Gemeente Tilburg

7-3-2002
Geen kantoorgebouw op Klipperterrein
Gemeente respecteert voorgeschreven veiligheidseisen

De gemeente Tilburg is tot de conclusie gekomen dat de bouw van het kantoorgebouw De Klipper aan de Spoorlaan niet langer haalbaar is. Aanleiding hiervoor is het gegeven dat het Ministerie van Verkeer & Waterstaat op grond van veiligheidseisen geen medewerking wil verlenen aan de verkoop van een strookje grond in het talud van de spoorbaan dat noodzakelijk is om het plan voor de Klipper te kunnen realiseren.

De overwegingen die het Ministerie hierbij hanteert hebben te maken met het gegeven dat het kantoorgebouw de Klipper is gesitueerd binnen een strook waar op grond van wettelijke bepalingen sprake is van een risicocontour. Er ontstaat een zogenaamd plaatsgebonden risico veroorzaakt door het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor. Realisatie van het kantoor binnen deze risicocontour zou tot gevolg hebben dat hebben dat de capaciteit van het spoor voor het vervoer van gevaarlijke stoffen negatief wordt beïnvloed. Bovendien zou een situatie ontstaan die met het oog op de nieuwe beleidslijn van VROM in het Nationaal Milieubeleidsplan 4 van VROM vanaf 2010 niet meer toelaatbaar zou zijn.

Op grond van bovenstaande redenen verleent het ministerie geen medewerking en kan de Klipper, een kantoorlocatie met 10.000 m2 kantoorruimte, dus niet gerealiseerd worden. Het ministerie is wel bereid medewerking te verlenen aan de realisatie van bijvoorbeeld een parkeergarage op deze locatie aangezien dit een zogenaamde ongevoelige bestemming betreft waarin niet permanent mensen wonen of werken.

Realisatie van een parkeergarage zou passen in de gemeentelijke plannen voor het uitbreiden van de parkeercapaciteit in de binnenstad. Voor wat betreft de realisatie van deze parkeergarage is de gemeente in gesprek met Interpolis om te onderzoeken of een architectonisch verantwoorde oplossing kan worden gevonden voor de bouw van een garage die zowel voor werknemers van Interpolis als voor centrumbezoekers dienst kan doen. Het gaat dan naar verwachting om een parkeergarage met een capaciteit van circa 500 plaatsen.