7 maart 2002

Deel 2 van de serie: de nieuwe referendumwet
Vanaf 18 jaar en ouder behoort
´papvingers` tot de mogelijkheden!

Eerste bezoek op 12 maart
College komt naar uw wijk dit voorjaar

Ontwerp-bestemmingsplan 'Vlietland en Leidschendammerhout' De Prinsenhof
Aanvraag bouwvergunning
Verleende bouwvergunning
Geweigerde bouwvergunning
Vrijstellingsverzoeken
Artikel 19: hoe werkt dat?

Gemeente maakt natuurplan

Gehandicaptenparkeerplaats

Direct kappen
Verleende kapvergunning
Aanvraag kapvergunning

Verkiezing Dorpsraad Stompwijk
Gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar al gehouden Gemeentegids
Ontheffing sluitingstijd
Aanvraag knipkaart

Met de nieuwe referendumwet, die sinds 1 januari 2002 van kracht is, hebben kiesgerechtigden een vinger in de pap! In deze rubriek las u al dat een referendum u de mogelijkheid biedt om een stemming uit te spreken over een besluit of regel van de gemeente, provincie en bepaalde wetten. Wellicht vraagt u zich intussen af waarover u eigenlijk ´iets in de melk te brokkelen` heeft. Deze week gaan we verder op denieuwe wet in.

Waar kan een referendumover gaan?

Een referendum kan gaan over gemeentelijke en provinciale regelgeving (de zogenaamde verordeningen) en over enkele andere belangrijke besluiten zoals de wijziging van de gemeentenaam en provincienaam. Tussen gemeenten kunnen verschillen bestaan in de onderwerpen die referendabel zijn. Dit komt doordat de wet gemeenten de mogelijkheid biedt om bepaalde onderwerpen niet referendabel te laten zijn. Daarnaast laat de wet de al bestaande gemeentelijke referendumverordeningen in stand. Ook over zo goed als alle nationale wetten kan een referendum worden gehouden, wanneer deze door het parlement zijn aanvaard en door de Koningin bekrachtigd. Zoals gezegd, gaat het niet om alle wetten. Er zijn enkele uitzonderingen, zoals de wetten over:
het koningschap
het koninklijk huis
de rijksbegroting
en wetten waarbij Europese of andere internationale regelgeving in de Nederlandse wetgeving worden verwerkt
en wijzigingen van de Grondwet

Over wetten tot goedkeuring van verdragen kan ook een referendum worden gehouden. Dit kan trouwens alleen voor Nederlandse verdragen en dus niet voor verdragen die gelden voor de Nederlandse Antillen en Aruba.

Wie kan om een referendum verzoeken?

Iedere kiesgerechtigde kan om een referendum verzoeken. Het recht om een referendumverzoek in te dienen is gekoppeld aan het recht om bij verkiezingen te stemmen. Een referendumverzoek over een provinciale verordening of een wet kan worden ingediend door iedere Nederlander van 18 jaar of ouder, die niet uit het kiesrecht is ontzet en als het om een provinciaal referendum gaat ingezetene is van die provincie. Voor een referendum over een gemeentelijke verordening kan iedere ingezetene van die gemeente die mag stemmen voor de gemeenteraad een verzoek indienen.

Waarom een referendum?

Het referendum geeft u een nieuw middel om invloed uit te oefenen op de politiek. De politiek zal zich meer dan voorheen geroepen voelen rekening te houden met de mening van (grote delen van) de bevolking.

Is de overheid verplicht zich te houden aan de uitslag van het referendum?

Nee, want het gaat om een raadgevend correctief referendum. Dat betekent dat de wetgever de mogelijkheid heeft gemotiveerd af te wijken van een geldigde uitslag van het referendum. De wetgever is in elk geval wel verplicht opnieuw te besluiten of de wet of de verordening er moet komen.

Kun je met het referendum alleen tégen iets stemmen?

Uw ja of nee telt mee bij het referendum. U kunt dus tégen een wet of verordening stemmen, maar ook vóór.

Waarom is het referendum tijdelijk?

Het is de bedoeling dat over enkele jaren het correctief beslissend referendum wordt
ingevoerd waarvan de uitslag bindend is. Daarvoor is echter een wijziging van de Grondwet noodzakelijk. Daarover moet het parlement nog een beslissing nemen. Het tijdelijke referendum vormt de opstap hier naartoe.

Referendabele wetten en besluiten

Wilt u bekijken welke wetten op landelijk niveau referendabel zijn, kijkt u dan op de website: www.referendumwet.nl.

