Gemeente Alkmaar


04 maart 2002

Ondertekening overeenkomst voor levering warmte Boekelermeer

De gemeente Alkmaar en MeerWarmte (een gemeenschappelijke onderneming van de NV Huisvuilcentrale N-H (HVC) en NV Nuon Warmte) ondertekenen donderdag 7 maart a.s. om 17.30 uur een raamovereenkomst voor de levering van warmte van de Huisvuilcentrale aan bedrijven die zich vestigen op Boekelermeer-Zuid. In de raamovereenkomst geven de gemeente en MeerWarmte aan dat ze bereid zijn zich in te spannen voor de levering van warmte aan bedrijven in de Boekelermeer.

In de raamovereenkomst staan de voorwaarden voor samenwerking en een aantal zaken dat nog nader moet worden uitgewerkt, zoals de infrastructuur (voor het realiseren, onderhouden en beheren van een warmtedistributie en -leveringsnet), een warmtebeleid (waarin gemeentelijk beleid voor het voorrang geven aan warmte boven gas bij vestigende bedrijven) en een energie exploitatieovereenkomst waarin staat dat het gebruik van warmte voor bedrijven niet duurder is dan het gebruik van andere vormen van energie.

Warmte
Schone warmte blijft over na de verbrandingsprocessen en de opwekking van elektriciteit in de Huisvuilcentrale. De warmte komt bij de klant via water dat door een goed geïsoleerde leiding stroomt. Bij de klant gaat het water naar de eigen verwarmingsinstallatie; met thermostaten stelt de gebruiker de juiste temperatuur in. Wanneer een bedrijf gebruik maakt van warmte, is geen verwarmingsketel nodig. Dit bespaart ruimte en onderhoudskosten, maar is bovenal beter voor het milieu: de uitstoot van kooldioxide (CO2 ), het gas dat een belangrijke veroorzaker is van het broeikaseffect, wordt hiermee aanzienlijk en structureel beperkt.

Boekelermeer
Met de Boekelermeer Zuid II realiseert de gemeente Alkmaar een duurzaam bedrijventerrein. Maatregelen op het gebied van duurzaam bouwen, intensief ruimtegebruik, ecologische zones, waterberging, energiebesparing en toepassing van groene energie geven het bedrijventerrein zijn duurzame karakter. Het is de ambitie om hier de helft minder CO2 uit te stoten dan op normale bedrijventerreinen. Met het benutten van de warmte van de Huisvuilcentrale wordt een flinke stap (60% van de totale CO2 -reductie) in de goede richting gezet. Andere methoden om de CO2 -uitstoot te verminderen zijn het gebruik van wind- en zonne-energie. Op het bedrijventerrein komen waarschijnlijk enkele windmolens te staan die in de stroombehoefte van 3000 huishoudens kunnen voorzien. Ook moeten de bedrijven die zich in de Boekelermeer Zuid II vestigen een flinke bijdrage gaan leveren aan energiebesparing, bijvoorbeeld door warmte-isolatie en de plaatsing van zonnepanelen.