Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER MIEKE VOGELS VLAAMS

MINISTER VAN WELZIJN, GEZONDHEID EN GELIJKE KANSEN 7 maart 2002

Minister Vogels ondersteunt emancipatie bij allochtone vrouwen

Op de vooravond van de internationale vrouwendag kondigt Mieke Vogels, Vlaams minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke Kansen aan dat de vzw 'Steunpunt allochtone meisjes en vrouwen' erkend wordt als de officiële partner voor het voeren van een gelijke kansen beleid voor allochtone vrouwen. Voor 2002 krijgt de vzw daarvoor een subsidie van 87.000 euro.

Aanvaarden van en leren omgaan met diversiteit is de basis van een beleid dat niet alleen gelijke rechten maar ook gelijke kansen voor alle inwoners van Vlaanderen wil realiseren. Integratie kan en mag niet de ambitie hebben om te assimileren maar gaat uit van de rijkdom van verscheidenheid.

De bestaande diversiteit in de samenleving wordt nog al te vaak ontkend. Ondubbelzinnige en volledige aanvaarding van de culturele diversiteit is een belangrijk uitgangspunt. Etnisch-culturele minderheden en autochtonen moeten op voet van gelijkwaardigheid kunnen samenleven. Van de etnisch-culturele minderheden kan en moet enkel geëist worden wat ook van de autochtonen wordt geëist, namelijk het zich houden aan de bestaande wetten en eerbiedigen van de fundamentele mensenrechten. De gelijke rechten van mannen en vrouwen is er één van.

Het steunpunt dat nu door minister Vogels volwaardig ondersteund wordt, krijgt als opdracht om het emancipatie- en participatieproces van allochtone meisjes en vrouwen te onderbouwen door enerzijds in te spelen op de specifieke noden en behoeften en door anderzijds de groep van allochtone vrouwen zichtbaar te maken binnen onze multiculturele samenleving.

Concreet gaat het om (onder meer):


- het organiseren van studiedagen, debatavonden en ontmoetingsdagen met en over allochtone vrouwen
- het opvolging en professioneel ondersteunen van bestaande vrouwengroepen

- de aanmaak van informatiefolders en vormingsmateriaal het opstellen van handleidingen voor emancipatorisch werken in vrouwenverenigingen

- het opstellen van een gids rond opvoedingsondersteuning
- het actualiseren van adressengidsen; het bevorderen van netwerkvorming

- Het verzamelen van materiaal en kennis
- Het bekend maken van het steunpunt
- Het project Medet-foon verder uitbouwen (een 'tele- onthaal'-lijn waar men telefonisch in het Turks of het Marokkaans met zijn hulpvraag terecht kan)

Daarnaast zal de vzw ook met de 'klassieke' Vlaamse vrouwenbeweging in dialoog treden met de bedoeling allochtone vrouwen meer te betrekken bij de werking en acties van de vrouwenbeweging. Op die manier vormt het Steunpunt een schakel tussen het gelijke kansenbeleid en het minderhedenbeleid.

Het uitgangspunt van het Steunpunt is en blijft het werken aan de empowerment van allochtone meisjes en vrouwen.

Empowerment heeft de bedoeling om individuen in staat te stellen om zelf in te grijpen op de werkelijkheid zodat zij vat krijgen op hun leefwereld en leefomstandigheden, eerder dan ze te ondergaan. Het uitgangspunt houdt in dat men vertrekt vanuit de positieve krachten en deze activeert en bevordert.

Naast het werken rond empowerment, wil het Steunpunt wijzen op het belang van de formele participatie van allochtone meisjes en vrouwen aan de samenleving omdat zij, ons inziens, vaak een duidelijke kijk hebben op een aantal achterstellingmechanismen. Zij kunnen constructieve bijdragen leveren en oplossingen aanreiken om de processen die hun achterstelling bestendigen te doorbreken en een gelijke kansenbeleid voor allochtone meisjes/vrouwen te realiseren.

Info
VZW Steunpunt allochtone meisjes en vrouwen Gelijke kansen huis
Koningsstraat 136
1000 Brussel
Judith Perneel: 02/244.93.32

info : Sylvie Fabré, woordvoerster van
minister Vogels - tel. 02/553 24 11
e-mail: persdienst.vogels@vlaanderen.be