Besluiten van de gemeente Leidschendam-Voorburg worden elke week in deze rubriek gepubliceerd. Ook kunt u kijken op onze website: www.leidschendamvoorburg.nl. U klikt dan via ´gemeente´ door naar ´gemeenterubriek´. We zijn hard bezig om u de mogelijkheid te bieden via onze website direct door te klikken naar referendabele besluiten (daar komt u dan door via ´gemeente´ direct door te klikken naar ´besluiten´).

Hoe organiseer je een referendum?

De procedure voor het houden van een referendum kent vier fasen. Volgende week kunt u in deze rubriek hier meer over lezen. Wilt u alvast meer weten, bekijk dan www.referendumwet.nl of bel met 0800-8051 voor een gratis folder over de nieuwe referendumwet.

Terug naar boven

Ontwerp-bestemmingsplan Vlietland en Leidschendammerhout

Op 4 januari 2002 is het ontwerp-bestemmingsplan Vlietland en Leidschendammerhout ter inzage gelegd. Gebleken is echter dat een groot deel van de insprekers op het voorontwerp-plan niet voorafgaand aan de terinzagelegging van het ontwerp-plan persoonlijk is geïnformeerd over de afronding van de inspraakfase en het vervolg van de procedure. Hierom is besloten om de al in gang gezette procedure van het ontwerp-bestemmingsplan niet verder te vervolgen, maar opnieuw te starten met de terinzagelegging van het ontwerp-bestemmingsplan conform het bepaalde in artikel 23 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening.

Met ingang van vrijdag 8 maart 2002 tot en met donderdag 4 april 2002 ligt bij het Publieksbureau in Leidschendam en bij het ServiceCentrum in Voorburg, het ontwerp bestemmingsplan Vlietland en Leidschendammerhout opnieuw ter inzage.

Het ontwerp-bestemmingsplan heeft betrekking op het recreatiegebied Vlietland en Leidschendammerhout. Het plangebied beslaat grofweg het gebied tussen de woonwijk Leidschen-dam-Zuid en het bedrijfsterrein Oostvlietpolder in Leiden. De zuidgrens bestaat uit het stedelijk gebied van Leidschendam. De oostgrens wordt gevormd door rijksweg A4. In het westen bepalen de Vliet en de gemeentegrens met Voorschoten de plangrens, terwijl in het noorden de plangrens samenvalt met de gemeentegrens van Leiden en Zoeterwoude.

Inspraak op het voorontwerp-bestemmingsplan Vlietland en Leidschendammerhout werd verleend van 3 tot en met 30 maart 2000. Naar aanleiding van de ontvangen inspraakreacties en veranderde inzichten werd het voorontwerp- bestemmingsplan enigszins aangepast. De belangrijkste wijziging betreft het opnemen van een uitwerkingsplicht voor het gedeelte van Vlietland dat bestemd is voor de verblijfsrecreatie. Deze bestemming moet overeenkomstig artikel 11 WRO nader te worden uitgewerkt. Hiervoor bevat het ontwerp-bestemmingsplan Vlietland en Leidschendammerhout de randvoorwaarden.

Zienswijzen

Een ieder kan gedurende de periode dat het ontwerp-bestemmingsplan ter inzage ligt schriftelijk een zienswijze naar voren brengen. Degenen die al op het ontwerp-plan hebben gereageerd zijn afzonderlijk geïnformeerd. Alleen de zienswijzen die worden ingediend gedurende de termijn van 8 maart tot en met 4 april 2002 zullen door de gemeenteraad in behandeling kunnen worden genomen. Uw schriftelijke zienswijzen moet u richten aan: Gemeenteraad Leidschendam-Voorburg, Postbus 905, 2270 AX Voorburg.

Terug naar boven

De Prinsenhof

De komende jaren wordt gewerkt aan het opknappen van het buitengewoon grote, groene binnengebied en de straten in de Prinsenhof. Er is zes miljoen euro voor uitgetrokken. Het binnengebied van de Prinsenhof is uniek in zijn omvang. Maar liefst vijftien hectare groen, dat is dertig voetbalvelden groot, ligt midden in de wijk.

Bewoners kiezen basisschets

De oorspronkelijke structuur van het binnengebied is in de loop van de tijd verloren gegaan. Gebouwen zijn afgebroken, straten afgesloten en nieuwe paden aangelegd. Ook voldoet de inrichting niet meer aan de eisen van deze tijd. Nu wordt het binnengebied grootscheeps aangepakt. De schets van bureau Kuiper Compagnons is uitgangspunt voor de grootschalige aanpak van de openbare ruimte in de Prinsenhof. Een ruime meerderheid van de bewoners koos voor deze schets via beantwoording van de vragen op de antwoordkaarten die eind vorig jaar bij alle bewoners zijn bezorgd.

Wat willen de bewoners?

