Postbus 4240 Politie Hollands Midden
2350 CE Leiderdorp Bureau Communicatie
Telefoon (071) 5459800
Fax (071) 5459326
Afkomstig van: Jaap Nelemans
Datum: 7 maart 2002

Onverminderde zorg voor veiligheid en leefbaarheid in de wijken, ondanks inzet MKZ, 11 september en Euro politieteam Voorschoten in 2001

Voor het politieteam Voorschoten brachten de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september en de euroconversie veel werk met zich mee. Het team was in de weken na de aanslagen in verhoogde staat van paraatheid en hield extra toezicht op aanslaggevoelige gebouwen. Ook voor het overgaan op de Euromunt moesten voorbereidingen worden getroffen. En tijdens de omschakeling was er extra politietoezicht. Naast deze bijzonderheden ging ook de alledaagse zorg voor veiligheid en leefbaarheid in de gemeente gewoon door.


VEILIGHEID
Hoewel de laatste maanden het aantal geweldsincidenten sterk daalde, waren en in 2001 meer geweldsaangiftes dan in 2000. Het aangiftepercentage ligt hoog. Mishandelde personen worden benaderd met het verzoek aangifte te doen. Meer dan de helft van de aangiftes wordt opgelost.
In Voorschoten daalde het aantal woninginbraken van 175 in 2000 naar 164 in 2001. Het oplossingspercentage is verdubbeld naar 11,1%. Reden hiervan is een succesvol onderzoek naar een groep jongeren in juli en augustus. Met de aanhouding van de jongeren werd een belangrijk deel van de woninginbraken en geweldsdelicten opgelost. Op gebied van inbraakpreventie zal in 2002 het project 'Wessie, uw wijkinbreker' van start gaan. Bij nieuwbouwprojecten in de gemeente, zijn bouwplanadviseurs van het politieteam betrokken.


LEEFBAARHEID
In samenwerking met het milieuhandhavingsteam werd een aantal milieuovertredingen onderzocht, zoals het dumpen van landbouwbestrijdingsmiddelen langs de openbare weg. In de maand december werden de verkopers van consumentenvuurwerk gecontroleerd op de naleving van de wettelijke regels. In de gemeente werd slechts een enkele keer overlast door drugsgebruik gemeld.


MAATSCHAPPELIJKE INTEGRITEIT
Ten opzichte van 2000 nam het aantal meldingen van overlast door jongeren toe. In 2001 werden 207 meldingen gedaan. Tijdens de surveillance wordt doelbewust op 'hangplekken' met de jongeren contact gezocht. In samenwerking met de gemeente Voorschoten, middenstand en de jongeren zelf worden afspraken gemaakt om de overlast te verminderen. Na de aanhouding van een aantal jongeren voor het plegen van geweldsdelicten en woninginbraken verminderde in de laatste maanden van 2001 het aantal meldingen van overlast.
Naast controles op het overschrijden van de maximumsnelheid door snelverkeer en het voeren van goede verlichting door langzaam verkeer, heeft het team rond het winkelcentrum aandacht besteed aan het parkeren in de blauwe zone en werd toezicht gehouden op vrachtwagenparkeerlocaties.
BEDRIJFSVOERING
De personele sterkte van het politieteam Voorschoten groeide van 25 naar 29. Door de inrichting van een teamsecretariaat, dat voor het team secretariële en administratieve werkzaamheden uitvoert, is bereikt dat er meer 'blauw op straat' beschikbaar is.

Noot voor de redactie /