Provincie Utrecht

Persbericht

Dit is een gezamenlijk persbericht van de stad Amersfoort, het Gewest Eemland en de Provincie Utrecht.

Ondertekening intentieafspraken verstedelijkingsronde Eemland

07-03-2002
Op 7 maart 2002 hebben de stad Amersfoort, het Gewest Eemland en de Provincie Utrecht hun intenties met betrekking tot de verstedelijkingsronde Eemland tot 2010 vastgelegd. Deze afspraken zijn de afgelopen maanden het onderwerp van intensief overleg met staatssecretaris Remkes (Volkshuisvesting) geweest. In het kader van een integrale benadering van de verstedelijking zijn afspraken opgenomen over taakstelling van de woningbouw en herstructurering van de bestaande woningvoorraad, bedrijven/kantoren, groen in en om de stad, openbaar vervoer en infrastructuur. Tot medio 2003 worden de intenties verder uitgewerkt om dan tot definitieve afspraken te komen.

Doel intentieafspraken
In het verleden heeft het Rijk verstedelijkingsafspraken gemaakt over de ontwikkeling van de wijken Nieuwland en Vathorst in Amersfoort. Het Rijk wil nu als aanvulling nadere afspraken maken met alle grootstedelijke regio's in Nederland over de nieuwe rijksambities zoals die zijn opgenomen in recente rijksnota's (Nota Mensen Wensen Wonen, Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening, Structuurschema Groene Ruimte 3, Nationaal Milieubeleidsplan 4, Nationaal Verkeer- en Vervoersplan). Doel is om deze ambities alvast op te nemen in lopende projecten en toekomstige plannen van Amersfoort, het Gewest en de provincie (streekplan). Voor de uitvoering is nader overleg met de woningcorporaties, commerciële marktpartijen en vertegenwoordigers van woonconsumenten noodzakelijk.

De afspraken gelden voor het gehele gebied van het Gewest Eemland. De volgende - nog nader uit te werken - onderwerpen, zijn als streven in het intentiedocument opgenomen:

- De bouw van circa 19.000 nieuwe woningen voor 2010;
- De vergroting van het eigenwoningbezit met 5%;
- Het streven naar een derde deel particulier opdrachtgeverschap bij nieuwbouw;

- Het gewest streeft naar de verkoop van 4.000 huurwoningen. VROM streeft in deze naar de verkoop van 7.000
woningen, indien dit niet kan worden gerealiseerd ligt de bewijslast bij het gewest;

- De uitwerking van een programma voor ouderenhuisvesting en woon-zorgeenheden;

- Het verbeteren van de woonkwaliteit in de vroeg na-oorlogse wijken, onder andere door sloop en nieuwbouw. Het
streven is om 1500 woningen te vervangen in de periode tot 2010, volgens VROM is vervanging van 2500 woningen
haalbaar;

- De realisering van de busbaan Amersfoort - Vathorst, het Randstadspoor, met de haltes Koppel en Vathorst en de reconstructie van de A1 met aansluiting op Vathorst;
- De versterking van groen in en om de stad Amersfoort.
In het traject naar medio 2003 zullen provincie, de stad en het Gewest de afspraken in een structuurvisie uitwerken. Inzet daarbij is om in 2003 een zo groot mogelijke Rijksbijdrage voor ons gebied binnen te halen.

Meer informatie: Christianne Colaris, telefoon 030-2583207 of Christianne.Colaris@provincie-utrecht.nl