Bewoners konden kiezen uit twee schetsontwerpen voor het gebied en de straten die er omheen liggen. Bijna 59 procent van de bewoners koos voor Kuiper Compagnons, ongeveer 34 procent voor Urban van Aar, 7 procent had geen voorkeur. De voorkeur van de bewoners is overgenomen door de gemeente en de twee woningcorporaties Vidomes en WoonInvest. Tot aan de zomer wordt gewerkt aan de uitwerking van de schets. Daarbij telt de mening van bewoners over de inrichting ook mee. Veel mensen willen bijvoorbeeld dat een nieuw gebouw voor de brede school midden in het binnengebied komt, niet aan de randen. Ook willen veel bewoners ondergrondse afvalbakken en betere verlichting in de straten. Een meerderheid kiest voor behoud van de bouwspeelplaats. En wat willen bewoners doen in het park? De speelheuvel, vissteiger, muziekpodium en basketbalveld krijgen de meeste stemmen. Het skatecircuit, de skatevoorziening, het basketbalveld en het muziekpodium zijn populairder onder jongeren, terwijl het theehuis, de jeu de boulesbaan en de vissteiger meer stemmen krijgen van de ouderen. Speelheuvel, picknickplaats en schooltuinen zijn even populair onder alle leeftijdscategorieën.

Terug naar boven

Aanvraag bouwvergunning

De volgende aanvragen voor een bouwvergunning zijn bij de gemeente binnengekomen:
Adres Aanvraag
Graaf Lodewijklaan 30 (L) plaatsen dakkapel
Koningin Wilhelminalaan 46 (L) vergroten woning Oostvlietweg 40 (L) plaatsen dakkapel
Volkstuinencomplex Noorthey, tuin J3 (L) bouwen berging Oostvlietweg 24a (L) bouwen wagenberging
Huyssitterweg 17 (L) oprichten warmtebuffer
Valkhof 87 (L) vergroten woning
Laurentiusweer 7 (L) vergroten woning
Hannie Schaftstraat 53 (L) plaatsen dakkapel
Schadeken 23 (L) vergroten berging
Wilgendreef 237 (V) bouwen berging
Elzendreef 222.(V) uitbreiden woning
Loolaan 84 (V) verbouwen kantoor tot woning
Von Geusaustraat 193 (V) tijdelijk kantoor
Waalhoflaan 12 (V) dakopbouw
Westenburgstraat 43 (V) vervangen/wijzigen kozijnen

Terug naar boven

Verleende bouwvergunning

In de afgelopen periode hebben onderstaande adressen toestemming gekregen om te bouwen.
Adres Afgifte Toestemming
Wilsveen 31 (L) 22/02/02 oprichten van een woning Hendrik van Randwijkstraat 21 (L) 22/02/02 vergroten woning dakkapel in voor- en achterdakvlak
Prinsenhof 21 (L) 22/02/02 tijdelijk plaatsen van een schoollokaal Teylingen 15 (L) 21/02/02 vergroten woning (aanbouw achtergevel) Stompwijkseweg 13 (L) 21/02/02 plaatsen van een tuinhuisje J.S. Bachlaan 163 (L) 26/02/02 oprichten van een kantoor J.S. Bachlaan 125 (L) 26/02/02 oprichten van een kantoor Prinses Margrietlaan 33-104 (V) 21/02/02 verbouwen woongebouw Wilgendreef 237 (V) 26/02/02 berging
Hoge Weidelaan 6 (V) 26/02/02 uitbreiden woning Elzendreef 160 (V) 26/02/02 uitbreiden woning
Rembrandtlaan 78 (V) 27/02/02 bouwen garage

Terug naar boven

Geweigerde bouwvergunning
Oosteinde 20A (L) 19/02/02 veranderen en vergroten bergruimte Hannie Schaftstraat 53 (L) 22/02/02 plaatsen dakkapel Meeslouwerweg 3 (L) 26/02/02 vernieuwen berging Burgemeester Keijzerlaan 3-241 (L) 25/02/02 aanbrengen leidingen tegen gevel en op dak

Als u bezwaar heeft tegen een van bovengenoemde toestemmingen en/of weigeringen dan kunt u, op grond van de Algemene wet bestuursrecht, bij burgemeester en wethouders een bezwaarschrift indienen. Dit dient u te doen binnen zes weken nadat de toestemming is afgegeven. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Publieksbureau (L) of met het ServiceCentrum (V).

