. Om 22.30 uur zal loco-burgemeester drs. P. Gondrie de uitslag van dit referendum bekendmaken. Beide kandidaten voor het burgemeesters-ambt - in alfabetische volgorde: mevrouw A. Demmers-van der Geest en de heer drs. K. Loohuis - zullen hierbij aanwezig zijn.

Presentatie uitslag

De gemeente Best houdt woensdag 6 maart a.s. na afloop van de verkiezingen een persconferentie. Deze begint om 22.30 uur en vindt plaats in de Burgerzaal van het gemeentehuis. Loco-burgemeester Gondrie presenteert dan de uitslag van het referendum. Ook verstrekt hij informatie over de opkomst van het aantal kiesgerechtigden en over het vervolg van de benoemingsprocedure. De kandidaten zullen na afloop eventuele vragen van de pers of andere aanwezigen beantwoorden. Ook burgers zijn van harte welkom om de bijeenkomst in het gemeentehuis bij te wonen.
Inwoners van de gemeente Best kunnen de bijeenkomst ook via radio en tv volgen. Lokale Omroep Best brengt namelijk live verslag uit. De radio-uitzending begint om 19.00 uur. Vanaf 21.00 uur volgt de tv-ploeg de bekendmaking van de verkiezingsuitslagen in de Burgerzaal, met om 22.30 uur de uitslag van het burgemeestersreferendum.

Advies

De uitslag van het burgemeestersreferendum is een advies van de burgers aan de gemeenteraad van Best. De burgers geven hiermee aan wie volgens hen de nieuwe burgemeester moet worden. De uitslag van het referendum wordt door de gemeenteraad meegewogen in zijn voordracht aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In zijn vergadering van woensdag 13 maart a.s. bespreekt de gemeenteraad het voorstel tot vaststelling van de aanbeveling aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De Minister heeft het laatste woord. Hij kan op basis van zwaarwegende redenen afwijken van het advies. De benoeming gebeurt uiteindelijk door de Koningin.