Postbus 4240 Politie Hollands Midden
2350 CE Leiderdorp Bureau Communicatie
Telefoon (071) 5459800
Fax (071) 5459326
Afkomstig van: Jaap Nelemans
Datum: 7 maart 2002

Onverminderde zorg voor veiligheid en leefbaarheid in de wijken, ondanks inzet MKZ, 11 september en Euro politie Leiden-Voorschoten in 2001

Het najaar van 2001 kenmerkte zich door de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september. Ook in Leiden en Voorschoten was de politie in de weken na de aanslagen in verhoogde staat van paraatheid. De politie hield extra toezicht op aanslaggevoelige gebouwen. Daarnaast kwamen er meerdere bommeldingen en vondsten van verdachte pakketjes en poederbrieven binnen waarop politieassistentie en rechercheonderzoek volgden. 2001 was ook het jaar van de mond- en klauwzeercrisis en de invoering van de Euro. Bij beide gebeurtenissen heeft de politie een grote inspanning geleverd. Naast deze bijzonderheden ging ook de alledaagse zorg voor veiligheid en leefbaarheid gewoon door.

VEILIGHEID
In vergelijking met 2000 was er in 2001 minder geweld op straat. De aantallen bedreigingen en mishandelingen daalden. Het aangiftepercentage steeg. De politie is tevreden over deze ontwikkeling, want dit betekent dat het verschil tussen meldingen van geweld en aangiften kleiner wordt en de politie dus beter weet wat er op straat gebeurt.
Het aantal woninginbraken daalde van 1.317 in 2000 naar 1.067 in 2001. Het aangiftepercentage steeg tot bijna 95%, praktisch iedereen doet aangifte wanneer er ingebroken is. Veel woninginbraken blijven onopgelost. Toch steeg het oplossingspercentage in 2001 met 2,5% naar 11,8%. Met het project 'Wessie, uw wijkinbreker' zijn in Leiden-West goede ervaringen opgedaan. Het preventieproject waarbij bewoners met een aantrekkelijk aanbod aangemoedigd worden hun woning goed te beveiligen, zal in de loop van 2002 ook in de overige delen van Leiden en in Voorschoten van start gaan.

LEEFBAARHEID
De drugsproblematiek is in Leiden onverminderd groot. Het aantal meldingen van overlast is ten opzichte van vorig jaar gestegen.
De politie houdt scherp toezicht op de coffeeshops en met succes. Coffeeshops mogen niet aan minderjarigen verkopen en maar een beperkte hoeveelheid softdrugs in de shop aanwezig hebben. De medewerkers van coffeeshops in Leiden zijn in samenwerking met Parnassia, verslavingszorg, voorgelicht over de risico's van het gebruik van verdovende middelen, over ziektebeelden bij verslaafden en de mogelijkheden van hulpverlening.

MAATSCHAPPELIJKE INTEGRITEIT
Het aantal malen dat mensen overlast door jongeren bij de politie meldden was hoog; bijna 2.300. 467 jongeren kwamen in aanraking met het strafrecht, 214 jongeren werden naar het HALT-bureau doorverwezen. Door de projecten 'Doe effe Normaal' en 'Toezicht door jongeren' versterkt de politie de relatie met jongeren in de wijken.
Eind oktober werd een aantal jongeren aangehouden nadat zij bij NS station De Vink en het daargelegen winkelcentrum ruiten hadden vernield. In het onderzoek dat volgde, bleken de jongeren, waarvan de meesten minderjarig, verantwoordelijk voor een groot aantal vernielingen en diefstallen gepleegd zowel in de Stevenshof als in Voorschoten. De zaken werden opgelost en de jongeren bestraft.

BEDRIJFSVOERING
In mei verbeterde de bedrijfsvoering door de instelling van een politieparketsecretaris in het districtelijk politiebureau aan de Langegracht in Leiden. De politieparketsecretaris is deskundig en bevoegd om na aanhouding en voorgeleiding van een verdachte meteen een vervolgbeslissing te nemen. De verdachte verlaat het politiebureau met een transactievoorstel of een dagvaarding. Lik-op-stuk dus. Door een 'frontoffice' van justitie in het bureau te huisvesten kregen de processen-verbaal niet alleen een hogere doorloopsnelheid, ook de kwaliteit van de processen verbeterde.
Het gebiedsgebonden werken is in 2001 verder versterkt. De teams komen steeds beter op sterkte, de coordinatoren hebben een intensief traject doorlopen en zijn nu nog beter op hun taak voorbereid en de taakaccenthouders doen steeds meer kennis en ervaring op zodat de teams steeds meer zelfsupporting zijn.
De personele sterkte van het district groeide in 2001 van 255 naar 276. Het district kende een vrij hoog ziekteverzuim 8,5%. 89 maal werd verbaal of fysiek geweld gebruikt tegen politiemedewerkers.

Noot voor de redactie /