Terug naar boven

Vrijstellingsverzoeken

Burgemeester en wethouders zijn van plan medewerking te verlenen aan de volgende vrijstellingsverzoeken:

Bouwplan: Elsbergstraat 7 en 15 (V)
Wetsartikel: artikel 19, lid 3 Wet op de Ruimtelijke Ordening Betreft: uitbreiding achterzijde woningen
Bestemmingsplan: bebouwingsverordening
Toekomstig bestemmingsplan: Damsigt

Bouwplan: Klaverweide 54 (V)
Wetsartikel: artikel 19, lid 3 Wet op de Ruimtelijke Ordening Betreft: bouw entree/tochtsluis bij verzorgingstehuis Bestemmingsplan: Essesteijn
Toekomstig bestemmingsplan: n.v.t.

Bouwplan: Spinozalaan 175 (V)
Wetsartikel: artikel 19, lid 3 Wet op de Ruimtelijke Ordening Betreft: uitbreiding/wijziging school
Bestemmingsplan: Bovenveen
Toekomstig bestemmingsplan: n.v.t.

Ter inzage/Zienswijzen: van 8 maart tot en met 4 april 2002 liggen de verzoeken ter inzage. Gedurende deze periode kunnen schriftelijk zienswijzen/bedenkingen naar voren gebracht worden. Deze dient u te richten aan het college van burgemeester en wethouders, Postbus 905, 2270 AX Voorburg. De stukken liggen ter inzage in de leeshoek van het ServiceCentrum. U hoeft zich niet eerst te melden bij een medewerker.

Terug naar boven

Artikel 19: hoe werkt dat?

Een bestemmingsplan regelt waarvoor gronden en gebouwen mogen worden gebruikt en wat er gebouwd mag worden. Als een bouwvergunning wordt aangevraagd die niet voldoet aan de voorschriften van het bestemmingsplan, kan de gemeente in bepaalde gevallen vrijstelling verlenen van het bestemmingsplan. Dit gebeurt dan op grond van artikelen van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO). Het meest voor vrijstelling gebruikte artikel is artikel 19 WRO. Dit artikel kent drie verschillende procedures (lid 1 tot en met 3). Als het gaat om een vrijstelling van het bestemmingsplan voor een klein bouwplan, zoals het bouwen van een berging of een kleine uitbreiding van een woning, wordt de procedure volgens lid 3 gevolgd. Deze procedure duurt drie tot vijf maanden. De procedures voor vrijstellingen op grond van lid 1 en lid 2 nemen meer tijd in beslag, waarbij de proceduretijd varieert van vijf tot negen maanden. De procedure op grond van lid 1 en lid 2 eist van de gemeente een afzonderlijke goede motivering voor het bouwplan.

De gemeente betrekt de inwoners en andere belanghebbenden bij de vrijstellingsprocedures door het bouwplan ter inzage te leggen en de gelegenheid te geven schriftelijk bedenkingen/ zienswijzen in te dienen. Bij een vrijstellingsprocedure op grond van lid 1 ligt het bouwplan zelfs twee maal ter inzage. In dat geval peilt de gemeente aan de hand van de eerste terinzagelegging de mening van de omwonenden en andere belanghebbenden. Er kunnen dan inspraakreacties op het bouwplan gegeven worden. De tweede keer kunnen zienswijzen / bedenkingen worden ingediend tegen het voornemen van de gemeente om medewerking te verlenen aan het bouwplan.

Terug naar boven
Deel 2 van de serie: de nieuwe referendumwet
Vanaf 18 jaar en ouder behoort
´papvingers` tot de mogelijkheden!Deel 2 van de serie: de nieuwe referendumwet
Vanaf 18 jaar en ouder behoort
´papvingers` tot de mogelijkheden!

Eerste bezoek op 12 maart
College komt naar uw wijk dit voorjaar

De gemeente heeft niet alleen een nieuw bestuur, het bestuur heeft ook een nieuwe gemeente. Zo zijn de bestuurders van het voormalige Voorburg minder bekend met wat op Leidschendams en Stompwijks grondgebied speelt, en zijn de bestuurders van het voormalige Leidschendam minder ingevoerd in de zaken die in Voorburg spelen.

Om een beeld te krijgen van de héle gemeente Leidschendam-Voorburg gaan burgemeester en wethouders kennismaken met de wijken van de stad. In vijf middagen zullen zij alle wijken verkennen; tijdens de aansluitende avonden maken zij kennis met wijk- en buurtorganisaties en belangstellende inwoners. Na deze kennismaking met de wijken zullen burgemeester en wethouders en leden van de gemeenteraad een rondrit maken om zich breed te oriënteren op de gemeente en de specifieke problematieken en projecten.

Collegeprogramma

Het is eigenlijk heel logisch dat het college begint met een oriëntatie op de wijken. In het nieuwe collegeprogramma wordt het wijkniveau namelijk nadrukkelijk centraal gesteld. Benieuwd wat het gemeentebestuur de komende vier jaar wil bereiken, bijvoorbeeld op het gebied van wijken? U kunt het collegeprogramma tijdens de wijkbezoeken meenemen. Wilt u het eerder ontvangen, dan kunt u een exemplaar opvragen via telefoonnummer (070) 3009 303 of (070) 3009 105).

