Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T - tevens uitnodiging

Eindhoven, 21 februari 2002

Volop te eten tijdens Eindhovense Wereldmaaltijd Donderdag 7 maart 2002 - Hoogstraat 301a

De aarde brengt genoeg voedsel voort om elke wereldburger iedere dag een volwaardige maaltijd voor te zetten. Honger in de wereld is geen gevolg van gebrek, maar van ongelijke verdeling.
Om dit duidelijk te maken wordt er op 7 maart in Eindhoven een Wereldmaaltijd geserveerd. De maaltijd duurt van 18:00 tot 20:00 uur en wordt geserveerd in het klooster, aan de Hoogstraat 301a, in Eindhoven. Er kunnen maximaal tachtig mensen aanschuiven aan tafel; daarom is het nodig om vooraf te reserveren. Bel daarvoor 040-2525609. Er wordt een eigen bijdrage gevraagd van 2,50 euro per persoon.

In de Wereldmaaltijd zijn niet meer ingredienten verwerkt dan de hoeveelheden die per persoon per dag beschikbaar zijn als al het beschikbare voedsel wereldwijd eerlijk zou worden verdeeld. Toch bestaat de maaltijd uit drie gangen!
In de Eindhovense Wereldmaaltijd worden voornamelijk biologisch geteelde producten verwerkt; import-ingredienten zijn zoveel mogelijk betrokken via de eerlijke handel (Fair Trade- en Max Havelaar-keurmerk!)

Tussen de gangen door wordt iets verteld over de mondiale verdeling van voedsel, en over de verspilling van voedsel in Nederland. Medewerkers van Food Not Bombs komen vertellen over hun maandelijkse uitdeelactie van gratis voedsel in de Eindhovense binnenstad, en het Eindhovens koor Lopend Vuurtje zorgt voor toepasselijke muziek.

De Eindhovense Wereldmaaltijd is een gezamenlijk initiatief van de Zusters van Liefde van de Hoogstraat, Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling, en Emmaus-Eindhoven.
De initiatiefnemers hebben bewust gekozen voor een dag midden in de 'veertigdagentijd'. Het is een goed moment om stil te staan bij de voedselsituatie wereldwijd, die ertoe leidt dat dagelijks zo'n 800 miljoen mensen niets of niet genoeg te eten hebben.

Voedsel genoeg voor iedereen!

De Wereldvoedselorganisatie (FAO) heeft op basis van de huidige voedselproductie wereldwijd uitgerekend hoeveel voedsel er per wereldbewoner momenteel beschikbaar is. En dat is erg veel! De FAO schat in, dat de aarde zelfs genoeg kan opbrengen voor het dubbele van de huidige wereldbevolking.
Bij een eerlijke voedselverdeling zijn per wereldbewoner de volgende hoeveelheden voedsel per dag beschikbaar: 267 gram tarwe, 273 gram rijst, 275 gram mais, 60 gram gerst, 95 gram overige granen, 135 gram aardappelen, 164 gram wortel- en knolgewassen, 27 gram peulvruchten, 288 gram groenten, 204 gram fruit, 254 gram ruwe suiker, 258 gram melk, 60 gram vis en 49 gram (keuken)olie. (bron: FAO) Dat er nog steeds mensen sterven van de honger is dus geen gevolg van voedselschaarste, maar van ongelijke verdeling.

Voedselverspilling in Nederland

Een gemiddeld Nederlands gezin gooit per jaar zo'n 165 kilo voedsel weg; dat zijn zo'n zes winkelwagentjes vol! Drie wagentjes bevatten respectievelijk broodresten, vleesresten en drankresten; de andere drie zitten vol met voedsel dat zelfs nog in de verpakking zit. (bron: Milieu Centraal)

Tijdens de Wereldmaaltijd in Eindhoven zijn de cijfers van de FAO beschikbaar.
De recepten van de Wereldmaaltijd kunnen na afloop mee naar huis worden genomen.

Voor mensen en groepen die zelf eens een Wereldmaaltijd willen organiseren, heeft Omslag een praktische informatiemap gemaakt. Te bestellen bij Omslag in Eindhoven, 040-2910295. Kosten: 4,50 euro, exclusief. porto.

Noten voor de pers (

Ingezonden persbericht