Ingezonden persbericht


Geachte heer/mevrouw,

Graag willen wij u uitnodigen om aanwezig te zijn bij een politieke actie die donderdagochtend 7 maart in het centrum van Amsterdam zal plaatsvinden.

Op die dag zullen demonstranten zich richten op een bedrijf dat honderden in Amsterdam 'gevestigde' brievenbusmaatschappijen beheert. Eén van die brievenbusmaatschappijen speelt een centrale rol bij de mislukte privatisering van de watervoorziening van de stad en provincie Cochabamba in Bolivia.

De mislukte waterprivatisering in Cochabamba heeft internationaal veel stof opgeworpen en wordt binnen de beweging tegen neoliberale globalisering gezien als een schoolvoorbeeld van succesvol lokaal verzet tegen het transnationale bedrijfsleven. Bewoners van Cochabamba, de derde stad van Bolivia, hebben zich met hand en tand verzet tegen de verkoop van hun waterbedrijf aan een consortium van multinationals. Ze werden daarbij op hun beurt fel bestreden door leger en politie, hetgeen honderden mensen verwondingen en één demonstrant zelfs het leven kostte.

In april 2000 moest de Boliviaanse regering echter het privatiseringscontract opzeggen omdat de bevolking de eigen stad ingenomen had. Het internationale consortium dat het waterbedrijf had gekocht (en vervolgens forse tariefsverhogingen had doorgevoerd), waarin het Amerikaanse Bechtel en Italiaanse Edison de leiding hebben, eist nu via een in Amsterdam gevestigde brievenbusfirma een 'schadevergoeding' van 25 miljoen dollar. Dat is meer dan drie keer het door hen geïnvesteerde bedrag.

Het consortium probeert via de geschillencommissie van de Wereldbank, het International Centre for the Settlement of Investment Disputes (ICSID) om de gevraagde 25 miljoen dollar van de Boliviaanse regering los te krijgen. Bolivia is het armste land van Latijns Amerika. De claim bij het ICSID is ingediend door de Amsterdamse brievenbusfirma, die formeel een beroep kan doen op het bilaterale
investeringsbeschermingsverdrag tussen Bolivia en Nederland. In het bij de Kamer van koophandel in Amsterdam gedeponeerde jaarverslag over 2000 verwacht de brievenbusfirma veel meer dan de werkelijk geleden verliezen (ongeveer 6,5 miljoen dollar) van de Boliviaanse regering terug te zullen krijgen. Voorwaarde is wel dat de zaak door het ICSID wordt aangenomen. Dit laatste is vorige week, op 25 februari 2002 gebeurd.

Saillant detail is nog dat een van de 'senior partners' van het bedrijf dat de brievenbusmaatschappij beheert, tevens senator van het CDA is. Meer informatie ontvangt u ter plekke.

Achtergrondinformatie vindt u op een speciaal ingerichte website:


U bent van harte welkom deze actie bij te wonen. De actievoerders verzamelen donderdag 7 maart om 10:00 uur op het pleintje voor de ingang van Hotel Americain aan het Leidseplein.

Wilt u van tevoren meer informatie, dan kunt u bellen met XminY Solidariteitsfonds (vragen naar Kees Hudig) 020- 6279661 of 06-13039790