Eerste wijkbezoek

Het eerste wijkbezoek vindt plaats op dinsdag 12 maart; het college bezoekt dan de wijken Voorburg-West, Park Leeuwenbergh, Oud Voorburg en Voorburg Noord. Woont u in één van deze wijken, dan bent u dinsdagavond van harte welkom in zaal De Voorhof bij de Oude Kerk, Herenstraat 77 in Voorburg. De zaal is open vanaf 19.00 uur; u wordt met koffie of thee ontvangen. Van 19.30 tot 21.30 uur kunt u als bewoner of vertegenwoordiger van een buurt- of wijkvereniging op vrij informele wijze kennismaken met burgemeester Van Haersma Buma en de wethouders. Tijdens het eerste deel van de avond kunt u het voltallige college informeren over zaken die in uw wijk spelen; die informatie is belangrijk om een goed beeld te krijgen van zaken die in uw ogen van belang zijn voor uw wijk.

Eigen inbreng

Heeft u nú al een onderwerp dat u tijdens de bijeenkomst wilt inbrengen, dan kunt u dat vooraf aanmelden bij het Team Communicatie van de gemeente (telefoon (070) 3009 303 of (070) 3009 105), zodat we het in het programma van de avond een plaatsje kunnen geven. Tijdens het tweede deel van de avond kunt u via tafelgesprekken nader kennismaken met uw gemeentebestuurders en zaken aandragen die van belang zijn voor uw wijk.

Op bezoek in de wijk

Burgemeester en wethouders leggen de volgende dagen een bezoek af aan de wijken. De bijeenkomsten duren steeds van 19.30 tot 21.30 uur; zaal open om 19.00 uur. De juiste locatie wordt vooraf in de gemeenterubriek vermeld.

12 maart Voorburg-West, Park Leeuwenbergh, Oud Voorburg, Voorburg Noord. Plaats: zaal De Voorhof bij de Oude Kerk, Herenstraat 77 in Voorburg.

19 maart Voorburg Bovenveen en Midden, Essesteijn, Sijtwende, Damsigt, Verzetsheldenwijk. Plaats: Dekkers Hoeve, Essepad 6, Voorburg.

2 april Park Veursehout, De Zijde, Duivenvoorde, de Prinsenhof, Amstelwijk, de Heuvel, Leidsenhage.

9 april t Lien, Rietvink, Centrum, Raadhuiskwartier, Klein Plaspoelpolder, Leidschendam Zuid, Zeeheldenwijk.

16 april Stompwijk, Wilsveen en buitengebied ten zuidoosten van de Vliet.

Terug naar boven

Burgemeester en wethouders

Hiernaast treft u de namen aan van de collegeleden met hun bestuurlijke portefeuille, en uiteraard de gezichten die daar bij horen.

Burgemeester M.A.P. Van Haersma Buma Telefoon: (070) 3009 068. Portefeuille: Integraal veiligheidsbeleid; Implementatie dualisme; Publiekszaken; Huisvesting en facilitaire zaken; Kabinetszaken inclusief stedenbanden; Communicatie.

Wethouder E.P. Beimers (CDA) Telefoon: (070) 3009 065. Portefeuille: Eerste loco burgemeester; lid Dagelijks Bestuur Haaglanden; Financiën; Personeel en organisatie; Informatievoorziening en automatisering; Grondzaken (grondbedrijf) en vastgoed; Sociaal cultureel werk; Vrijwilligerswerk; Voorzitter dorpsraad Stompwijk.

Wethouder C.A. v.d. Brugge (CDA) Telefoon: (070) 3009 066. Portefeuille: Onderwijs; Coördinator wijkbeheer en openbare werken/beheer openbare ruimte; Sport en recreatie, incl. accommodaties; Volksgezondheid (GGD), incl. zorg en welzijn.

Wethouder H.M.C. Dwarshuis- van de Beek (VVD) Telefoon: (070) 3009 062. Portefeuille: Ruimtelijke ordening; Volkshuisvesting, Ontvlechting Leidschenveen en Forepark en Vlietzone; Monumentenzorg; Coördinatie ouderenbeleid.

Wethouder J. Beenakker (VVD) Telefoon: (070) 3009 680. Portefeuille: Verkeer- en vervoerbeleid; Economische zaken en toerisme incl. bedrijventerreinen; Coördinatie handhaving; Jeugd- en jongerenwerk; Kunst en cultuur, bibliotheek en Vrije Academie.

Wethouder A. Jelsma-de Boer (PvdA) Telefoon: (070) 3009 064. Portefeuille: Stedelijke vernieuwing (ISV); Sociale zaken en arbeidsmarktbeleid; sociale activering; Kinderopvang; Milieu en reiniging; Wijk- en buurtwerk; Minderhedenbeleid.

Terug naar boven

In deze nieuwe rubriek Natuur in de stad vindt u als inwoner van Leidschendam-Voorburg voortaan maandelijks informatie over de natuur in uw stad en het plan Natuur in de stad. Met name wordt aandacht geschonken aan bepaalde gebieden binnen de stad waar bijzondere dieren of planten voorkomen. Ook kunt u lezen over seizoensgebonden natuurverschijnselen, zoals bijvoorbeeld het verschijnen van de zangvogels in het voorjaar. En over het beheer van het groen in Leidschendam-Voorburg en waarom het op een bepaalde manier wordt onderhouden. De rubriek wordt opgesteld in samenwerking met de diverse natuurverenigingen, waterschappen en hoogheemraadschappen.

Gemeente maakt natuurplan

De gemeente is begonnen met het maken van een natuurplan voor de stad. Je kunt je afvragen of er nog natuur in de stad is? Wat moeten we hier onder verstaan? Dit is niet de natuur zoals we die in de grote natuurgebieden tegenkomen, zoals de Oostervaardersplassen of de Veluwe met herten en wilde zwijnen. Natuur in de stad is wel een mooie vlinder in de tuin, de eerste hommels in het voorjaar, de boom voor je huis of de gierzwaluwen in mei boven de stad. Dit zijn kleine maar toch zeer waardevolle dingen in het leven. Zij leveren een bijdrage aan een plezierige, leefbare woon- en werkomgeving. We missen het pas als het er niet meer is.

De natuur in de stad wordt steeds meer een schaars goed. Daarom is de gemeente momenteel bezig met het opstellen van een plan dat de kansen voor de natuur in beeld brengt. Het plan moet een overzicht geven van de natuurwaarden in de stedelijke omgeving, waar deze voorkomen en hoe hoog deze natuurwaarden zijn. Er worden doelen in gesteld die de gemeente wil bereiken. Aan de hand hiervan worden voorstellen gedaan voor het treffen van maatregelen voor het behoud en de versterking van de stedelijke natuur. Deze maatregelen zullen zowel betrekking hebben op de natuur binnen als buiten de zogenaamde ecologische infrastructuur. Onder ecologische infrastructuur wordt verstaan een netwerk van groene gebieden en verbindingen waardoor levensgemeenschappen van planten en dieren kunnen voortbestaan of zich uitbreiden. De ecologische infrastructuur is met name gelegen in de parken en langs de belangrijkste wegen en waterpartijen binnen de gemeente. Het is de bedoeling dat dit plan begin 2003 is afgerond.

Klankbordgroep

Voor het opstellen van het plan Natuur in de stad is er een klankbordgroep opgericht waar diverse natuurverenigingen, waterschappen en hoogheemraadschappen in vertegenwoordigd zijn. Deze klankbordgroep heeft een adviserende functie. Zij kan bijvoorbeeld meedenken of de doelen die nagestreefd worden realistisch zijn. Bij de leden van de klankbordgroep is namelijk een grote kennis aanwezig over planten en dieren die in de gemeente voorkomen.

Voor meer informatie over het plan Natuur in de stad kunt u bellen met de heer R. Priem, telefoon (070) 3009 576.

Terug naar boven

Gehandicaptenparkeerplaats

Burgemeester en wethouders hebben besloten tot het instellen van een gehandicaptenparkeerplaats nabij de Rijnlandstraat 13 (L) en de Koningin Julianaweg 47 (L). Dit besluit treedt over zes weken in werking. Als u bezwaar heeft tegen de aanleg van de gehandicaptenparkeerplaats, kunt u binnen zes weken een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 905, 2270 AX Voorburg.

Terug naar boven

Direct kappen

Na controle blijkt dat onderstaande bomen zijn aangetast en daarom is het noodzakelijk dat deze zo spoedig mogelijk worden gekapt: Adres Type boom
Gravin Catharinalaan 36 (L) een conifeer
bij Kersengaarde 95 (V) een linde
bij het speelveld Tuinluststraat (V) drie Italiaanse populieren

Bij het speelveld zijn twee van de drie populieren vergroeid met twee zomereiken. Door het kappen van de populieren worden deze eiken zeker beschadigd. De zomereiken worden daarom ook direct gekapt; er komen nieuwe bomen voor in de plaats.

Terug naar boven

Verleende kapvergunningen

Het college van burgemeester en wethouders verleent vergunning tot het kappen van de volgende bomen:
Verzenddatum beschikking Plaats Boom
07/03/02 Jan Mulderstraat 14 (V) een kerspruim
07/03/02 Populierendreef 508 (V) een paardekastanje 07/03/02 Laan van Nieuw Oosteinde 416 (V) een goudenregen 21/02/02 Damlaan 60 en 62 en Delflandstraat 77 en 79 (L) een leylandi, twee ceders, een iep, twee essen, een berk en een catalpa 21/02/02 Prinses Beatrixlaan 68 (L) twee taxussen 26/02/02 Zwaluwlaan 7 (L) een den

Voor bouwlokatie Loohof worden door de gemeente gekapt: 07/03/02 Abraham Douglaslaan bij het Corbulo college (V) twee hemelbomen, twee essen, zes lijsterbessen, zeven bolacacias, een meidoorn, een perenboom en een iep
07/03/02 Prinses Irenelaan bij het Corbulo college (V) een gewone es

Er mag pas gebruik worden gemaakt van de kapvergunning in Voorburg twee weken na de verzending, in Leidschendam na zes weken en als er geen bezwaar is ingekomen.

Bezwaar

Belanghebbenden kunnen tegen een kapvergunning bezwaar maken. Het bezwaar moet schriftelijk en gemotiveerd worden ingediend binnen zes weken, ingaande de datum van verzending, bij het college van burgemeester en wethouders Leidschendam-Voorburg, Postbus 905, 2270 AX Voorburg.

Wilt u voorkomen dat een boom gekapt wordt, dan moet u binnen twee weken het bezwaarschrift indienen of bij de President van de Arrondissementsrechtbank s-Gravenhage, sector Bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag, om een voorlopige voorziening te vragen. Dit kan echter alleen als u ook een bezwaarschrift heeft ingediend. Een kopie van het bezwaarschrift dient u met het verzoek mee te zenden. Bij de rechtbank zijn wel griffiekosten verschuldigd.

Terug naar boven

Aanvraag kapvergunning

De directie wijkzaken heeft het college van burgemeester en wethouders een kapvergunnning gevraagd voor het rooien van: Adres type boom reden
bij Elzendreef 184 (V) een gewone es vermindering van de lichttoetreding
bij Elzendreef 743-749 (V) een berk vermindering van de lichttoetreding

Bij een bedenking tegen de bovenstaande aanvraag kunnen belanghebbenden, op grond van de Algemene Wet Bestuursrecht, deze indienen bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 905, 2270 AX Voorburg. Dit dient schriftelijk te worden gedaan binnen vier weken na deze publicatie.

Ter inzage

De kapvergunning en de aanvraag liggen ter inzage bij het Publieksbureau in Leidschendam en bij het ServiceCentrum in Voorburg. Hier kunt u ook terecht als u een kapvergunning wilt aanvragen.

Terug naar boven

Verkiezing Dorpsraad Stompwijk

Op woensdag 15 mei 2002 vindt, tegelijk met de Tweede-Kamerverkiezing, de verkiezing van de Dorpsraad Stompwijk plaats. Iedere kiesgerechtigde die tot het stemdistrict Stompwijk behoort, wordt in de gelegenheid gesteld te stemmen voor de Dorpsraad. Hiervoor worden afzonderlijke oproepen verzonden. De taak van de Dorpsraad is om het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad te adviseren over onderwerpen die voor de behartiging van de belangen van Stompwijk wenselijk of noodzakelijk zijn.

Formulier kandidaatstelling

Voor de verkiezing van de leden van de Dorpsraad kunnen kandidaten worden aangemeld. Het formulier wat hiervoor gebruikt moet worden is bijgevoegd in de Dorpsketting van 7 maart 2002. De fomulieren liggen ook in het Stadskantoor aan de Koningin Wilhelminalaan 2 in Leidschendam en in in de bibliotheek aan de Zustersdijk in Stompwijk (vlakbij het Dorpshuis).

Wie kunnen zich kandidaat stellen?

Alle personen die wonen in het stemdistrict Stompwijk, mits zij Nederlander zijn of de nationaliteit bezitten van één van de landen uit de Europese Unie, de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt en het passief kiesrecht niet is ontzegd. Ook niet-Nederlanders van buiten de Europese Unie, die voldoen aan bovengenoemde eisen kunnen zich kandidaat stellen als lid van de Dorpsraad Stompwijk. Deze personen moeten echter wel gedurende vijf jaar legaal in Nederland verblijven.

Als gevolg van de Wet dualisering gemeentebestuur, die op 7 maart 2002 in werking treedt, is in februari 2002 door de gemeenteraad bepaald dat leden van de Dorpsraad Stompwijk niet tegelijkertijd lid kunnen zijn van de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg. De verordening Dorpsraad Stompwijk is in die zin aangepast.

Hoe gaat het in zijn werk?

Voldoet u aan bovengenoemde eisen en wilt u zich kandidaat stellen, dan moet u uw naam op de lijst invullen en die door tenminste tien stemgerechtigden laten ondertekenen. Ook moet u de verklaring onder aan de lijst, waaruit blijkt dat u instemt met uw kandidaatstelling invullen en ondertekenen. Een ieder mag slechts één kandidatenlijst ondertekenen. U kunt dus niet meer dan één kandidaat steunen.

Wat is de datum van inlevering?

De kandidatenlijsten moeten in de periode van 3 tot en met 11 april 2002 in de stembus van de Bibliotheek, Zustersdijk 21, in Stompwijk worden gedaan. De openingstijden van de bibliotheek zijn: maandag en vrijdag van 19.00 tot 21.00 uur, op dinsdag van 13.30 tot 17.00 uur, op donderdag van 10.00 tot 13.00 en op zaterdag van 10.00 tot 12.00.

Vervolgens wordt de stembus in het Stadskantoor geopend en worden de lijsten gecontroleerd. Indien de lijsten gebreken vertonen, worden de aanstaande kandidaten tot 17 april in de gelegenheid gesteld om deze te corrigeren. Op 18 april zullen in de Dorpsketting, de lokale huis-aan-huisbladen en de regionale pers de kandidaten bekend worden gemaakt. Daarnaast zal de lijst van kandidaten tegelijk met de oproep voor de Tweede-Kamerverkiezing, te weten 19 april 2002, worden verzonden.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de verkiezing van de Dorpsraad Stompwijk? Neem dan contact op met Team Communicatie van de gemeente, telefoon (070) 3009 596.

Terug naar boven

Gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar al gehouden

Leidschendam-Voorburg is één van de 38 gemeenten die niet mee hebben gedaan aan de gemeenteraadsverkiezingen op 6 maart jl. De reden hiervoor is de fusie tussen de twee voormalige gemeenten. Zoals u weet is op 7 november 2001 tijdens vervroegde verkiezingen de huidige raad gekozen. Hoe u toen heeft gestemd laten wij hieronder nog eens zien.

In de raad zijn CDA en VVD even groot: CDA 9 zetels, 5.845 stemmen en VVD 9 zetels, 5.711 stemmen. De verdeling van de overige 17 zetels is als volgt: PvdA 5 (2.797 stemmen), SP 4 (2.684 stemmen), Gemeentebelangen Leidschendam-Voorburg 4 (2.428), Groenlinks 2 (1.388 zetels) en D66 2 (1.148 stemmen).

Gemeentegids

Deze week wordt de nieuwe gemeentegids Leidschendam-Voorburg 2002 huis-aan-huis verspreid. Als u op 11 maart nog geen nieuwe gids in de bus heeft gehad, kunt u contact opnemen met de uitgeverij, mevrouw M. Oomen, telefoon 040 - 2642 202; e-mail: m.oomen@suurland.nl.

Ontheffing sluitingstijd

Optisport b.v. heeft voor sporthal Forum Kwadraat en sporthal Essesteijn ontheffing sluitingstijd aangevraagd voor het jaar 2002. Voor Forum Kwadraat gaat het om maandag op dinsdagnacht en woensdag op donderdagnacht tot 01.00 uur en voor Essesteijn gaat het om maandag op dinsdagnacht, woensdag op donderdagnacht en donderdag op vrijdagnacht tot 01.00 uur.

De aanvraag ligt vanaf 7 maart 2002 vier weken in het ServiceCentrum te Voorburg en het Publieksbureau te Leidschendam ter inzage. Belanghebbenden kunnen gedurende deze periode hun zienswijze naar voren brengen. Reacties kunt u richten aan burgemeester M.A.P. van Haersma Buma, Postbus 905, 2270 AX Voorburg.

Aanvraag knipkaart

De ondernemer van Bar-Brasserie Meatpoint heeft een aanvraag ingediend voor een knipkaart voor het terras. Met deze knipkaart heeft de horecaondernemer tien keer, na datum van afgifte, tijdens het terrasseizoen op vrijdag- of zaterdagavond de mogelijkheid om het terras tot 00.30 uur te exploiteren.

De aanvraag ligt vanaf 7 maart 2002 gedurende twee weken ter inzage in het ServiceCentrum in Voorburg en het Publieksbureau in Leidschendam. Belanghebbenden kunnen hun zienswijzen kenbaar maken aan burgemeester M.A.P. van Haersma Buma van de gemeente Leidschendam-Voorburg, Postbus 905, 2270 AX Voorburg.

Terug naar boven